שתף קטע נבחר

הרבנות, זו אחריותך: להסיר ספק מעל יהודי אתיופיה

החרדים נתלים בהחלטת מועצת הרבנות משנות ה-80, המטילה ספק גורף ביהדות אתיופיה. לא משנה כמה פעמים יתנערו ממנה הרבנים הראשיים; כל עוד לא תכונס המועצה ותשנה את ההחלטה, הגזענות תישאר. אנו קוראים לכם להתכנס ולהחליט על הסדרה ראויה לסוגיית יוצאי אתיופיה - ולהתנערות מגזענות

לפני כארבעה חודשים פנינו לרב הראשי, דוד לאו, המכהן כנשיא מועצת הרבנות הראשית, בבקשה לכנס את מועצת הרבנות הראשית ולהנחות את הציבור כי אין לברך את ברכת "משנה הבריות" על כהי עור ועל קבוצות נוספות שההלכה מתייחסת אליהם כ"חריגים".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

התרשמנו כי הרב דוד לאו הבין את הצורך לבחון שינויים נדרשים בעקבות בקשתנו, וראה בחיוב לקיים דיון במועצת הרבנות הראשית. אולם, לצערנו, דיון זה לא התקיים עד כה, על אף הדחיפות המרובה שבו נוכח השפלתם של יהודי אתיופיה ואחרים.

 

עוד דעות בערוץ היהדות :

 

בעודנו ממתינים לכינוס המועצה בעניין אחד, נחשפה לפני מספר חודשים התופעה הגזענית הקשה והמכוערת של פסילת יהודים כהי-עור לעבוד בייצור יין. אירועים אלה מתווספים למקרים נוספים שבמסגרתם נפסלו יהודי אתיופיה לעבוד בעמדת בישול, זאת, תוך הטלת פקפוק ביהדותם על רקע צבע עורם.

 

הסערה הציבורית התמקדה, בצדק, בבד"ץ העדה החרדית וביינות ברקן, בבעלות "טמפו", שנכנעה לתכתיב הגזעני הזה. הרבנות הראשית גינתה בפומבי את התנהלות בד"ץ העדה החרדית. בין היתר, כתב בזמנו הראשון לציון, יצחק יוסף: "אין שום הסבר להנחיה שכזו מלבד גזענות טהורה. יוצאי אתיופיה הם יהודים לכל דבר. ספק גדול אם ניתן לסמוך על גוף כשרות הרואה עצמו כמחמיר כביכול, ומקל בהלבנת ובשפיכות דמים של יהודים אחרים רק בשל צבע עורם". והוא הוסיף: "בכוונתי לפעול בעניין בכל חומרת הדין ולמצות עד תום את הבירור עד למסקנות המתבקשות".

 

"חביב אדם שנברא בצלם"

הצהרת הרבנות הראשית במקרה זה ראויה להערכה, אולם אין בה די. על הרבנות הראשית ומוסדותיה לנקוט במעשים כדי לצמצם תופעות גזעניות המתקיימות כביכול בשם הדת היהודית.

 

פרופ' אליקים רובינשטיין, עו
פרופ' אליקים רובינשטיין, עו"ד אווקה זנה(צילומים: אוהד צויגנברג, דוברות משרד המשפטים)

 

על פי טענות שונות, מקור הבעיה הוא בהחלטה נושנה של מועצת הרבנות הראשית, אשר מטילה ספק גורף ביהדות אתיופיה. הדברים מתייחסים להחלטת מועצת הרבנות הראשית, מיום כ' בחשוון התשמ"ו, שכך נאמר בה: "הואיל ונתערבו בהם (ביוצאי אתיופיה) גויים רבים במרוצת הדורות, באופן שלא ניתן לברר ולהוכיח את זהותם בוודאות – לפיכך, כדי לצאת ידי כל הספקות, ועל מנת למנוע לעז מכל סוג שהוא, מחויב כל אחד מבני העדה בקבלת מצוות, מילה וטבילה בפני שלושה".

 

בכך נתלה בד"ץ העדה החרדית בטענה כי "רוב הרבנים האשכנזים, החל ממרן פוסק הדור הגרי"ש אלישיב זצוק"ל ועד הרבנות הראשית לישראל, סברו כל השנים שהם צריכים גירות לחומרא". באמירה זו במובהק מועברת האחריות לרבנות הראשית.

 

לפיכך, על מועצת הרבנות הראשית להתכנס ולצאת בהחלטה שאיננה מותירה מקום לספק: אין ספק ביהדות אתיופיה. כמובן שלגבי מקרים פרטניים שבהם עולה פקפוק, אין מניעה שינהגו כפי שנוהגים כלפי כל אדם שיש חשש באשר ליהדותו.

 

עליהם לצאת בהנחיה בנוגע לפסיקה הלכתית כמקובל בסוגיות שניתן למצוא להן פתרונות הלכתיים. האדם נברא בצלם אלוקים והחובה לשמירת כבודו של אדם באשר הוא אדם; על כבוד הבריות - היא עיקרון יסוד במורשת ישראל: "חביב אדם שנברא בצלם".

 

רבנים, התנערו מגזענות

על הרבנות לצאת בכל תוקף לשם כבוד הבריות כולן כנגד עמדות גזעניות: הן כלפי יוצאי אתיופיה, הן כלפי מזרחים ורוסים (כפי שעלה לאחרונה בקבלה לישיבות מסוימות), והן כלפי ערבים - על פי התבטאויות שונות. על הרבנות לפעול כמצפן ערכי, המקדם בראש ובראשונה את מצוות "ואהבת לרעך כמוך", שהיא כל התורה כולה על רגל אחת.

 

אנו קוראים למועצת הרבנות הראשית להתכנס ולהחליט על הסדרה ראויה לסוגיה של יוצאי אתיופיה בפרט, ולהסתייג מכל התבטאות או גילוי של גזענות בכלל. יפה שעה אחת קודם, ולכך יצפה כל אדם הגון.

 

  • שופט ביהמ"ש העליון (בדימוס), אליקים רובינשטיין, הוא יו"ר המועצה הציבורית המייעצת ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות.

 

  • עו"ד אווקה זנה הוא ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: אוהד צויגנברג, דוברות משרד המשפטים
פרופ' אליקים רובינשטיין ועו"ד אווקה זנה
צילומים: אוהד צויגנברג, דוברות משרד המשפטים
מומלצים