שתף קטע נבחר

חשש לכאוס ברחובות: בכירי פת"ח מתחמשים לקראת היום שאחרי אבו מאזן

הבכירים, בהם ג'יבריל רג'וב וראש המודיעין הפלסטיני, החלו לרתום לצידם כנופיות חמושות למקרה שקרבות הירושה לאחר מות הנשיא הפלסטיני יידרדרו לאלימות. התרחישים האפשריים: התבססות כמה מוקדי כוח ללא מנהיג ריכוזי, או כאוס שממנו יפיק תועלת היריב המושבע - חמאס

 
 

בכירי הפתח שהחלו לרתום קבוצות חמושות כהכנה לקרבות הירושה ביום שאחרי אבו מאזן ()
בכירי הפת"ח שהחלו לרתום קבוצות חמושות כהכנה לקרבות הירושה ביום שאחרי אבו מאזן

קרבות הירושה לקראת היום שאחרי אבו מאזן מתחילים לקבל משמעות מציאותית ולא רק מטאפורית. בתקופה האחרונה החלו בכירים בהנהגת פת"ח לרתום לצידם קבוצות חמושות בגדה המערבית. מדובר בקבוצת בכירים שרואים בעצמם מועמדים ראויים להחליף את אבו מאזן לפחות באחד משלושת תפקידיו: נשיא הרשות הפלסטינית, יו"ר אש"ף ויו"ר פת"ח. מדובר בבריתות שאמורות לספק להם כוח אש במקרה שקרבות הירושה יגלשו לאלימות ושימוש בנשק.

 

עם הבכירים בפת"ח שכבר הצליחו לקבץ סביבם תמיכה של כנופיות חמושות נמנים ג'יבריל רג'וב, שמכהן גם כיו"ר ההתאחדות הפלסטינית לכדורגל; מאג'ד פרג', שמשמש ראש המודיעין הכללי הפלסטיני; מחמוד אל-עאלול שמשמש סגן יו"ר פת"ח, ותאופיק טיראווי שהיה ראש המודיעין הכללי הפלסטיני בגדה בזמן האינתיפאדה השנייה.

 

כמה מהבכירים כבר החלו לאסוף כלי נשק שיחולקו למקורביהם ביום פקודה. חלק גדול מהכנופיות החמושות נמצאות כיום במחנות הפליטים בגדה ומורכבות מפליטי גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פת"ח שפעלה בזמן האינתיפאדה השנייה. טיראווי, למשל, הוא בעל השפעה גדולה במחנה הפליטים בלאטה בשכם. פרג', שגדל במחנה הפליטים דהיישה בבית לחם, נחשב דמות משפיעה בקרב הגורמים הפועלים במחנה. לרג'וב מוקדי כוח באזור חברון ורמאללה, ואל-עאלול מחזיק עדיין בקשרים ענפים עם גורמים שונים בתנזים של פת"ח אחרי שנים שעמד בראשו.

 

 

ישנם כמה תרחישים ליום שאחרי אבו מאזן. אחד מהם גורס כי תקום קואליציית פת"ח יציבה שבה יחולקו עמדות הכוח בין כמה אנשים, והן לא יהיו עוד מרוכזות בידי אדם אחד כפי שהיה בתקופת שלטונם של יאסר ערפאת ואבו מאזן. התרחיש השני הוא שהמאבקים בין הצדדים יגלשו להתנגשויות אלימות וכאוס ברחובות, שאותם חוותה הרשות הפלסטינית בימי האינתיפאדה השנייה. מי שעשוי להרוויח מתסריט שכזה הוא חמאס, שיוכל להרים את ראשו ולצבור כוח בשטחי הגדה שעה שאנשי פת"ח נלחמים בינם לבין עצמם.

 

אבו מאזן, שבריאותו רופפת, ממשיך להתבצר בעמדותיו הנוקשות אשר מבודדות לפי שעה את רמאללה ממוקדי הכוח. בעיניו הוא רואה כיצד ארצות הברית מנסה להרוס לו את מפעל חייו - התעקשותו לדבוק בדרך המשא ומתן ובמאבק דיפלומטי ולא מזוין מול ישראל. מבחינתו, האמריקנים לקחו לו את סוגיות ירושלים (עם ההכרה בה כבירת ישראל) והפליטים (עם הקיצוץ המשמעותי בתקציב אונר"א), וכעת הם מנסים לפצל את הזירה הפלסטינית לשניים ולתת את עזה על מגש של כסף לחמאס.

 

אחד התרחישים האפשריים ליום שאחרי: ללא מנהיג ריכוזי כמו עראפת ואבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד התרחישים האפשריים ליום שאחרי: ללא מנהיג ריכוזי כמו עראפת ואבו מאזן(צילום: AP)

גורמים בהנהגת פת"ח חוששים שמדיניות ''הכל או כלום'' של אבו מאזן, שמתבטאת בהחרמה העיקשת שלו את הממשל בוושינגטון, תוביל את הפלסטינים לכלום. ישנם בכירים פלסטינים שמנסים לדבר אל ליבו ולרכך את עמדותיו, אולם לפי שעה מאמצים אלו לא מניבים פרי.

 

אתמול (יום ד') המשיך אבו מאזן בקו התקיף נגד וושינגטון, בגינוי שפרסם אש"ף לנאומו של הנשיא דונלד טראמפ, שבו אמר כי "ישראל תצטרך לשלם מחיר גבוה יותר במשא ומתן עם הפלסטינים, כי היא זכתה בדבר גדול מאוד - ההכרה האמריקנית בירושלים כבירתה והעברת השגרירות". 

 

 

באש"ף הגיבו ואמרו כי התבטאויותיו של טראמפ מצביעות על "המשך המדיניות המוטה לצד הישראלי, והמשך האשליות המתמשכות של הממשל האמריקני שלפיהן יש אפשרות לבצע את 'עסקת המאה' בלי ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית".

 

חמאס הצטרף לגינוי. "הצהרותיו של טראמפ לפיהן ירושלים ירדה משולחן המשא ומתן חצופות ומסוכנות, והתגובה צריכה להיות ביטול ההכרה בישראל על ידי הרשות הפלסטינית, והפסקת התיאום הביטחוני איתה. כמו כן, הפסקת התקשורת והמגעים הביטחוניים עם הממשל האמריקני".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מי יחליף אותו לאחר לכתו? אבו מאזן
צילום: רויטרס
מומלצים