שתף קטע נבחר

הרבניות עותרות לבג"ץ: תנו לנו להיבחן לרבנות

שש תלמידות חכמים אורתודוכסיות דורשות לאפשר להן להיבחן במבחני ההלכה הרשמיים של מדינת ישראל, שאליהם יכול להירשם כל גבר, לאחר שנתקלו בסירוב הרבנות: "אלפי אנשים ניגשים לבחינות הרבנות כדי לקבל הכרה על הידע שרכשו. זו אפליה שלא תעלה על הדעת"

הרבניות שעתרו, שרה סגל כץ ורחל קרן (צילום: אוהד צויגנברג)
שתיים מהרבניות שעתרו, שרה סגל כץ ורחל קרן(צילום: אוהד צויגנברג)
 

 

הרבנות הראשית מסרבת לאפשר לנשים להיבחן בבחינות הרבנות - הרבניות עתרו לבג"ץ: שש תלמידות חכמים וארגוני נשים הגישו אתמול (יום ב') עתירה לבג"ץ, בדרישה לאפשר להן להיבחן במבחני ההלכה הרשמיים של מדינת ישראל.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >> 

 

הנשים למדו שנים ארוכות הלכה ויהדות, ולפני כשנה פנו לרבנות הראשית בבקשה להירשם לבחינות שאליהן יכול להירשם כל גבר במדינה. כפי שפורסם לפני כשנה ב"ידיעות אחרונות", לאחר שברבנות הבינו כי מדובר בנשים - נפסלה הרשמתן לבחינה בנושא הלכות נידה, וכעת הן עתרו לבג"ץ.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

העתירה הוגשה על ידי עו"ד אלעד קפלן, שרה וינברג ואלה סקעת מארגון "עתים", בשיתוף מרכז רקמן באוניברסיטת בר-אילן וארגון "קולך", והעותרות טוענות כי מניעת האפשרות להיבחן במבחני ההלכה של הרבנות מהווים אפליה פסולה. יש לציין כי תארי רבנות מוכרים לתפקידים ציבוריים רבים ואף שקולים בתפקידים שונים לתואר אקדמי.

 

טענות לאפליה

בעקבות עתירה שהגישה תנועת אמונה לבג"ץ, בשנת 2014, הרבנות מאפשרת היום לנשים להיבחן בנושא כשרות - מבחן המהווה תנאי סף לעבודה כמשגיחות כשרות במסעדות ובמטבחים, אך לא ביתר הנושאים כגון נידה, הלכות שבת, חופה וקידושין, תפילה ועוד.

 

"אלפי אנשים ניגשים לבחינות הרבנות. חלק גדול מהם, וכנראה שרובם המוחלט, לא מצפים להתמנות לתפקידים רשמיים, אלא פשוט מבקשים לקבל הכרה על הידע שרכשו", טוענות העותרות. "לא יעלה על הדעת שבמדינת ישראל תהיה הבחנה חוקית בין גברים לבין נשים לעניין זה".

 

עוד הדגישו, כי "בעוד שישנו דיון בין פוסקי הלכה אודות מתן סמיכה רבנית לנשים, העותרות אינן מבקשות לעסוק בכך במסגרת עתירה זו או לנהל דיון הלכתי בתוך כותלי בית המשפט. לעמדתן, ניתן להבחין בין עצם מתן הכושר וההסמכה לרבנות, לבין הנפקה של תעודות המאשרות את עצם מעבר הבחינות, שהינה פעולה מנהלית במהותה. הנפקת התעודה איננה מחייבת מתן כושר או הסמכה, אלא מהווה אישור מנהלי-אזרחי אודות עמידה בבחינות ההלכה, ובקיאות בתלמוד ובפוסקים".

 

העותרות משמשות כיום כיועצות הלכה ומלמדות במוסדות תורניים מובילים בארץ: רחל קרן היא ראש בית המדרש במדרשת עין הנצי"ב; אביטל אנגלברג, בוגרת המכון למנהיגות הלכתית במדרשת לינדנבאום וישיבת מהר"ת בניו-יורק; שלומית פלינט, בוגרת במדרשת לינדנבאום והמכון התלמודי במת"ן - וכיום לומדת בכולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע ומדרשת עין הנצי"ב; ושרה סגל-כץ, בוגרת תוכנית ההלכה לנשים של בית מורשה והכולל ההלכתי לנשים של ישיבת מעלה גלבוע ומדרשת עין הנצי"ב, וכן עמיתה בכולל ההלכה בבית מדרש הר-אל. כן עתרו מישל כהן פרבר ושלומית פיאמונטה, רבניות המעבירות דף יומי לנשים, בוגרות לימודי הלכה ישיבתיים ומקדמות תוכניות הלכה לנשים.

 

 

פרופ' רות הלפרין קדרי, ראש מרכז רקמן באוניברסיטת בר אילן, מסרה כי "על רקע התחזקותן של המפלגות החרדיות, גובר הצורך בעמידה איתנה על עקרון אי ההדרה של נשים מתפקידי הנהגה והובלה גם בחיים הדתיים".

 

 מגישי העתירה, עורכי הדין אלעד קפלן, אלה סקעת ושרה וינברג ()
מגישי העתירה, עורכי הדין אלעד קפלן, אלה סקעת ושרה וינברג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הרבניות שרה סגל כץ ורחל קרן
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים