שתף קטע נבחר

חוות דעת שנייה: 6 מצבים שבהם מומלץ לקבל אותה

קבלת חוות דעת שנייה מעוגנת בחוק זכויות החולה וחשוב מאוד להיות מודעים אליה לפני שמתחילים טיפולים כלשהם בעיקר כשמדובר במחלות קשות. באיזה מצבים מומלץ לפנות לקבלת חוות דעת שנייה - ואיך זה מתבצע?

 

מהן השאלות שחובה לשאול את הרופא בביקור אצלו?

 

 

קבלת אבחנה של מחלה אונקולוגית הינו שלב מאוד קשה למטופל ולבני משפחתו. עם האבחנה בדרך כלל מגיעה ההצעה לטיפול ואיתה עולים לרוב הספקות.

 

בגלל שכולנו בני אדם, כן, גם הרופאים ובגלל שיש לא מעט טיפולים רלוונטיים כיום בשוק, לעיתים מומלץ לקבל חוות דעת שנייה ולא למהר לקבל את האבחנה הראשונית.

 

כדאי לכם לשאול שוב:

מחקר: רוב חוות הדעת השניות מובילות לאבחנה חדשה והצלת חיים

אובחנתם כחולים? 7 שאלות שחייבים להציג לרופא

 

 

רופאה (צילום: shutterstock)
כל המידע הרפואי של כל מטופל הינו חסוי ועליו להישמר בסודיות מלאה. חוות דעת שנייה(צילום: shutterstock)

 

קבלת חוות דעת שנייה מרופא נוסף בתחום היא אחת מהזכויות של כל מטופל, שמעוגנת בחוק זכויות החולה. החוק מקבע את הזכויות של כל מטופל לקבל טיפול רפואי תוך כדי שמירה על מספר זכויות בסיסיות:

 

1. הזכות לטיפול

 הזכות הבסיסית ביותר. אזרח הנמצא במצב מסכן חיים וזקוק לטיפול דחוף זכאי לקבלו ללא הבדל דת, מוצא, מין ורקע בריאותי.

 

2. הזכות לשיתוף פעולה

כל חולה המאושפז בבית חולים זכאי לקבל מבקרים בשעות הביקור הידועות והקבועות. כמו כן הגורם הרפואי חייב לשתף פעולה ולהעביר מידע בכל הנוגע במצב הרפואי של החולה ושקיפות המצב והטיפול אשר הינו מקבל.

 

3. הזכות לסודיות רפואית/לפרטיות וכבוד

כל המידע הרפואי של כל מטופל הינו חסוי ועליו להישמר בסודיות מלאה. אף גורם רפואי אינו מוסמך להעביר הלאה מידע רפואי לגורם לא מוסמך או לגורם שאינו מעורב בטיפול הרפואי.

 

4. הזכות להתלונן

מטופל המרגיש שקיבל טיפול שלא מתאים לצרכיו או שלא קיבל את הטיפול בהתאם למה שמגיע לו וזכויותיו נפגעו רשאי להתלונן על כך לגופים הממונים מטעם קופות החולים, בית החולים ו/או נשרד הבריאות.

 

5. הזכות להחליט

כל חולה רשאי להחליט האם הוא מוכן לקבל את הטיפול  אשר הוצע לו, וכן גם להחליט איפה ועל ידי מי יקבל את הטיפול. באותה מידה זכאי החולה לחוות דעת נוספת במידה ואינו בטוח או שלם עם חוות הגעת הראשונה שקיבל.

 

למרות שהזכות לקבלת חוות דעת שנייה מעוגנת בחוק זכויות החולה, ולמרות המלצתם של רופאים להתייעצויות נוספות, רוב החולים מפחדים להתמודד עם אישור של האבחנה השנייה או לקבל דעה סותרת ולהתקשות להחליט בין השניים.

 

 

לשלול או לאשר ממצא רפואי. כשיש אבחנה מפתיעה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשלול או לאשר ממצא רפואי. כשיש אבחנה מפתיעה(צילום: shutterstock)

 

מתי מומלץ לפנות לצורך קבלת דעת שנייה?

1. משהו לא ברור. כאשר מדובר באבחנה לא ברורה באופן מוכח או לא חד משמעית. למשל אם הרופא אינו מצליח להחליט באופן ברור אם מדובר בגידול ממאיר או גידול שפיר.

 

2. גילוי מפתיע. כאשר מדובר באבחנה מפתיעה. אם הרופא שלח את המטופל לבדיקה מסוימת לצורך שלילה או אישור של מצב רפואי והתוצאות שמתקבלות מעידות על מצב אחר לגמרי או שוללות לגמרי את השערת הרופא.

 

3. מצב נדיר. כאשר מדובר באבחנה של מצב רפואי נדיר. במקרים כאלה גם הרופא עצמו ימליץ על קבלת חוות דעת שנייה אצל רופא המתמחה בתחום.

 

4. ייעוץ פרטי. כאשר מדובר באבחנה אשר בוצעה דרך רפואה פרטית על ידי רופא אחד ולא על ידי רופא בבית חולים אשר מתייעץ עם הקולגות שלו על בסיס יומי על כל מטופל ומטופל.

 

5. תהיות לגבי הטיפול המוצע. כאשר הרופא אשר ביצע את האבחנה מציע לכם טיפול אגרסיבי, ארוך טווח או בעל תופעות לוואי קשות חשוב לבדוק עם רופא אחר שאכן מדובר במצב המחייב את הטיפול הזה ואם ישנם טיפולים אחרים יותר רלוונטיים ולא פחות אפקטיביים.

 

6. לא בטוחים לגבי האבחנה. כאשר המטופל לא מרגיש בטוח ושלם עם האבחנה ורוצה להיבדק בשנית על ידי רופא מומחה בכדי להיות בטוח באבחנה ובטיפולים המוצעים לו.

 

איך ניתן להחליט לאיזה רופא לפנות?

כאשר מחליטים לקבל חוות דעת שנייה חשוב לבחור ברופא המתמחה בתחום שיש לו ניסיון באבחנות וכן בטיפולים הרלוונטיים. כדאי להתייעץ עם אנשים בעלי ניסיון ורקע רפואי אשר מכירים רופאים המספקים חוות דעת שניות ולא להסתפק בהמלצות של חברים או כאלה הניתנות ברשת.

 

ניתן גם לומר לרופא המטפל שהינכם מעוניינים בקבלת חוות דעת שנייה ולבקש ממנו המלצה לרופא בתחום. חשוב לקרוא על הרופא כמה שיותר מידע לפני שבוחרים לגשת אליו ולהגיע אליו מוכנים.

 

איך מתנהלת קבלת חוות דעת שנייה?

יש להגיע אל הרופא הנבחר עם כל החומר הרלוונטי מהבדיקה הראשונה והאבחנה המדויקת. אין צורך להעלים את העובדה שמדובר בחוות דעת שנייה - ישנם רופאים שזוהי המומחיות שלהם, וחשוב ביותר שהם יקבלו תמונה מלאה ומדויקת של האבחנה הקודמת, כל הביקורים, הבדיקות וההתנהלות מול הרופא הראשון.

 

זיכרו שקבלת חוות דעת שנייה היא זכותו של כל מטופל וחשובה ביותר. תמיד ניתן להסתפק בדעה הראשונה ולקבל את האבחנה ואת הטיפול המוצע, אך כאשר קיים חשש, אי ודאות או ישנו חוסר ביטחון לגבי האבחנה והטיפול המוצע - מומלץ להגיע לקבלת חוות דעת שנייה.

 

הכותב הוא מנהל מחלקה כירורגיה א' במרכז הרפואי לגליל בנהריה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמוע חוות דעת שנייה על האבחנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים