שתף קטע נבחר

המבקר קטל - משגיח הכשרות עונה: "אל תשרפו את המועדון"

דו"ח המבקר השתמש במילים קשות כדי לתאר את המחדלים של מערך הכשרות הממלכתי, אבל משגיחי הכשרות בשטח, הנתונים תחת מתקפות חוזרות ונשנות, טוענים כי מדובר בהכללות לא מוצדקות: "לא צריך לפסול את כל המערכת בגלל כמה מקרים בודדים"

 

 

דו"ח מבקר המדינה כינה את מערך הכשרות הממלכתי בשלל סופרלטיבים. למשל, "עצימת עיניים חמורה ביותר של המועצות הדתיות", וגם "ממצאים חמורים", "הטעיית הציבור" ו"מצב בלתי נסבל". מהדו"ח החמור שפורסם השבוע (יום ג') עלה כי רק כשליש מהמשגיחים מחזיקים בתעודת הסמכה, שעות העבודה שלהם אינן מוסדרות כך שההשגחה נפגעת, צורת ההעסקה מביאה לניגוד עניינים מובנה - ויש גם גבייה מיותרת, נפוטיזם והדרת נשים.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

"כל שיפור במערכת הכשרות, משמעותו שיפור ברמת הכשרות, ואת זה אנחנו מבקשים", אומר הרב ברק מזעקי, אחראי כשרות בנס ציונה, בראיון באולפן ynet. כמשגיח ואחראי על משגיחים הוא נתון תחת מתקפה קבועה, שרק התגברה ביממה האחרונה, ויש לו מה לענות: "אני חושב שהדו"ח, עם כל המשמעויות שלו, טומן בחובו ביקורות הרבה יותר חמורות על משרדי ממשלה אחרים - וגם לא מצדיק לשרוף את המועדון. אין פה שום הצדקה לבוא ולפסול את כל מערך הכשרות הקיים, שרובו מורכב מאנשים שפועלים ממניעים באמת טובים ועם רצון לייצר כשרות טובה, ממלכתית ואמינה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

דו"ח המבקר: מערך הכשרות - "ממצאים חמורים, הטעיית הציבור, מצב בלתי נסבל

 

הרב מזעקי דוחה את הטענות ויוצא נגד ההכללה, לדבריו, של כלל המשגיחים והמערכת: "כשיש באמת מקרים שמאוששים לאמיתם של דברים, יש צורך לטפל בזה נקודתית, להוציא את הפירות הרקובים ולשמור על הפירות שנשארו בתוך הסלסילה לבל ייגע בהם אותו הנגע. אבל לא צריך לפסול את כל המערכת בגלל זה. אלו מקרים בודדים. בירושלים דובר על 16 משגיחים מתוך 410, זה אפילו לא חמישה אחוזים".

 

אתה מכיר את העבודה של המשגיחים בשטח, תסביר כיצד קורה שמשגיח מדווח על 16 או 20 שעות עבודה ביממה?

 

"אני לא מכיר את המקרים האלה. לשמחתי, ברבנות נס ציונה זה לא קיים. ממה שאני מכיר מהרבה רבנויות בארץ, הדברים האלה לא קיימים. ושוב, אם יש ביקורת שהיא עניינית ואמיתית ונכונה, יש לטפל בה בפינצטה ובכל הכוח".

 

"רפורמת הכשרות של הרבנות - גרועה"

אחת הטענות הקשות שעלו בדו"ח דיברה על יחסים פסולים בין משגיח למושגח - מועסק ומעסיק - שיוצרים ניגוד עניינים מובנה. אבל הרב מזעקי לא מבין מדוע מה שמותר, לדבריו, בכל עירייה – אסור דווקא במערכת הכשרות.

 

 

"אנחנו בהחלט בעד הסדרת המעמד של משגיח כדי שיהיה לו הרבה יותר יכולת תִּמרון בעבודה מול בעל העסק. יחד עם זה, העניין המובנה הזה שנמצא בין משגיח למושגח ובין מפוקח למפקח מצוי בכל משרדי הממשלה. כל מבקר משרד ממשלתי הוא עובד של אותו המשרד. הוא ממונה על ידי הגורמים הפוליטיים והמקצועיים בתוך המשרד שאותם הוא מבקר. מבקר עירייה הוא עובד העירייה, מקבל את התלוש שלו מראש העיר ואמור גם לפקח על ראש העיר".

 

הרב מזעקי מוסיף כי "גם המשגיחים מסכימים שזה לא מתוקן, ואנחנו בעד רפורמה. אבל רפורמה שתסדיר את מעמד המשגיח ולא תפגע בו".

 

בדבריו מתייחס הרב לרפורמת הכשרות שפרסמה הרבנות הראשית בחודש שעבר, ובה אימצה את מסקנות הוועדה המיוחדת לייעול מערך הכשרות והכריזה על "מהפכה" שתביא לדבריה להפחתת עלויות הכשרות בשיעור שעשוי להגיע לעשרות אחוזים. כחלק מהרפורמה מתייתר הצורך במשגיחים, מה שגרר מצדם תגובה נזעמת ואיומי שביתה. "הרפורמה האחרונה שהציגה הרבנות היא גרועה", אומר הרב, "ומשמעותה באמת פגיעה ברמת הכשרות שניתנת היום בישראל".

 

את עו"ד נחמה ציבין מהתנועה להגינות שלטונית, בראשות עו"ד מרדכי איזנברג - הדו"ח לא הפתיע. לדבריה, "המסקנה גם מהדו"ח הנוכחי כמו גם מקודמיו היא שרמת הכשרות של הרבנות נמצאת ברף הנמוך ביותר, ולפעמים אפילו הייתי מעזה לומר שהעניין לא רק מסריח, הוא גם לא כשר". עוד הוסיפה ציבין: "לצערי הרבנות אינה דוברת אמת, ביודעין ובמכוון, בהודעתה, כאילו בג"ץ אימץ את מתווה הדו"ח של הרבנות שהופץ על ידי הרב לאו בכל המועצות הדתיות, בבחינת להקדים תרופה למכה, לא היה ולא נברא. בג"ץ לא אימץ מתווה, אלא קצב זמן לרבנות לשנות את מערך הכשרות באופן שמשגיח לא יקבל שכרו מהעסק המושגח. בדרך מטעה זו הרבנות נהגה בבג"ץ שבו כפינו עליהם לציין על מוצרי חלב 'חלב נוכרי'".


פורסם לראשונה 17/05/2017 19:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים