שתף קטע נבחר

תעלומת ה"קנאקים": מה גורם לרעש כשפוכרים אצבעות?

יש כאלה שמכורים לפכירת האצבעות ויש כאלה שפשוט לא יכולים לסבול את קולות הפצפוצים שעולים מה"קנאקים". עכשיו מחקר חדש חושף מה גורם לרעש הזה

מכורים ל"קנאקים" באצבעות? אתם לא לבד: רבים ברחבי העולם מכורים לפכירת האצבעות, אותה פעולה של קיפול מפרקים, לרוב באצבעות הידיים, היוצרת קול פצפוץ. עכשיו מגלה מחקר חדש מה גורם לאותו רעש שאצל אחרים הוא בלתי נסבל. הממצאים פורסמו בכתב העת Scientific Reports.

 

החוקרים, מאוניברסיטת סטנפורד, השתמשו במודל מתמטי שמצא כי בועיות זעירות קורסות זו לתוך זו בו זמנית. החוקרים מצאו ששינוי בלחצים הנגרם באמצעות תזוזת המפרקים יוצר קריסה של הבועיות המיקרוסקופיות. פעולה זו יוצרת את קול הקנאק המוכר.

 

בעבר עלתה השערה דומה, לפיה קולות הפצפוץ נובעות מכדוריות גז זעירות במפרקים, אולם טענה זו נפסלה על ידי מדענים בהמשך, לאחר שנמצא כי בעיות עדיין נותרות במפרקים גם לאחר פעולת הכיפוף.

 

בועיות זעירות שקורסות זו לתוך זו. קנאק במפרקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בועיות זעירות שקורסות זו לתוך זו. קנאק במפרקים(צילום: shutterstock)
 

במחקר החדש טוענים המדענים כי לא כל הבועיות במפרק קורסות זו לתוך זו, וכי חלק מהבועיות נותרות שלמות. קול הפצפוץ, לפיכך, נובע מקריסה של חלק מבועיות הגז זו לתוך זו.

 

כדי להוכיח טענה זו, יצרו החוקרים מודל מתמטי של המפרק והשתמשו במשוואות המדמות מה קורה לאותם מפרקים כאשר פוכרים את האצבעות. הם מצאו ששינויי הלחצים לאחר תזוזת המפרק גורמים לאותה קריסה של חלק מבועיות הגז, בעוד אחרות נותרות במצבן המקורי.

 

קראו עוד מחקרים בריאות מעניינים:

איפה לשבת בטיסה כדי לא להידבק בשפעת?

חוקרים מצאו: זו הסיבה האמיתית לבחילות קיצוניות בהיריון

כואב לך? קחי חיבוק מבן הזוג והכאב יעבור

 

סריקות MRI חשפו את הבועיות

בשנת 2015 ביצעו מדעני אוניברסיטת אלברטה שבקנדה סריקות MRI בזמן אמת של התופעה. הם בדקו את ה"קנאק" בפעולה ומצאו כי הרעש קשור להצטברות גז במרווחי המפרקים.

 

בעת כיפוף האצבעות, או כל מפרק אחר, נוצר מרווח גדול יותר בין המפרקים, והגז ממהר לחמוק החוצה כדי למלא את חלל הוואקום. יציאה זו גורמת לצליל הקנאק. בועת הגז נשארה במקומה לאחר קול הקנאק, אולם תוך שניות ספורות היא שבה למקומה המקורי.

 

החוקרים מתכוונים כעת להמשיך במחקרם, ולבצע סריקות נוספות באמצעות מכשיר fMRI המאפשר הדמיות בזמן אמת של פעולות פיזיולוגיות בגוף. כך יהיה ניתן לעקוב אחר המתרחש במפרק זמן רב יותר לאחר קול הפכירה של המפרק, ולבדוק את השפעתו על הגוף.

 

ומה לגבי הנזק האפשרי?

על פי הידוע כיום, פכירת המפרקים, כלומר ה"קנאקים", אינה גורמת לכל נזק וגם אינה מגבירה את הסיכון לרעד או לשחיקת המפרקים. הצמרמורת שנגרמת לחלק מהסובבים אתכם - היא כבר סיפור אחר.

 

צפו: סריקת ה-MRI שמדגימה את הגזים המשתחררים מהמפרק בעת ה"קנאק"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רעש בלתי נסבל. פכירת אצבעות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים