שתף קטע נבחר

זינוק מדאיג במחלת המין שגורמת להפרעות פסיכיאטריות

משנת 2012 ועד 2017 זינק מספר הנדבקים בעגבת בארץ בכמעט 400 אחוזים. הפסיכיאטרים מתריעים מפני השלב השלישי של המחלה, שמופיע גם עשרות שנים לאחר ההדבקה, בו החולים מפתחים הפרעות פסיכיאטריות קשות כגון סכיזופרניה ודמנציה. "ב-20 שנותיי הראשונות כרופא ראיתי אולי מקרה אחד של עגבת בשנה, היום אני רואה 4 בשבוע", מתאר רופא

מספר מקרי ההידבקות בעגבת מצוי בעלייה מדאיגה. בראשית שנות ה-2000 הייתה העגבת בשפל היסטורי – על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן רק 2.1 איש מתוך 100 אלף לקו במחלת המין. מאז ועד היום חלה בכל שנה עלייה חדה בהתפשטות המחלה.

 

בין השנים 2013 ל-2017 גדל מספר הנדבקים בעגבת בארצות הברית בכ-73% ושיעורם עמד על 9.5 מקרי עגבת לכל 100 אלף איש.

 

העלייה בשכיחות המחלה לא פסחה גם ישראל – על פי נתוני האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות מתחילת השנה ועד חודש אפריל דווח על 72 חולים שאובחנו במחלה. בשנת 2014 אובחנו 455 חולי עגבת, מתוכם 217 מקרים של מחלה פעילה ומדבקת.

 

בשנת 2015 עמד מספר המקרים החדשים על 652 מתוכם 374 חולים היו בשלב המדבק של המחלה. מספר דומה של חולים אובחן גם בשנת 2016. משנת 2012 ועד 2017 חלה עלייה של כמעט 400 אחוזים במספר הנדבקים במחלה.

 

קראו עוד:

עלייה של 300% בנדבקים בעגבת

מה הסימן הראשון על הגוף שמעיד - נדבקתם בסיפיליס?

"ישראלים לא חוששים מאיידס ומקיימים יחסים בלי קונדום"

מכה כלל עולמית: בכל רגע - 1 מכל 25 איש נדבק במחלת מין

 

עגבת (צילום: shutterstock)
הייתה בשפל היסטורי בראשית שנות ה-200, העגבת(צילום: shutterstock)

 

"במשך 20 שנות עבודתי הראשונות ראיתי אולי מקרה עגבת אחד בשנה. היום אני רואה ארבעה בשבוע", מתאר ד"ר איציק לוי, רופא בכיר למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא שבתל השומר.

 

את הזינוק בהתפשטות המחלה מייחס ד"ר לוי ל-3 גורמים – כניסת אפליקציות היכרויות מבוססות מיקום, העלייה במספר הנבדקים והפופולריות הגוברת של טיפול הפרפ, טיפול מונע הידבקות בנגיף ה-HIV.

 

"כל המחקרים מראים שאפליקציית היכרויות מבוססת מיקום לאזורים מסוימים מביאה תוך חודשים ספורים לעלייה חדה במספר הנדבקים במחלות מין", מפרט הרופא.

 

עגבת (צילום: shutterstock)
השלב השני של המחלה - פריחה (צילום: shutterstock)

 

עלייה בקיום יחסי מין לא מוגנים

"בנוסף כניסת טיפול הפרפ גרמה לשתי תופעות – הראשונה, יותר אנשים מקיימים יחסי מין לא מוגנים כי הם חסינים להידבקות ב-HIV, אך הם עדיין חשופים להידבקות ביתר מחלות המין. התופעה השנייה היא שיותר אנשים נבדקים. טיפול בפרפ מחייב ביצוע בדיקות תקופתיות. ככל שאנשים נבדקים יותר, כך הם מגלים יותר מחלות", הוא מוסיף.

 

רוב המקרים של הדבקויות בעגבת בשנת 2016 ארעו בעיר תל אביב – 370 מתוך 651 המקרים שדווחו ארעו בתל אביב. במחוז הצפון וחיפה נרשמו 78 מקרים, במחוז מרכז 113 מקרים, במחוז הדרום 63 חולים ובמחוז ירושלים דווח על 27 מקרי עגבת חדשים בשנת 2016.

 

ד"ר לוי מסביר כי למחלת העגבת ישנם שלושה שלבים: "השלב הראשון הוא שלב ההדבקה. הוא בא לידי ביטוי בפצעון קטן ולא כואב באזור ההדבקה. זה יכול להיות בכל מקום בגוף שהיה בו מגע מיני – נרתיק, פין, פי הטבעת או הפה. בגלל שהפצעון לא כואב והוא חולף מעצמו לאחר זמן קצר אנשים הרבה פעמים מתעלמים ממנו, וזו טעות גדולה".

  

השלב השני של העגבת, כך מפרט הרופא, מתבטא בפריחה על עור החולה. "מדובר בפריחה לא ספציפית. הרבה פעמים היא מאובחנת בשוגג כאלרגיה או כבעיה אחרת. רופאים שלא מכירים את המחלה יכולים לטעות בפרוגנוזה. בעבר נקראה המחלה 'החקיינית הגדולה' כי הסימפטומים שלה דומים למחלות רבות אחרות".

 

גם הפריחה חולפת ללא טיפול לאחר מספר ימים או שבועות. אם העגבת אינה מטופלת בשלביה הראשונים היא עשויה לעבור לשלב השלישי של המחלה – השלב הלטנטי. "השלב הזה יכול להופיע שנה אחרי ההידבקות אבל גם עשר ואף עשרים שנה אחריה", מפרט ד"ר לוי, "זהו שלב בו בניגוד לשלבים האחרים המחלה אינה מדבקת, אבל נוצרים בה הרבה מאוד נזקים בגוף – בעיות בלב, בעורקים, בעיניים, באוזניים ובמפרקי הגוף".

 

"בשלב הזה עשוי גם להיגרם מה שנקרא ברפואה 'הטירוף של העגבת'", מוסיף ד"ר לוי, "החיידק מגיע למוח וגורם לנזקים קוגניטיביים קשים – משיטיון ועד סכיזופרניה".

 

ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטרים בארץ ומנהל המחלקה לבריאות הנפש בבית החולים גהה, מפרט על המחלות הפסיכיאטריות שעשויות להיגרם מעגבת.

 

"זה יכול לבוא לידי ביטוי בפגיעה קלה באחד החושים ועד דמנציה קשה שמובילה למוות. החיידק יכול לגרום לכל מגוון ההפרעות ה פסיכיאטריות – דמנציה, דיכאון, מניה, סכיזופרניה ועוד".

 

מין מוגן - אינו מונע לחלוטין סיכון להידבקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מין מוגן - אינו מונע לחלוטין סיכון להידבקות(צילום: shutterstock)

 

ד"ר פישל מתאר כי חרף העלייה במספר מקרי העגבת, בתי החולים הפסיכיאטריים לא מדווחים על עלייה במאושפזים כתוצאה מהמחלה והמקרים בהם הם נתקלים הם ספורים, אך מציין מנגד כי "הזינוק במקרי העגבת מעורר חשש גם בקרב הפסיכיאטרים ולכן אנחנו פועלים להגברת המודעות למחלה".

 

ד"ר לוי מציין כי העגבת מאובחנת באמצעות בדיקת דם פשוטה וכי הטיפול בה – מתן זריקת פניצילין – הינו יעיל. "בשלב הראשון והשני המטופלים מקבלים זריקת פניצילין אחת ואילו בשלב השלישי מספר זריקות, אשר מחסלות את החיידק. הטיפול היעיל רק מדגיש את חשיבות האבחון של המחלה.

 

"כל אדם שהוא פעיל מינית ביחסים שאינם מונוגמים חייב לבצע בדיקות תקופתיות לפחות פעמיים בשנה. סקס מוגן מפחית משמעותית את הסיכון מהדבקה, אך אינו מונע אותו לחלוטין. אסור לאנשים להתעלם מפצעים באברי המין, גם אם הם אינם כואבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פצע במקום ההדבקה
צילום: shutterstock
צילום: אביטל זימט
ד"ר צבי פישל
צילום: אביטל זימט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים