שתף קטע נבחר

החלשת בג"ץ וחיזוק הרבנות: דרישות החרדים

המפלגות החרדיות רשמו הצלחה בבחירות, וינסו לתרגם את ההישג לתיקים בממשלה ומימוש הבטחות. על הפרק: הסדרת מעמד בני הישיבות וחוק שימנע מהרפורמים דריסת רגל בכותל

דרעי וליצמן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דרעי וליצמן(צילום: מוטי קמחי)

כשמימינם ומשמאלם היו כאלה שהתרסקו, נחלשו או במקרה הטוב דרכו במקום - המפלגות החרדיות התחזקו דווקא בבחירות 2019. ש"ס עלתה משבעה מנדטים לשמונה, ויהדות התורה משישה לשמונה. כל אחת מהן היא השלישית בגדולה בכנסת, ויחד הן הגדילו את כוח הגוש החרדי כמעט ברבע.

 

יותר חרדים, פחות נשים: קווים לדמותה של הכנסת ה-21

הסיבה לכך שהחרדים נהרו לקלפיות / טור

כך צפויה להיראות ממשלת נתניהו החמישית

 

לאור הישגיהן, המפלגות החרדיות יהיו ללא ספק השותפות הבכירות ביותר בממשלה החמישית של בנימין נתניהו. ביום שאחרי, הן יבקשו לתרגם את ההישג הפוליטי לתפקידים בממשלה ולקידום הבטחותיהן לבוחרים – בדגש על ענייני דת ומדינה, הנושאים החברתיים ורווחת המגזר.

 

 

מטרת העל של ש"ס ויהדות התורה לשבועות הראשונים של הכנסת ה-21 היא ללא ספק הסדרת מעמדם של בני הישיבות. "חוק הגיוס" שנפסל בידי בג"ץ והקואליציה לא הצליחה להגיע להסכמות על תיקונו, היה העילה הרשמית להכרזה על בחירות בדצמבר 2018, ושתי המפלגות החרדיות ידרשו למצוא פתרון למשבר, רצוי ארוך טווח. זאת, רגע לפני פקיעת החוק הקיים והחלת חובת השירות על כל צעירי המגזר.

 

דרעי, ליצמן וגפני שוללים את המתווה שהציע משרד הביטחון בדחיפת שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, וההערכה היא כי הקואליציה תקדם פסקת התגברות מורחבת, שתאפשר לעקוף פסיקות בג"ץ בעניין הגיוס ובנושאים נוספים שגרמו להתנגשות בין בית המשפט לבין הכנסת. "יש על זה כבר הסכמה של כל ראשי הסיעות", אמר ל-ynet גורם בכיר ביהדות התורה. "זה יפתור הרבה בעיות שנתקלנו בהן בקדנציה הקודמת".

שמחה במטה ש
שמחה במטה ש"ס, אמש(צילום: אוהד צויגנברג)

שמחה במטה ש
(צילום: אוהד צויגנברג)

עוד בסוגיות דת-מדינה, ידרשו החרדים להבטיח שמירה על הסטטוס-קוו, ולשם כך גם יקדמו חקיקה שתמנע התערבות של בג"ץ בנושאים אלו או תעקוף פסיקות שכבר ניתנו, כפי שנעשה בעניין המרכולים.

 

בין היתר, נמצאים על הפרק הצעת חוק הכותל, שיבלום דריסת רגל של תנועות הרפורמים והקונסרבטיבים באתר הקדוש, וכן חוקי הגיור והכשרות - שלפיהם רק הרבנות הראשית תוסמך לעסוק בתחומים אלה, ולא ארגונים פרטיים ליברליים.

  ()

  ()

באשר לתפקידים, יבקשו המפלגות החרדיות בראשונה "צילום מצב" בממשלה הבאה – ולהשאיר בידיהן את אותם תפקידים כיום: תיקי הפנים, הנגב, הפריפריה והגליל ושרותי הדת, וכן סגן שר האוצר - לש"ס, ומשרד הבריאות, ראשות ועדת הכספים וסגנות שר החינוך – ליהדות התורה. 

 

לאור התחזקותן, צפויות המפלגות החרדיות לדרוש גם את הרחבת הסמכויות במשרדים הקיימים (כמו החזרת מנהל התכנון והרשות להתחדשות עירונית ממשרד האוצר לפנים) וכן תיקים בינוניים נוספים - ככל הנראה עלייה וקליטה לאחת והבינוי והשיכון לשנייה.

 

ברקע זאת יצוין כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט צפוי להבהיר לנתניהו שיהיה קושי במינויו מחדש של דרעי לשר. זאת, כיוון שמסתמן שלאחר חג הפסח פרקליט המדינה יודיע כי בכוונתו להגיש כתב אישום נגד דרעי, בכפוף לשימוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
דרעי וליצמן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים