שתף קטע נבחר

מחקר חדש: הדיאטה שמורידה לחץ דם – וגם עשויה למנוע דיכאון

חוקרים אמריקנים מצאו כי אלה שהקפידו על תפריט דל שומן וסוכרים ועשיר בירקות, שנועד להפחתת לחץ דם, זכו גם בהפחתת סיכון לדיכאון. על פי ההערכות, 1 מכל 4 ישראלים סובל מתסמיני דיכאון

הדיאטה שמגנה על הלב וגם על הנפש: מחקר חדש מצא כי תפריט תזונה פופולרי בשם DASH שנועד להפחתת לחץ דם, מצליח להפחית גם את הסיכון לדיכאון בהמשך החיים. הממצאים יוצגו בקרוב בכנס האגודה האמריקנית לנוירולוגיה.

 

דיאטת DASH המכונה Dietary Approaches to Stop Hypertension ששמה דגש על תפריט עשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים, ומזונות דלי שומן וסוכר, נועדה לטיפול באלה הסובלים מערכים גבוהים של לחץ דם שומנים והשמנת יתר.

 

"דיכאון שכיח מאוד בגילאים המבוגרים, ובמיוחד באלה עם סיכון גבוה להפרעות זיכרון וסיכון לשבץ מוחי, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר לורל צ'ריאן מאוניברסיטת ראש בשיקגו, "השינוי באורח החיים ובתפריט הדיאטה הוא שלב ראשוני בטיפול, לפני תרופות. ביקשנו לראות האם הוא גם מפחית את הסיכון לדיכאון".

 

שינוי בתזונה הוא שלב ראשוני בטיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינוי בתזונה הוא שלב ראשוני בטיפול(צילום: shutterstock)

 

תזונה "מערבית" הובילה לדיכאון

במחקר נבדקו 964 מבוגרים שגילם הממוצע 81, אחריהם עקבו החוקרים במשך 6 וחצי שנים. הנבדקים עברו בדיקות לאיתור תסמיני דיכאון ותחושת חוסר תקווה לעתיד. הנבדקים גם דיווחו על תפריט התזונה שלהם, כשהם מתבקשים להקפיד על אחד משלושה תפריטים: דיאטת ה-DASH, דיאטה ים תיכונית עשירה בירקות דגים ושמן זית, או תזונה מערבית רגילה שכוללת רמות גבוהות של שומנים והרכב נמוך של פירות וירקות.

 

מהמחקר עלה כי הסיכון ללקות בתסמיני דיכאון היה נמוך ב-11% בקרב מבוגרים שהקפידו על דיאטת ה-DASH, בהשוואה לאלה שתפריט התזונה שלהם היה מערבי. בתוך כך, ככל שתזונתם של הנבדקים הייתה "יותר מערבית", כך גדל הסיכון שלהם לפתח תסמיני דיכאון.

 

החוקרים מסייגים כי למרות הקשר הברור שנמצא בין תזונה בדיאטת ה-DASH לבין הסיכון הנמוך לדיכאון, ממצאי המחקר עדיין לא קובעים כי המזון עצמו הוא זה שהפחית את הסיכון: "נזדקק למחקרים נוספים כדי להוכיח שיש קשר בין התזונה לבריאות המוח", אמר ד"ר צ'ריאן.

 

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות, ומהווה את אחת מסיבות התמותה המרכזיות בעולם. על פי ההערכות, אחד מכל 4 ישראלים סובל מדיכאון. על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי, מגיע מספר הישראלים המאובחנים כסובלים מדיכאון קליני ל-350 אלף איש לפחות.

 

 ( ) ( )

 

דיכאון מוגדר בעולם הפסיכיאטריה כאובדן יכולת ויסות הרגשות ופגיעה בפעילות הרגשית, החשיבתית, התפקודית והפיזיולוגית. עוצמת התסמינים והופעתם שונות מאדם לאדם.

 

אדם הסובל מדיכאון עשוי להיראות עצוב, מיואש וחסר תקווה. הוא עשוי לסבול מהתפרצויות בכי, רגשות אשם, חרדות, אי שקט, בידוד חברתי ואף התמכרות לסמים ולתרופות. אנשים בדיכאון סובלים גם מהפרעות שינה, בין שזו שינה ממושכת ובין שאלה קשיים להירדם ויקיצות מרובות.

 

אנשים הסובלים מדיכאון מתקשים לחשוב בבהירות ולהתרכז ולוקים גם בהפרעות זיכרון. המחלה מידרדרת כשהסובלים מדיכאון יורדים במשקל עקב חוסר תיאבון או דווקא משמינים בגלל התקפי אכילה והימנעות מפעילות גופנית. לכל אלה מתלווים תסמינים שונים כמו כאבי ראש, כאבים בחזה או כאבים בשרירים בעצמות או במפרקים.

 

דיכאון גורם גם לפגיעה חברתית: הסובלים מדיכאון נוטים להתבודד עד כדי אי יציאה מהבית או מהמיטה, נעדרים מהעבודה, סובלים מהפרעות ביחסי מין או שסובלים מירידה מוחלטת בחשק המיני ואינם מקיימים יחסי מין כלל.

 

צפו: הטיפול הנכון בנוגדי דיכאון

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם ירידה במשקל וגם נגד דיכאון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים