שתף קטע נבחר

"חלק מהמדרכות בפראג עשויות ממצבות של יהודים"

מיליוני תיירים בשנה דורכים על שברי מצבות יהודיות שהשלטון הקומוניסטי ייצר מהן את מדרכות העיר פראג. ליאו פבלט, תושב הקהילה היהודית ומנהל המוזיאון היהודי בעיר, יצא עם כתב הבי-בי-סי לתור אחרי שרידים לקהילות בנות מאות שנים המשמשים כמדרכות

חלק ממצבה המשמשת כיום כמדרכה (Twitter, @bbcrobc)
האות ה', שנת הקבורה: חלק ממצבה המשמשת כיום כמדרכה(Twitter, @bbcrobc)

 

האם חלק מהמדרכות של פראג עשויות ממרצפות שנלקחו מבתי קברות? כתב של רשת בי-בי-סי יצא לסיור באתרים הפופולריים של מרכז העיר, ומצא - עם מנהל המוזיאון היהודי בפראג, ליאו פבלט – אבני מרצפת שעליהן חקוקות אותיות עבריות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

לדבריו, האבנים הללו הונחו במקום, ככל הנראה, כאשר נעשו שיפוצים במרכז העיר לקראת ביקורו במקום של נשיא ברית המועצות לשעבר, מיכאיל גורבאצ'וב, בשנות השמונים. פבלט סיפר כי לפני 30 שנה, בעודו הולך לעבודה, הבחין בערימות של אבני מרצפת שנועדו לריצוף מחדש של רחובות העיר. משהו בערימה היה נראה לו מוזר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הוא מעיד כי התכופף והבחין שמדובר באבני גרניט המשמשות לעיתים קרובות להכנת מצבות. הוא העריך כי מדובר באבנים שנלקחו מבית קברות של המאה ה-19, אסף כמה דוגמאות והלך מהמקום.

 

"לא היה קל להיות אז יהודי", הוא מספר. "הייתי פעיל בקהילה, אבל לא הייתי חלק מהמפלגה הקומוניסטית. אפילו השתתפות בתפילה שבועית בבית הכנסת יכולה הייתה להעלות אותך על הכוונת של השירות החשאי. אני חושב שהמשטר רצה שהקהילה היהודית פשוט תיעלם עם הזמן".

 

נלקחו מבית קברות יהודי עתיק

כתב הבי-בי-סי מתאר כי מלבד הקהילה המצטמקת נותרו בצ'כיה ובסלובקיה כ-600 בתי קברות יהודיים, רובם בשולי עיירות וכפרים. מרביתם נטושים ומוזנחים, מאחר שמרבית הקהילה נרצחה בשואה או היגרה למקומות אחרים. פבלט מעריך כי זו הסיבה שהמצבות נראו עבור המשטר כאבני בניין לגיטימיות לשיפוץ הערים.

 

מקורן בבית קברות יהודי עתיק מהעיירה אודליס שבאזור צפון בוהמיה (Twitter, @bbcrobc)
מקורן בבית קברות יהודי עתיק מהעיירה אודליס שבאזור צפון בוהמיה(Twitter, @bbcrobc)

 

ככל הנראה, דוגמאות האבנים שפבלט אסף בסוף שנות ה-80' בפראג, מקורן בבית קברות יהודי עתיק מהעיירה אודליס שבאזור צפון בוהמיה. במקום הייתה קהילה יהודית מאז המאה ה-17 שכללה בית כנסת וישיבה, וכאמור שני בתי קברות. בשנות ה-80', כאשר בית הקברות חולל, לא נותרו עוד יהודים בעיירה.

 

כיום דורכים מיליוני תיירים בשנה דורכים על המרצפות הללו, מבלי לדעת את מקורן. כאשר נשאל מה היה מצפה מהשלטונות לעשות, אומר פבלט כי הוא מבין שמדובר בנושא לא פשוט: "ברור שלא ניתן לאחות את שברי האבנים ולהשיב את המצבות למקומן המקורי", כך פבלט. "בנוסף, הנחת מרצפות חדשות תעלה מיליונים. אני לא חושב שהדבר נעשה על ידי הקומוניסטים כדי לפגוע דווקא ביהודים, זה פשוט היה מעשה לא מוסרי".

 

לדבריו, הוא היה שמח אם העיר הייתה מציבה שלט קטן שמספר את הסיפור, מדגיש את חשיבותה של הקהילה היהודית - ומביע מורת רוח מהאקט של הקומוניסטים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים