שתף קטע נבחר

תנ"צ גיא ניר על פרשת גל הירש: "חקירות רדומות משמשות לסיכול פוליטי"

הקצין שהוצא לחופשה כפויה זומן לוועדת הפנים לדיון בטענות שלפיהן גורמי משטרה בכירים מחזיקים מידע על מנת למנוע קידום או מינוי של יריביהם במשטרה ובשירות הציבורי: "ביטול המינוי של גל הירש למפכ"ל היה סיכול ממוקד. זאת שיטה"

 

גיא ניר (צילום: דוברות המשטרה)
גיא ניר(צילום: דוברות המשטרה)

תת-ניצב גיא ניר, שנמצא בחופשה כפויה מהמשטרה ותחת הליך פיטורים בשל אישום על התנהגות בלתי הולמת, הגיע היום (ב') לוועדת הפנים של הכנסת לדיון בנושא "החשש משימוש בחקירות רדומות לטובת סיכול פוליטי". ניר התבקש להתייחס לביטול מינויו של תא"ל (מיל') גל הירש למפכ"ל המשטרה לפני שלוש שנים, ואמר: "הוא קןרבן לסיכול ממוקד. אם לא הייתי מתעד את הסיכול, עם ישראל לא היה שומע שמועמד לתפקיד בכיר סוכל".

 

תנ"צ ניר התייחס ל"שיטה", כהגדרתו, שבה פועלים בכירים במשטרה כדי למנוע קידום של אחרים ומינויים לא רק במטה הכללי – אלא במגזר הציבורי בכלל. "למשטרה יש כלים מתוחכמים, אבל כשהכלים הללו נמצאים בידיים הלא נכונות הם מהווים סכנה ממשית", אמר. "אנשי מודיעין וחקירות מחזיקים במחשכים מידע רב על אישי ציבור. אותם אנשים הופכים לבעלי כוח והכוח עלול להשחית. התרשמתי איך יוצרים מאזן אימה".

 

הוא הוסיף: "שליפה ופרסום של פרט מידע יכול להיות מבוסס על מכתב אנונימי. שימוש בו בזמן מסוים, במועד מסוים, עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לאדם שאליו הוא מתייחס. יש פיקוח על טענות רבות, אבל אין אפשרות לפקח ב-100 אחוז, ולכן אנו רואים שאנשים שעוברים על ההוראות ועושים שימוש פסול בכלים שניתנו להם בסמכות".

 

החקירה בעניינו של הירש החלה לפני כשלוש שנים, לאחר שהשר לביטחון פנים גלעד ארדן הודיע כי הוא המועמד שלו לתפקיד המפכ"ל. הוא נחקר בשתי פרשות הקשורות בחברת "דיפנסיב שילד" שבבעלותו: הראשונה עסקה בהעברת כספים לשר בממשלת גיאורגיה בתמורה לקידום מטרות שלה (חקירה שעדיין מתנהלת). הפרשה השנייה עסקה בזכייה במכרז לפינוי נפלים בחוף ראשל"צ – חקירה שנסגרה בחודש שעבר מחוסר אשמה.

גל הירש (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
גל הירש(צילום: עידו ארז)
 

תנ"צ ניר טען היום בכנסת שאלמלא היה הירש מועמד לתפקיד המפכ"ל, הציבור לא היה שומע על החשדות לכאורה הנוגעים לחברה שלו.

 

כדוגמה הוא הציג את הסיכול לטענתו של מינוי ניצב יורם הלוי למפכ"ל – הן בסבב הקודם והן בסבב הנוכחי. "אותם אנשים עושים את זה. האנשים האלה יושבים במקומות הכי רגישים באגף חקירות ומודיעין ולהב 433. זה לא שוטר בתחנה. לפני יותר משלוש שנים כאשר כהונת המפכ"ל הקודם עמדה לפני סיום, התקיימה פגישה של מפקדים בלהב 433 ונאמר בלי שום בושה שיורם הלוי לא יהיה מפכ"ל".

 

הוא התייחס גם למסמך יצחקי, שנחשף בערוץ 10 ובו מרוכז מידע על נבחרי ציבור: "האופן שבו מוחזק מידע מודיעיני - יש פה שימוש לרעה במידע על אישי ציבור ומסמכים שמסתובבים בידיים הלא נכונות. זו סכנה ממשית. סוגיית אגירת המידע היא בעייתית מאוד. בישיבות של משרד המשפטים שבהן נכחתי נאמר לנו לא לאגור מידע, ובסוף הישיבה אמר לי אחד הקצינים 'אני אוגר גם אוגר'. לפי השיטה מי שמדווח מוצא את עצמו מטופל כמצורע".

 

באוגוסט נערך בכנסת דיון באותו נושא ובו הכחיש פרקליט המדינה שי ניצן תרבות חיסולים מהסוג שמתאר תנ"צ ניר: "30 שנה אני שומע על תפירת תיקים וזה מופרך בעיניי. אני אומר לכם באחריות, אלו טענות מופרכות. לגל הירש לא תפרו שום תיק. הגיע חומר שהחליטו לברר את האמת. תיק עם חיקורי דין. זה לא תלוי בנו, אלא במדינות הזרות. כואב לי על כל יום מעבר לנדרש, אבל יש לנו אחריות לברר את האמת ובעניין הזה כל האזרחים שווים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
תנ"צ גיא ניר
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים