שתף קטע נבחר

כדי למנוע הסלמה: ישראל צריכה להוריד פרופיל

לא הסורים, לא האיראנים ובטח לא ישראל - אף אחד לא באמת מעוניין בעימות צבאי אזורי. אסד חושש שישראל תשמיד את מערך הנ"מ שלו, ובטהרן מפחדים להרגיז עוד יותר את פוטין שמבקש יציבות. אבל ניסיונות ההתבססות של איראן בסוריה יימשכו, וישראל תצטרך להמשיך לסכל אותם

 

יום הקרב האווירי בזירה הסורית הסתיים בתוצאה חיובית מנקודת ראות ישראלית. נכון שאיבדנו אתמול בבוקר (שבת) מטוס, אבל הטייסים צנחו בחיים בשטחנו, ולא פחות חשוב - חיל האוויר יוכל להפיק לקחים שיסייעו לו בהמשך ה"מלחמה שבין המלחמות" (מב"ם) ובמניעת ההתבססות של איראן בסוריה. התוצאה החיובית האסטרטגית היא שישראל העניקה גיבוי בהחלטות ובפעילות מבצעית לקו האדום, שאותו הציגה לא רק בפני איראן אלא גם בפני רוסיה, ארה"ב, מדינות אירופה ובעצם העולם כולו.

 

למרות האזהרה הרוסית מלפני שנה, ישראל תקפה פעם שנייה את אותו מוצב צבאי (הפעם הקודמת במרס 2017), לא הרחק מהמקום שבו נמצאים אנשי צבא רוסים. זאת מפני שהאיראנים פעלו משם ובעצם הפכו את הנוכחות הרוסית למעין מטריית מגן שבחסותה הביאו לסוריה אמצעי לחימה, בעיקר מל"טים וכלי טיס בלתי מאוישים אחרים. כביכול יועדו כלי הטיס האלה לשימוש במערכה נגד דעאש, אבל למעשה הייעוד הוא לשימוש עתידי במלחמה נגד ישראל.

 

המל"ט ששיגרו האיראנים לפנות בוקר היה לא רק פרובוקציה כהתרסה נגד הפגיעות המיוחסות לחיל האוויר הישראלי במתקנים איראנים בסוריה בשנים האחרונות, אלא גם – ואולי בעיקר - ניסוי מבצעי של מל"ט חמקן. אילו הצליח היה נוצר ערוץ פעולה נגד ישראל שהיה משמש לא רק את האיראנים מסוריה, אלא גם את חיזבאללה מלבנון.  

הבסיס שממנו שוגר המל"ט האיראני ()
הבסיס שממנו שוגר המל"ט האיראני
 

המל"ט החמקן שאותו ניסו האיראנים מול מערכת ההתרעה המוקדמת והמודיעין הישראלי הועתק מהמל"ט החמקן האמריקני RQ-70 שנפל לידיהם ב-2011. האיראנים הודיעו שהם ישתמשו בו כדי לבנות מל"ט חמקן משלהם, וזה מה שהם עשו כהפתעה לישראל.

 

עימות בצפון - כתבות נוספות:

 

הניסוי שלהם לא הצליח, והוכיח גם עד כמה יעיל המודיעין הישראלי ועד כמה חדירות המערכות הסוריות והאיראניות. לעובדה זו יש משמעות הרתעתית שהוכחה גם בתקיפה השנייה שביצעה ישראל בבוקר (אחרי תקיפת קרון ההפעלה של המל"ט), נגד סוללות טילי נ"מ סוריות ומתקנים איראניים רגישים.

 

אף אחד לא רוצה הסלמה

בנקודה זו ברור שאף אחד מהשחקנים - הסורים, האיראנים, הרוסים וישראל – לא מעוניין בהסלמה. כולם זקוקים לתקופת רגיעה כדי להעריך את המצב החדש שנוצר בצפון, ולכולם יש אינטרס חזק שלא תפרוץ מלחמה, ואפילו לא הסלמה גדולה.

 

הדרך לחזור לרגיעה היא להוריד פרופיל. ממשלת ישראל עשתה את כל ההכנות הצבאיות להסלמה בצפון, אבל שיגרה איתותים – הן בשטח והן בצינורות דיפלומטיים - שהיא לא מעוניינת בכך. להיפך. ישראל ביקשה מהרוסים למנוע הסלמה. הרוסים מצדם, מאחר שהם צריכים לרצות את אסד שנותן להם לגיטימציה להישאר בסוריה, פרסמו הודעה די פושרת שגם היא בעצם נועדה להרגיע את כל הצדדים.

פוטין ואסד. בשביל רגיעה צריך להוריד פרופיל (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין ואסד. בשביל רגיעה צריך להוריד פרופיל(צילום: AP)

זאת אף שהאיראנים, בעצם העובדה ששלחו מל"ט לשטח ישראל ממיקום סמוך לאנשי צבא רוסיים, הביכו מאוד את הקרמלין והעמיקו את הקרעים שממילא מתחילים להיווצר בין מוסקבה לבין טהרן בהקשר לעתידה של סוריה.

 

המשטר הסורי משתדל למצות את היוקרה שהוא יכול להפיק מהעובדה שהפיל מטוס ישראלי, אבל במקביל מסתיר עד כמה קשה הייתה הפגיעה שספג מערך הנ"מ שלו. גם הסורים מאוד לא מעוניינים שתהיה עוד תקיפה כזו, כי אז הם יאבדו את אחד הנכסים הבודדים שעוד נשארו להם, ויחייבו את הרוסים להביא להם משלוחים חדשים של טילי נ"מ, במימון איראני כמובן. הסורים לא רוצים לפשוט יד לטהרן אם הם לא ממש מוכרחים.

 

לכן, לכל הצדדים יש כרגע עניין לשמור על רגיעה, וזה כנראה גם מה שיקרה בהמשך. אבל אסור לטעות: האיראנים ימשיכו לנסות להתבסס בסוריה. הם יחפשו דרכים אחרות, וישראל תמשיך ככל הנראה לסכל את ניסיונותיהם, אפילו אם תיאלץ לשלם מחיר. הקרב המתנהל היום על עיצוב הזירה הסורית והזירה הלבנונית אחרי מלחמת האזרחים בסוריה ימשיך להתנהל במלואו.

 

גם חיל האוויר נרתם לתהליך הפקת לקחים, מתוך הכרה ברורה שהפלת מטוס ה-F-16 לא נבעה מרשלנות או שאננות, אלא מכורח ואולי שגיאה טקטית. זה קורה אחרי יותר מ-30 שנה שבהן לא הופל מטוס ישראלי מאש נ"מ. לא צריך להתרגש. הטייסים חיים, וצריך לחפש שיטות תקיפה חדשות, אמצעים חדשים ולהמשיך הלאה.

פורסם לראשונה 10/02/2018 22:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שרידי טיל נ"מ סורי במושב בעמק יזרעאל
צילום: AFP
מומלצים