שתף קטע נבחר

סקס עם משמעות: מחקר המיניות של גברים דתיים

הם לא רצים לספר לחבר'ה ולמעשה כלל לא מדברים על זה, המין עבורם הוא חוויה רגשית ושוויונית - והעיקר עבורם הוא בהנאה של בת הזוג: הרב חננאל רוס ערך מחקר במסגרת התואר השני בפסיכולוגיה, והחליט לדבר על מה שכמעט ולא מדברים עליו - עד העונג הב"ה

מה גברים דתיים מרגישים בכל הנוגע למיניות שלהם? זו השאלה שעמדה במוקד מחקרו פורץ הדרך של הרב חננאל רוס, במסגרת לימודיו לתואר שני בפסיכולוגיה, ולדבריו הבין רק תוך כדי עבודה עד כמה נושא המיניות אצל גברים בכלל הוא סוג של טאבו - ולמה הגיע הזמן לשנות גישה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

על הנייר, הרב חננאל רוס (29) הוא מועמד בלתי צפוי לחקור מיניות גברית: הוא נשוי לסמדר, סטודנטית לרפואה ומחקר, ואב לשניים - וזה הדבר הראשון שהוא מקפיד לציין. הוא גדל ביישוב אפרת, בוגר ישיבת ההסדר "מעלה אדומים", שירת בצנחנים והספיק גם לקטוף הכשרה רבנית פורמלית בטרם פנה ללימודי פסיכולוגיה באוניברסיטה העברית. עד כאן מסלול תורני למהדרין ללא חריגות.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

עבודת המאסטר שלו נכתבה אחרי מפגש עם מיכל פרינס, החלוצה המודרנית של שיח המיניות בציבור הדתי, מי שייסדה את מרכז יה"ל להדרכה לחיי אישות במגזר. "מיכל אמרה לי שאחת הסיבות שנורא חשוב לחקור את זה, היא שלא שואלים גברים מה הם מרגישים ומה המשמעויות שיש להם על מיניות".

 

אז מה בעצם מצאת?

"שגברים (דתיים, במקרה הזה), באמת לא מדברים על המיניות שלהם למעט עם בת הזוג. הם תופסים את עצמם כמי שיש להם שיח טוב על המיניות - אבל רק מולה. לא עם הורים, חברים או מטפלים. זה כמעט ולא קיים וזו הייתה אחת ההפתעות. חלקם אמרו תוך כדי הריאיון שהם מופתעים מזה שהם מדברים בפתיחות כזו".

 

 

לגבר יש רק מין בראש?

את הגיוס למחקר עשה הרב רוס דרך מודעה בפייסבוק. "אפשר לומר שהופתעתי מההיענות", הוא אומר, "אבל ברור שמי שהגיע היה מוכן מראש 'לדבר על זה'. כן ציינתי שאני דתי-לאומי ואב לילדים, אבל לא ציינתי שאני רב, כי חששתי שזה יצטייר כמשהו ביקורתי או שיפוטי על אף שזה לחלוטין לא המקום שממנו הגעתי".

 

הרב חננאל רוס (צילום: אביגיל פיפרנו-באר)
הרב חננאל רוס(צילום: אביגיל פיפרנו-באר)

 

לדברי הרב רוס, "עד היום לא מצאתי מחקרים שמדברים על מרכיבי הרגש בחוויה המינית של גברים. מדברים על תפקוד, על מיניות, אבל מה הם מרגישים? אילו חוויות הם חווים? אני לא מצאתי שום מחקר שמדבר על זה. זה מאוד שונה ממה שקורה אצל נשים, כי שם יש המון מחקר על זה".

 

אולי כי התפיסה המקובלת היא שמיניות של נשים מגיעה ממקום "רגשי", ואילו אצל הגברים הכול יותר פיזי?

"אפשר בהחלט להגדיר את זה כך. אפשר גם לחשוב על ההבדל בין מין למיניות: מין זה המגע עצמו, ומיניות זה כל מה שמסביב - המרכיבים הרגשיים, החברתיים והדימוי העצמי. אם אנחנו תופסים את הגבר כמי שיש לו רק מין בראש, אז לא משנה בכלל עבר עליו באותו יום בעבודה, או כמה הוא ישן באותו לילה - ובכלל, מה הוא מרגיש. התפיסה היא שגבר תמיד רוצה מין ותמיד צריך לתפקד מינית.

 

"המבנה החברתי שלנו אומר שיש 'יצר טבעי לגבר'. זה לא רק אומר שהגבר הוא 'משעמם' בהיבט הזה (שלא לומר טכני), זה גם אומר שלגבר יש 'צרכים' והוא צריך לספק אותם. אז אם אותו גבר הולך ובוגד, החברה מתייחסת אליו בסלחנות - בטח ביחס לאישה שבוגדת, כי לו, לכאורה, יש דחף 'בלתי נשלט'.

 

"זה פועל גם לטובת וגם לרעת גברים, כי גבר נתפס כמי שאין לו באמת יכולת בחירה והיצר מתלבש עליו. יש אפילו ביטוי כזה במסכת כתובות, 'יצרה אלבשה'. אבל מה זה יצר? לא נהיה סלחניים כלפי אדם שכועס ומגיב באלימות, אז למה על דחף מיני נגיב אחרת?"

 

מחפשים את העונג של האישה

מחקרו של רוס שולל מכל וכל את הדימוי החברתי הרווח. מיניות "שטוחה" וטכנית? ההפך הוא הנכון, ובניגוד גמור למה שעד כה הראו מחקרים. לא רק שהגברים הדתיים שחקר חווים רגשות שהם חלק בלתי נפרד מההנאה המינית שלהם – הם מעוניינים בשוויוניות במיטה. "לכן ככל שהאישה יותר נוכחת - זה יותר טוב", הוא אומר. "הם רוצים הדדיות בעונג, בהנאה. ככל שהאישה הייתה פחות בעניין - זה גרם להם לסבל, לתחושת חסר רגשית ולפגיעה בדימוי העצמי.

 

"לא רק שהיצר לא שולט בהם - אלא שהעיקר מבחינתם הוא ההנאה של הפרטנרית. אפילו סוגיות כגון אין-אונות זמנית המשפיעות על הדימוי הגברי, היו שוליות לעומת השאלה 'האם עינגתי או לא'. לכן כשמישהו סיפר שאשתו הייתה נורא עייפה אבל החליטה שהיא 'זורמת', הוא הוסיף כי חוסר ההנאה שלה נחווה אצלו ככישלון ופגיעה רגשית".

 

הרב רוס אומר כי הרגש לא מאפיל על החוויה האישית או ההנאה שלהם, ומגדיר את מערכת היחסים כ"תלות בריאה". "ההבנה של מיניות הגברים הדתיים היא של חוויה בשניים. המיניות מוכלת אצלם בתוך ההקשר של הזוגיות, והזוגיות היא ההקשר הרחב של המיניות.

 

"העובדה שההלכה אוסרת על גילויי מיניות לפני נישואין, הופכת את הזוג הצעיר, בעת ובעונה אחת, גם שותפים לדירה וגם זוג מיני. השניים לא חוו יחסי מין עם פרטנרים אחרים, וגם אוננות כמעט ולא הייתה על פי הדיווחים שלהם, אז זה יכול לייצר הבניה שזוגיות ומיניות – חד הם".

 

מעניין לציין כי על פי המחקר, גברים דתיים חוו אוננות כ"חוויה אינדיבידואלית ולכן בעייתית", הרב רוס אומר. "חוויית האוננות לא טובה אצלם, לא בגלל ההלכה, אלא בגלל שהיא נתפסת כתחליף, כמשהו שמבטא יחסים לא טובים, או בהקשר של פורנוגרפיה. מצד שני, אם זה קרה מתוך פנטזיה על בת הזוג או כחלק מהיחסים ביניהם, האוננות נחוותה בחיוב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל פיפרנו-באר
הרב חננאל רוס
צילום: אביגיל פיפרנו-באר
מומלצים