שתף קטע נבחר

מח' השחפת היחידה בישראל נסגרת והחולים יפוזרו: "החלטה הזויה"

המחלקה לחולי שחפת בבית החולים שמואל נסגרה באופן זמני ומשרד הבריאות מפזר את החולים במחלקות הפנימיות של בתי החולים בארץ. רופאים מטיחים: "החלטה הזויה. המחלקות בעומס אדיר. זה מהלך שמסכן את חולים". משרד הבריאות: "לא נשקפת סכנה"

סגירה פתאומית של מחלקת ריאות ושחפת בבית החולים שמואל הרופא בבאר יעקב, אשר בה היו מרוכזים כל חולי השחפת בארץ, מאיימת במהלך של פיזור החולים במחלקות הפנימיות בבתי חולים בארץ, למרות הסכנה הטמונה במהלך כזה.

 

רופאים במחלקות שאמורות לקלוט את החולים מלינים כי מדובר בצעד שיסכן את חולי השחפת ואת יתר המאושפזים במחלקה.

 

"זו החלטה הזויה", מטיח רופא בכיר מבית חולים מרכזי בארץ, "אנחנו נתונים בעומס אדיר. יש מלחמה על כל מיטה פנויה. הפניית חולים במחלה מורכבת ומדבקת כמו שחפת למחלקות הקורסות היא בגדר חוסר אחריות".

 

הרופא מוסיף ומסביר כי החולים צריכים להיות מאושפזים בתנאי בידוד נשימתי. "הרופאים חוששים מאוד. הטיפול בחולי שחפת הוא מאוד מורכב וברוב המקרים גם מאוד ממושך. החולים מגיעים בדרך כלל מרקע קשה. לא תמיד יש לאן לשחרר אותם. חולה שחפת יכול לתפוס מיטה למשך חצי שנה ויותר. רופאים חרדים לשלום יתר המאושפזים. אנחנו לא ערוכים לבידוד נשימתי ברמת ההרמטיות הנדרשת. מדובר בבידוד נוקשה. לקבל החלטה כזו בשיא החורף זה חוסר אחריות בעיניי".

 

"המחלקות קורסות, זו החלטה הזויה" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"המחלקות קורסות, זו החלטה הזויה"(צילום: ירון ברנר)

 

פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית ומנהל מחלקה בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, מסביר כי "טיפול בחולי שחפת מצריך מיומנות מיוחדת. מדובר בטיפול ארוך. החולים שוהים במחלקות שבועות ולעיתים חודשים ארוכים. אשפוז חולה בבידוד נשימתי ברוב המחלקות משמעותו הקצאת חדר במחלקה שגם ככה נמצאת בקריסה".

 

פרופ' אליס מפרט כי בעיניו מדובר בשגיאה כפולה: "זו החלטה שפוגעת גם במחלקות וגם בחולים. חולי השחפת לא יקבלו את הטיפול המיטבי עבורם. המחלקות ויתר המאושפזים יסבלו הן בגלל שלרופאים יהיה פחות זמן להקדיש להם והן בשל סכנת ההדבקה במחלה. לא בכדי עד היום רוכזו כל החולים בשחפת במקום אחד".

 

"החלטה שהיא שגיאה כפולה" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"החלטה שהיא שגיאה כפולה"(צילום: רועי עידן)

 

רופא בכיר אחר מבית חולים מרכזי תיאר כי החלטת משרד הבריאות נחתה עליהם בהפתעה. "לא שיתפו אותי במהלך ולא ביררו האם אנחנו בכלל ערוכים לקלוט את החולים. זה נכון שבית חולים צריך להיות ערוך לקליטת חולים שמצריכים בידוד נשימתי, אבל יש הבדל בין מוכנות בפועל ובין מוכנות בתיאוריה. אני יכול להבין חולים ואף רופאים שחוששים מפני הדבקה".

 

בחודש שעבר פרסם משרד הבריאות מכרז למשרת מנהל המחלקה לשחפת וריאות בבית החולים שמואל הרופא. במחלקת ריאות ושחפת של בית החולים ישנן 40 מיטות אשפוז – 20 מהן מוקדשות לחולים בשחפת פעילה ומחציתן לטיפול במחלות ריאה אחרות.

 

מחלה מדבקת ומזהמת

שחפת היא מחלה זיהומית מדבקת. תסמיני המחלה הינם ירידה במשקל, חולשה, חום והזעה. הגורם לה הוא חיידק בשם מיקובקטריום טוברקולוזיס. ניתן להידבק בחיידק גם דרך מערכת הנשימה, אך לא כל הדבקה תגרום למחלת השחפת – פחות מ-10 אחוזים מהנדבקים בחיידק יפתחו את המחלה, שפוגעת בדרך כלל בריאות.

 

ב-2016 נרשמו בעולם יותר מ-10 מיליון מקרים של שחפת בעולם. 1.3 מיליון איש מתו כתוצאה מהמחלה. הטיפול במחלה הוא באמצעות אנטיביוטיקה. בעבר היה נהוג לחסן את הציבור מפני המחלה, אך בשל יעילות מוגבלת של החיסון והירידה במספר החולים כיום נהוג להעניק את החיסון לאוכלוסיות בסיכון בלבד.

 

בתחילת החודש פצחו הרופאים הפנימאים בארץ בקמפיין נגד העומס הרב בו נתונות מחלקות בתי החולים. "המצב הוא כל כך עגום שהמרנו את הדרישה להרחיב את המחלקות לדרישה לבנות עוד פרוזדורים", מטיחים הרופאים שפנו השבוע אל ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדרישה לשפר את תשתיות המחלקות הפנימיות.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בשל הצורך בסגירה זמנית של מחלקת ריאות-שחפת בבית החולים שמואל הרופא מעט החולים הנמצאים כעת מאושפזים וזקוקים להמשכו, יופנו לבתי חולים השונים, בתאום עם המחלקות הקולטות. החולים אינם מהווים סכנה להדבקה. בקשר לעתיד, החל מהאחד בפברואר יופנו חולים הזקוקים לאשפוז לאחד מבתי החולים הבאים: רמב"ם, אסף הרופא וברזילי.

 

"בשלושת בתי החולים קיימים מתקנים המאפשרים אשפוז בבידוד עבור חולי שחפת. ההחלטה התקבלה בתיאום עם כלל הגורמים המקצועיים במשרד. לא קיים חשש להדבקה במוסדות בשל כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
אישפוז חולי השחפת - בבידוד נשימתי
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים