שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי: ירידה בתוחלת החיים בישראל, שיעור החיסונים מהגבוהים בעולם

הדו"ח השנתי של ארגון הבריאות העולמי מגלה כי תוחלת החיים בישראל התקצרה מ-84.3 ל-84.2 שנים. עם זאת, ישראל עדיין בצמרת העולמית בנושא. באיזו מדינה הכי מאריכים חיים, ולאילו מדינות עדיף לא להתקרב?

החיים בישראל מסובכים, אך הישראלים עדיין מאריכים חיים: ארגון הבריאות העולמי מפרסם הלילה (ה') את הדו"ח המרכזי שלו על נתוני הבריאות של כל מדינות העולם החברות בו. על פי הנתונים, תוחלת החיים הממוצעת בישראל עדיין מציבה אותנו בראש המדינות החברות בארגון, אם כי חלה ירידה קלה במיקומנו.

 

מדובר לא רק בירידה במיקום אלא בקיצור קל של תוחלת החיים בישראל: אצל הנשים, תוחלת החיים הממוצעת בישראל התקצרה מ-84.3 שנים בדו"ח אשתקד, ל-84.2 שנים בדו"ח החדש, ותוחלת החיים של הגברים בישראל התקצרה מ-80.3 שנים בדו"ח של השנה שעברה, ל- 80.2 שנים בדו"ח החדש.

 

דו"ח ארגון הבריאות העולמי, המתפרסם מדי שנה בחודש מאי, כולל נתונים מכלל המדינות החברות בארגון. הדו"ח כולל פרמטרים של תוחלת חיים, תמותת אימהות ותינוקות בלידה, תמותת ילדים, מצב הסניטריה, שיעור השימוש באלכוהול וסמים, שיעור מתן החיסונים והסיכויים לשרוד מחלות קשות – מדד המאפיין את רמת שירותי הרפואה והרפואה המונעת.

  

תוחלת החיים בנשים: צניחה למקום ה-12,  בגברים: למקום ה-8

מהדו"ח עולה כי ישראל ממוקמת תשיעית בתוחלת החיים לשני המינים בישראל, עם תוחלת חיים ממוצעת של 82.3 שנים.

 

במקום הראשון, כמדי שנה, ניצבת יפן עם תוחלת חיים ממוצעת של 84.2 שנים, אחריה שוויץ (83.3), ספרד (83.1), אוסטרליה, צרפת וסינגפור (82.9), איטליה וקנדה (82.8), קוריאה (82.7), נורווגיה (82.5), איסלנד לוקסמבורג ושוודיה (82.4).

 

בפילוח בין המינים, בתוחלת החיים בנשים יורדת ישראל מהמקום השביעי למקום ה-12 בתוחלת החיים, לצד אוסטריה, עם 84.2 שנים. אצל הגברים, עומדת ישראל עם 80.3 שנים, במקום השמיני בעולם, לצד ספרד, כשעל פי הדו"ח הקודם עמדו הגברים הישראלים במקום הרביעי בתוחלת החיים.

 

תוחלות החיים הנמוכות בעולם נמצאות גם הפעם במדינות העולם השלישי באפריקה: הסיכוי להאריך חיים הנמוך ביותר הוא ברפובליקת מרכז אפריקה עם תוחלת חיים ממוצעת לשני המינים של 53 שנים. מדינות נוספות עם תוחלת חיים נמוכה הן סיירה ליאון (53.1), צ'אד (54.3), ניגריה (55.2), סומליה (55.4) ודרום סודן (58.6).

 

שיעור החיסונים מהגבוהים בעולם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיעור החיסונים מהגבוהים בעולם(צילום: shutterstock)

 

במקומות הנמוכים בעולם בצריכת אלכוהול ותמותת תינוקות בלידה

שיעור צריכת האלכוהול בישראל עדיין נותר מהנמוכים בעולם. בראש שיאניות צריכת האלכוהול עומדות מדינות מזרח אירופה ובראשן מולדובה, רוסיה, בולגריה, ליטא ורומניה. ישראל נמצאת במיקום נמוך יחסית, הרבה אחרי רוב מדינות אירופה, ארצות הברית, אוסטרליה וניו זילנד. בתחתית רשימת צרכניות האלכוהול נמצאות מדינות ערביות, בהתאם לאיסור המקובל באיסלאם לשתות אלכוהול.

 

מדדים נוספים המעידים על איכות השירות הרפואי הם שיעור תמותת התינוקות עד חודש לאחר הלידה, שיעור תמותת האימהות בלידה ושיעור תמותת היילודים.

 

גם כאן ישראל נמצאת באחד המקומות האחרונים בטבלה עם שיעור תמותת תינוקות של ארבעה מקרי תמותה לאלף לידות בשנה, וחמישה מקרי תמותת יולדות לכל אלף לידות. בראש רשימה זו נמצאות מדינות עניות באפריקה, אסיה ודרום אמריקה.

בארגון מתייחסים גם לתמותה מתאונות דרכים, ומציינים כי על פי הערכותיהם, עד שנת 2020 מחצית ממקרי המוות והפציעות צפויים מתאונות דרכים. שיעור התמותה מתאונות דרכים ברחבי העולם עלה משמעותית מאז שנת 2000, והגיע ל- 1.25 מיליון מקרי מוות בשנת 2013.

 

שיעור החיסונים בישראל הוא מהגבוהים בעולם, וממוקם שלישי עם כיסוי חיסוני בתינוקות וילדים של 97%. שיעור החיסונים הגבוה ביותר (99%) מפתיע, ונמצא דווקא במדינות לא מערביות, ובהן אוזבקיסטן, טורקמניסטן, איחוד האמירויות, מרוקו ועומאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירידה בתוחלת החיים בישראל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים