שתף קטע נבחר

דו"ח המבקר: עומס על מפקחי בתי הספר לא מאפשר להם למלא את תפקידם

עומס המשימות על המפקחים מונע מהם להוביל תהליכי עומק, משרד החינוך התחייב לערוך שינויים בנושא אך לא עשה זאת - כך על פי הדו"ח. במכללת עזריאלי בירושלים נמצא כי מינוי מקורבים, העברת תשלומים שלא כדין ואף אישור ימי חופשה נעשו בהינף יד

 מפקח אחד אחראי על 25-20 בתי ספר - עובדה שלא מאפשרת לו לעמוד בקשר ראוי עם מוסדות החינוך. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שמתפרסם היום (ג'). המבקר בדק את מערך הפיקוח במשרד החינוך בחודשים פברואר - ספטמבר 2016, וכן את הליקויים במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים.

 

הדו"ח נוגע לעבודתם של המפקחים במוסדות החינוך היסודיים והעל יסודיים (כולל החינוך המיוחד) בכל המחוזות. הוא התבסס גם על שאלון שנשלח לכלל המפקחים, והשיבו כ-71% מהם.

 

לקריאת הדו"ח המלא בנושא לחצו כאן

 

מערך המפקחים במשרד החינוך הוקם על מנת שהמדינה תוכל לעקוב אחר המתרחש בבתי הספר. על פי דו"ח מבקר המדינה, בישראל ישנו מפקח אחד לכל 25 בתי ספר. במחוזות הצפון והדרום מדובר על מפקח אחד ל-20 בתי ספר. מהשאלון שהועבר למפקחים עולה כי כ-76% השיבו שהיקף העבודה לא מתאים להיקף משרתם. מבקר המדינה סבר כי בשל העומס, המפקח משקיע מעט מזמנו לקשר בינו לבן בית הספר, אף שנושא זה אמור להיות במוקד עבודתו.

פיקוח לקוי (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פיקוח לקוי (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)
 

המבקר ציין כי משרד החינוך מודע לעומס המוטל על המפקחים ודן בנושא במשך השנים. בחינה שנעשתה במשרד לגבי הקושי בקידום רפורמת הלמידה המשמעותית בבתי הספר העלתה כי עומס המשימות על המפקחים מונע מהם להוביל תהליכי עומק. בנוסף, ועדה שדנה בנושא ב-2009 המליצה להעביר כמה משימות מהמפקח למנהלי בתי הספר. משרד החינוך אימץ את ההמלצות, אך מרביתן לא יושמו.

 

לא קיים במשרד החינוך מסמך שמסדיר את עבודת המפקח, את הנושאים שעליו לבחון בשנת הלימודים, תדירות ביקוריו במוסד ושיטת תיעודם – כל אלה פוגעים ביכולתו של המשרד לפעול לשיפור מערכת החינוך. עוד נטען כי קיים טשטוש בחלוקת האחריות בין המפקחים, הרשויות המקומיות ורשתות החינוך.

 

"על מנת להבטיח כי מערך הפיקוח יצליח לממש את ייעודו העיקרי, על משרד החינוך לאפיין את מרכיבי תפקידיו ולקבוע סדרי עדיפויות ברורים בנוגע לביצוע משימותיו", סיכם המבקר. "על המשרד לבחון מחדש את מפתח התקינה להקצאת מפקחים למחוזות, להסדיר את דרכי הדיווח על ביצוען ואת ממשקי העבודה בין כלל הגורמים".

 

הדו"ח השנתי של מבקר המדינה - כתבות נוספות:

המבקר: אורי אריאל העביר עשרות מיליוני שקלים למקורבים

"מכת מדינה": החקלאים חסרי אונים מול הפשיעה

מערך הכשרות - "ממצאים חמורים, הטעיית הציבור, מצב בלתי נסבל"

מבקר המדינה: הסיבה האבסורדית לתור לניתוחים בישראל

77% מהחרדים שנבדקו קיבלו פטור נפשי, טיפול רפואי לחיילים מתעכב

המבקר מתריע: נזק למדינה עקב המשבר במשרד החוץ

קנו מאות ניידות - בלי לבדוק אם הן מתאימות

משרד הבריאות: "הפרדת יולדות? אין תופעה כזו"

ילדים יוצאים ממשפחה מסוכנת - וחוזרים בלי בדיקה

המבקר: ישראל בפיגור בהתמודדות עם פשיעת סייבר

זיהום חוצה גבולות: השפכים בשטחים משפיעים על ישראל‏

הסכם הגז עם חברת חשמל עלול להוביל לעליית תעריפים במשק‏

המדינה לא בדקה כראוי את השפעת העלאת גיל הפרישה‏

ביטוח לאומי מוותר על מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור

המבקר: "המידע שבדו"חות הכספיים של הממשלה לקוי"‏

המבקר: הסלט שלנו כולל גם חומרי הדברה‏

"מטופלים נדבקו בהפטיטיס C משימוש חוזר באביזרים חד פעמיים"

לחכות 13 חודשים בתור לקלינאי תקשורת בסורוקה

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: ,המפקח אוטונומי לבצע את תפקידו מול מנהל בית ספר בהיקף ובמידת העומק שהוא מוצא לנכון. הוא מקיים תיעדוף של מידת ההעמקה בכל אחד ממוסדות החינוך שעליהם הוא מופקד. בשנים האחרונות מוביל המשרד מדיניות של התמקצעות המפקחים, ניתנים ליווי והדרכה למפקח על ידי מפקח מוביל. התהליך מכוון להוראה ולפדגוגיה בעבודת המפקח, תוך בניית כלים שנועדו לסייע לו במסגרת עבודתו".

 

מכללת עזריאלי: תשלום לחשבון אשתו של הנשיא

חלק אחר בדו"ח מתייחס לליקויים שנמצאו במכללת עזריאלי להנדסה בירושלים. המבקר ציין כי המכללה פועלת על פי תקנון שלא אושר על ידי המועצה להשכלה גבוהה, מה שהביא לכך שתקופת כהונת החברים במוסדות המנהלים לא הוגבלה, ולא נאסר על מייסדי המוסד לכהן כחברי ועדת הביקורת או כיו"ר הוועד המנהל. כל אלה בניגוד להנחיות שקבעה המל"ג.

 

המבקר ציין לדוגמה את נשיא המכללה לשעבר עוזי וכסלר, ששימש בתפקיד במשך 14 שנים (1998-2012) מבלי שהיה בדרגת פרופסור - בניגוד להחלטת מל"ג.

 

המבקר גם העיר על כך שבניגוד לאוניברסיטאות, המל"ג לא קבעה הנחיות לגבי הרכב ועדות האיתור לתפקיד הנשיא במכללות, ומכללת עזריאלי לא עשתה זאת בעצמה. התוצאה: בוועדת האיתור שהמליצה על הנשיא לשעבר, פרופסור צבי שטרן, ישב גם הנשיא לשעבר שכיהן בתפקיד באותה עת, בניגוד לאיסור מל"ג בנושא.

 

ליקויים נמצאו גם בתפקוד יו"ר הוועד המנהל וחברי הוועד במכללה. למשל: אישור תנאי העסקה חריגים לפרופסור שטרן, בניגוד לכללים ומבלי שהביאו לאישור הוועד המנהל את הסכם ההעסקה. בניגוד להחלטת המל"ג כי המכללה תהיה מקום עבודתו היחיד של הנשיא, אושר לו להמשיך לעסוק בעיסוקים אחרים, אושרו לו 50 ימי חופשה בניגוד למקובל. כמו כן ניתן לו תשלום בגין שנת הסתגלות, ששולם לו בהמצאות חשבונית מס בחברה שאינה בבעלותו, אלא בבעלות אשתו.

 

עוד נמצא כי הוועד המנהל אישר תנאי פרישה למנכ"לית לשעבר, שלא נקבעו בחוזה העסקתה. באשר לאותה מנכ"לית מתח המבקר ביקורת על פעילותה בעת התפקיד ואמר כי היוותה פגיעה חמורה בסדרי המנהל התקין. 

 

בין השנים 2015-2012 היא אישרה לעשרות עובדי מכללה בונוסים בשווי כמיליון שקלים מבלי שקיבלה את אישור הות"ת או הממונה על השכר, ופעלה לגיוס כוח אדם והעסקת מקרובים, למשל: המכללה קבעה נוהל בשם "חבר מביא חבר", ולפיו יקבל העובד הממליץ מענק של 500 שקל אם יתקבל החבר לעבודה. בנוסף גייסה קרובת משפחה ועובדת שהייתה לה היכרות עמה והייתה מעורבת בהעלאת שכרן. 

 

תגובת המכללה: "קיבלנו את הביקורת ופעלנו לתיקון כל דבר שניתן לתקן בעת הזו. לגבי התקנון וכהונת הנשיא, אנו חלוקים עם המבקר לצערנו, מפני שקיים אישור של הרגולטור לגבי הדברים האמורים".


פורסם לראשונה 16/05/2017 15:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים