שתף קטע נבחר

חשש: יבוטלו חיסוני השפעת בבתי הספר

פרסום ראשון: בניגוד לתוכניות, משרד הבריאות החליט שלא להרחיב את חיסוני השפעת בבתי־הספר ואף שוקל לבטלם לגמרי. הסיבה: מחסור בכוח אדם. המשמעות: יותר תלמידים יהיו חשופים להידבקות במחלה

תוכנית חיסוני השפעת בבתי־הספר מצויה בסכנה: בשל המחסור באחיות והעומס המוטל על שירותי בריאות התלמיד, שוקלים במשרד הבריאות להפסיק את הרחבת תוכנית חיסוני השפעת בבתי הספר ואף קיים החשש כי היא תבוטל לחלוטין.

  

קיראו עוד על חיסוני ילדים:

משרד הבריאות: לחסן הילדים נגד החיידק האלים

סנקציות חדשות נגד ילדים לא מחוסנים: הרחקה וקנס של 2,000 שקל

 

חשש שפחות ילדים יתחסנו לשפעת אם התוכנית תבוטל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשש שפחות ילדים יתחסנו לשפעת אם התוכנית תבוטל(צילום: shutterstock)

 

לפני כשנתיים וחצי החליט סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, להכניס את חיסוני השפעת למסגרת בתי הספר. מאז, מי שמבצעות את החיסון לתלמידים הן האחיות של שירותי בריאות הציבור המגיעות בחודשים אוקטובר ונובמבר למוסדות החינוך השונים.

 

התוכנית נחשבת למוצלחת ביותר. בתקופה שקדמה לה רק 10.8% מהתלמידים התחסנו נגד שפעת ואילו בשנתיים האחרונות מספר התלמידים המחוסנים גדל באופן משמעותי:כ־50% מהתלמידים התחסנו נגד המחלה מדי שנה ‑ כמעט פי ארבעה.

  

החיסון ניתן בתחילה לתלמידי כיתות ב' ובשנתיים האחרונות גם לתלמידי כיתות ג' ו־ד'. בשנה הבאה מתן החיסון היה אמור להתרחב גם לכיתות ה'. אלא שהפעם הוחליט כי בשנה הבאה תלמידי כיתות ה' לא יתחסנו. גורמים במשרד הבריאות אף טוענים שייתכן והתוכנית תוקפא לחלוטין ולא בטוח שבשנה הבאה גם תלמידי כיתות ב', ג' ו־ד' יקבלו את החיסון במסגרת בית־הספר.

  

"מחסור חמור בכח אדם"

"עקב העומס הניכר המוטל על שירותי בריאות התלמיד מחד והמחסור באחיות מאידך, הוחלט שלא להרחיב את תוכנית חיסוני השפעת בשנה זו", כך נכתב במכתב ששלחה בימים האחרונים ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, לפרופ' מיכאל גדלביץ, רופא מחוז דרום, ד"ר מיכל כהן־דר רופאת מחוז צפון, נמרוד אלטמן מנכ"ל חברת נטלי ואיציק חמו מנכ"ל חברת פמי פרימיום.

  

וזה לא הכל. בנוסף, בגלל המחסור בכוח אדם והעומס על האחיות, הוחלט לעשות שינוי גם במועד מתן חיסון נגד וירוס הפפילומה. כיום, חיסון גרדסיל (נגד סרטן צוואר הרחם) ניתן בכיתה ח' בשתי מנות הדורשות מרווח של שישה חודשים ביניהן. החיסון ניתן בתחילת שנת הלימודים ‑ בתקופת העומס הגדול על האחיות. לכן, על מנת להקל עליהן, הוחלט להקדים את החיסון לתלמידי כיתות ז' ואילו המנה השנייה תינתן בכיתה ח'.

  

בתוך כך, אתמול (ג') התקיים כינוס חירום שבו השתתפו למעלה מ־200 ועדי אחיות מבתי־החולים, הקהילה ובריאות הציבור מכל רחבי הארץ. בכנס הוחלט פה אחד על יציאה למאבק נגד הצבת מיטות במסדרונות בתי־החולים ומבחני האקרדיטציה (מבחן תו איכות אמריקאי, ר"א). לטענתם, מצב זה הטיל על גבן של האחיות תוספת אדירה של עשרות מטלות, הנחיות ונהלים חדשים, מבלי שהתווסף ולו תקן אחות אחד לרפואה ‑ כל זאת תוך פגיעה ועל חשבון זמן הטיפול והמטופל.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כרגע התוכנית תמשיך כסדרה ומתקיימים דיונים על הרחבתה בשנה הבאה".

 

ראשי האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' שי אשכנזי וד"ר צחי גרוסמן: "נתונים מוצקים הראו כי חיסון תלמידי בתי הספר כנגד שפעת מקטין מאוד את התפרצות מחלת השפעת העונתית, הצפויה מדי חורף.

 

"לאור זאת, האיגוד הישראלי לרפואת ילדים קיבל בדאגה את הידיעה על אפשרות ביטול החיסונים בבתי הספר וקורא לעשות כל מאמץ כדי לחסן את התלמידים, כפי שנהגו לעשות בשנים הקודמות ואף להרחיב את טווח גילאי הילדים המתחסנים. בידינו האפשרות למנוע מקרי תחלואה ואף תמותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסוני ילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים