שתף קטע נבחר

טכנאי אולטרסאונד: "רופאים מפנים נשים לבדיקות מיותרות לתזמון מועד הביוץ"

טכנאי אולטרסאונד מאשימים כי נשים מגיעות לבדיקת מועד ביוץ מיותרת מתוך מטרה להשפיע על מין היילוד, מה שמגדיל את עומס העבודה שלהם וגוזל תורים מאנשים חולים. רופא בכיר: "הבסיס המדעי לקשר בין מועד הביוץ וההתעברות הינו רעוע"

טכנאי אולטרסאונד ממספר מכונים בארץ מתארים תופעה, לפיה רופאים מפנים אליהם נשים לבצע בדיקה לאבחון יום הביוץ, במטרה להשפיע על מין היילוד.

 

"זו תופעה מאוד מעצבנת שכל טכנאי אולטרה-סאונד מכיר", מטיחה ג', טכנאית במכון אולטרסאונד של קופת חולים כללית במרכז הארץ, "התופעה הזו לא רק מכעיסה. לבסוף היא עולה למערכת כסף רב".

 

ר', טכנאית אולטרסאונד אשר עובדת עבור קופת חולים מכבי, מסבירה כי לרופאים אסור להפנות את הנשים לקביעת מועד ביוץ עבור השפעה על מין העובר: "אין בכך שום צורך רפואי. יש סיבות רפואיות לאיתור יום הביוץ, אבל אישה שרק רוצה להשפיע על מין העובר גוזלת תור של אדם אחר שזקוק לבדיקה".

 

קיראו עוד על בדיקות בהריון:

 בדיקות הריון: מה צריך לעשות ב-9 חודשים?

על רקע ההחלטה בקיצוץ בסל ההיריון: דיון חירום בכנסת

איזו קופה הכי משתלמת לנשים בהיריון?

  

אין סיבה רפואית לבדיקת אולטראסאונד לאבחון יום הביוץ (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
אין סיבה רפואית לבדיקת אולטראסאונד לאבחון יום הביוץ(צילום: shutterstock )

  

"אסור לרופאים לשתף פעולה עם הגחמות של הנשים"

קביעת מועד הביוץ באמצעות בדיקת אולטרסאונד נעשית על ידי מעקב אחר התפתחות הזקיקים שבשחלה. "לא מדובר בנשים עם בעיות פוריות", מוסיפה ג', "חלקן אף מודות במפורש שהן מגיעות לבדיקה כי הן רוצות בן או בת.

 

"לעיתים הן מגיעות יום אחרי יום. אני כמובן מחויבת לבצע את הבדיקה למרות שהיא מיותרת מבחינה רפואית. תכנון מין היילוד לא אמור לבוא על חשבון הקופה ועל חשבון חולים אחרים".

 

ד', גם היא טכנאית אולטרסאונד בקופת חולים מכבי, מעריכה כי היא מבצעת את הבדיקה עבור השפעה על מין העובר עבור חמש נשים בשבוע. "אני רק טכנאית אחת במכון אחד. אין לי ספק שיש מאות נשים בחודש שעוברות את הבדיקה רק בגלל שהן חושבות שבעזרתה יהיה להן סוף סוף בן או בת.

 

"מדובר בלא מעט זמן שנגזל מהמערכת לשווא. אם אישה רוצה להשפיע על מין העובר שלה והיא חושבת שזה יעזור לה שתתכבד ותעשה את הבדיקה הזו באופן פרטי. לא על חשבון המערכת הציבורית".

 

ג' מוסיפה ומתארת כי "לרופאים קל מאוד להסוות את סיבת ההפניה לבדיקה. טכנאי האולטרסאונד כמובן מחויבים לבצע אותה ואין להם שיקול דעת. אין לי בעיה לעשות בדיקות לאבחון יום הביוץ מהבוקר עד הלילה, אבל שזה יהיה על פי צורך רפואי, ולא בשל גחמה של אישה כזו או אחרת".

 

ג' תולה את האשמה לתופעה ברופאים המאשרים לנשים את הבדיקה: "הם אולי מפנים לבדיקה מתוך מכוונה טובה, אבל התוצאה היא שלילית מאוד. הם מבקשים לרצות את הנשים שפונות אליהם. הם יוצאים איתן נחמדים, אבל על חשבון הזמן שלנו והזמן של המערכת. אסור להם לשתף פעולה עם זה. לא אתית ולא מערכתית".

 

אישה מודדת חום (צילום: shutterstock)
מדידת חום לקראת ביוץ. קשר רעוע לקביעת מין היילוד(צילום: shutterstock)

 

"הבסיס המדעי לקשר בין מועד הביוץ וההתעברות - רעוע"

הנחיות משרד הבריאות קובעות כי ברירת מין היילוד שלא למטרה רפואית הינה אסורה. מטרות רפואיות מוצדקות להשפעה על מין היילוד יכולות להיות בשל פגמים גנטיים או מומים מולדים התלויים במין העובר. הטכנולוגיה היחידה שהוכחה כיעילה בבחירת מין העובר היא באמצעות זיהוי מין העובר לפני השרשה בתהליך הפריה חוץ גופית.

 

פרופ' דניאל זיידמן, רופא בכיר במערך לרפואת נשים של בית החולים שיבא שבתל השומר, מסביר כי הבסיס המדעי לקשר בין מועד הביוץ וההתעברות הינו רעוע ביותר. "יש מחקרים שמראים השפעה מסוימת לתזמון הביוץ על מין העובר, אבל אין לכך משמעות מדעית. אם אישה מתכננת ללדת 100 ילדים, אז במקום 52 בנים ו-48 בנות, על פי ההתפלגות הרגילה, היא אולי תגיע ל-60 בנים ו-40 בנות. לאדם הפרטי אין שום משמעות למועד הביוץ ומין העובר".

 

פרופ' זיידמן מוסיף ומתאר כי "אין נזק בשליחת נשים לבדיקת אולטרסאונד. מדובר בבדיקה זולה יחסית ופשוטה. בדיקת יום הביוץ נעשית באמצעות מעקב אחר גודל הזקיקים במשך מספר ימים. ברור לי שקופות החולים לא אוהבות את התופעה.

 

"אני מבין מדוע בדיקות כאלו על חשבון הציבור הוא עניין מרגיז, אבל כל עוד הנשים מבינות שהן מיישמות משהו שהוא על גבול האגדה האורבנית, אין בכך כל נזק. פגשתי שנשים שרצו מאוד תינוקת אז הן הקפידו לקיים יחסי מין רק לפני הביוץ ולכן לא הצליחו להיכנס להיריון".

 

תגובת קופת חולים מכבי

"קביעת מועד הביוץ באמצעות אולטרסאונד, רלוונטית למטרות רפואיות בלבד, כך למשל במקרים של בעיות פריון. אין רלוונטיות ליום הביוץ בהיבט של בחירת מין הילוד. כלומר תיתכן התעברות עם עובר ממין זכר או נקבה גם כאשר זו מתבצעת לפני או אחרי מועד הביוץ.

 

"כל המלצה אחרת אינה רפואית ועלולה להטעות נשים המבקשות לבחור את מין העובר. לא ידוע לנו על מקרים כאלו במכבי וככל שיועבר אלינו מידע נוסף נוכל לבדוק את הנושא באופן פרטני".

 

תגובת קופת חולים כללית

"הפניה לאוטרסאונד זקיקים נעשית בהתאם לשיקול דעת ועל פי צורך רפואי. בהיעדר פרטים על מקרה או מקרים ספציפיים בהם ניתנו הפניות משיקולים שאינם רפואיים, כנטען, הרי שהדבר נעשה בניגוד להנחיות, ללא ידיעתנו ואין באפשרותנו לברר הנושא אם אכן קיים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
בדיקת אולטראסאונד. מה באמת נחוץ
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים