שתף קטע נבחר

התפטרויות בכירים ומחסור בחומר: פארסת רפורמת הקנאביס בשיא

כבר חודשים ארוכים שחולים סובלים בגלל מחסור בטיפול ומטופלים שמבקשים להנפיק או לחדש רישיונות לא מקבלים מענה. בחודש האחרון נטשו שני בכירים את היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. ככה נראית הרפורמה

מחסור בתפרחות, עזיבת בכירים את המערכת וחולים שלא מקבלים מענה – הביקורות הקשות על רפורמת משרד הבריאות לקנאביס הרפואי רק מחריפות, והפתרון לא נראה באופק.

 

"אני כבר 8 חודשים בלי טיפול", מטיח סורין גרוס, קטוע רגל שמטופל בקנאביס רפואי, "חזרתי לצרוך משככי כאבים שהרסו את חיי. אני סובל סבל אדיר. כל הסובבים אליי אומרים לי שהתרופות שינו אותי. זו רפורמה? איפה טובת המטופל? הרפורמה הזו היא הונאה".

 

לפני כשבועיים הגיש היועץ הרפואי הראשי של היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר), ד"ר מיכאל (מיקי) דור, את התפטרותו. בראיון עימו מסביר ד"ר דור כי ההחלטה לעזוב את היק"ר אחרי חמש שנים וחצי התקבלה לאחר שביחידה נקטו בצעדים מבלי להיוועץ בו ובניגוד לעמדתו.

 

התפטרותו של ד"ר דור מצטרפת לפרישה נוספת בצמרת היק"ר – גם בועז אלבו, אחראי המחקר והפיתוח של היחידה, עזב החודש את עבודתו.

 

קנאביס רפואי (צילום: EPA)
איפה הרפורמה? מה עם טובת המטופל?(צילום: EPA)

 

"התקבלו החלטות מבלי לשתף אותי", מפרט ד"ר דור, "לדוגמה, התקבלה החלטה למעבר להגשת בקשות לרישיונות באופן דיגיטלי בלבד. הגשת בקשות בדואר אלקטרוני הוא צעד מתבקש, אבל לא נתנו מענה לחולים שאין להם גישה למייל.

 

"יש לא מעט חולים מבוגרים שלא יודעים להתעסק עם מחשבים. אלו החולים שהכי סובלים. כששאלתי מה אותם חולים יעשו נאמר לי שהם יכולים להיעזר בבנים או בנכדים שלהם. אני לא חושב שזה נכון שחולים יהיו תלויים בבני משפחה בעניין הזה".

 

קראו עוד:

4 חודשים לרפורמת הקנאביס הרפואי: מחסור במלאי בבתי המרקחת

חולים טוענים: רפורמת הקנאביס מייקרת את הטיפול פי 3

"הקנאביס מחזיק את אבא בחיים, אין לנו כוחות להיאבק במשרד הבריאות"

"תעזרו לבעלי לא לסבול ברגעי חייו האחרונים"

אחרי פארסת 'תיקון עולם' - תביעות מטופלי הקנאביס בדרך

 

ד"ר דור מבקר ואומר כי הרפורמה לא התבצעה בהדרגה כפי שדרש. "התהליך נעשה בבת אחת. היה הרבה יותר נכון להעביר כמה מאות בודדות של חולים בכל חודש. המעבר החד שנעשה יצר הרבה מאוד פערים. מגדלים לא הצליחו להגיע לקריטריונים ולא נעשתה הכנה מוקדמת. פתאום מצאתי את עצמי נאלץ להעביר 8,000 מטופלים ביום אחד מתיקון עולם לחברה אחרת. זה משהו שמצריך היערכות".

 

מיקי דור ()
"החלטות התקבלו שלא על דעתי", ד"ר דור

 

רפורמת משרד הבריאות גם גרמה לעלייה חדה בעלות הטיפול עבור החולים שקיבלו מינונים גבוהים של קנאביס. "אנשים נאלצים להוציא אלפי שקלים בחודש במקום 370 שקלים. אני מתקשה לתת לחולים הללו תשובות. בעבר יכולתי לסייע לאנשים במצבים קשים. הייתה לי אפשרות להכניס קצת חמלה להליך הבירוקרטי. לקחו לי את האפשרות הזו. התפטרתי כי הרגשתי שהידיים והרגליים שלי כבולות".

 

יו"ר הסתדרות הרוקחים בארץ, דוד פפו, מתאר את חוסר האונים בו הוא נתון נוכח המחסור בקנאביס רפואי בבתי המרקחת: "אני מקבל 100 שיחות ביום מחולים. ל-98 מטלפנים אני נאלץ לומר שאין לי מה לתת להם. זה לא רק אצלי בבית המרקחת. זה בכל בתי המרקחת. אנשים לא מקבלים טיפול. הם מיואשים ובצדק. אין לי מענה עבורם. נאמר לי שהחוסרים לא צפויים להיות מושלמים לפחות בשבועיים הקרובים. חולים מתוסכלים".

 

מחסור בחומרים בבתי המרקחת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחסור בחומרים בבתי המרקחת(צילום: AFP)

 

פפו מציין כי עיקר המחסור הוא בתפרחות עשירות בריכוז THC. "בשמני קנאביס אין בעיית מלאי, אבל התפרחות עם ריכוז THC גבוה הן הכי מבוקשות. המגדלים לא עומדים בתקן האיכות שקבע משרד הבריאות ואין מענה", מתאר הרוקח.

 

"חזרתי להשתמש במשככי כאבים. זה הרואין במרשם"

סורין גרוס בן ה-55 מבת ים הוא קורבן של רפורמת הקנאביס הרפואי. גרוס נאלץ לעבור קטיעת רגל בשל מחלה ומאז הוא סובל מכאבים עזים. לדבריו, הקנאביס הרפואי הוא הטיפול היחיד שנמצא על ידו יעיל להפגת הכאב, אלא שכבר חודשים ארוכים שהוא לא מקבל באופן סדיר את הטיפול.

 

"בשנה שעברה חידשו את הרישיון שלי והעבירו אותי לקבל את הקנאביס דרך הסופר פארם", מפרט גרוס, "כבר שמונה חודשים שאין קנאביס בבתי המרקחת. אני מתקשר כמעט כל יום לכל בתי המרקחת ופשוט אין קנאביס. בשבוע שעבר נסעתי מבת ים עד כרמיאל כי אמרו לי שיש שם תפרחת. כשהגעתי כבר לא נשאר כלום".

 

מטופל: "זו רפורמה? שבוע אחרי שבוע שאנחנו סובלים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטופל: "זו רפורמה? שבוע אחרי שבוע שאנחנו סובלים"(צילום: AFP)

 

גרוס מוסיף ומתאר כי בעזרת הקנאביס הרפואי הוא נגמל מהתרופות האופיאטיות, שלדבריו הרסו את חייו. "השתמשתי במשככי כאבים בכמויות אדירות. התמכרתי אליהם. התרופות האופיאטיות שינו את האופי שלי. הפכתי לאדם אחר, לאדם תוקפני. הייתי כל היום עצבני, רבתי עם המשפחה שלי. לאורך זמן התרופות גם לא עזרו לכאב.

 

"הרגשתי כמו אדם בן 80. מבחינתי משככי הכאב האופיאטיים הם הרואין במרשם רופא. הקנאביס הציל אותי. הוא העלים לי את הכאב והצלחתי להיגמל מהתרופות. חזרתי לחיים. בעבר חשבתי שמי שמשתמש בקנאביס הוא עבריין. ככה גדלתי. היום אני מבין שהצמח הזה מציל חיים. בגלל המחסור בקאנביס רפואי חזרתי בחודשים האחרונים לתרופות. כל הסובבים אמרו לי שהשתניתי, אבל הכאבים שלי לא מרפים. אין לי איך לטפל בהם ולאף אחד לא אכפת".

 

בנוסף למחסור החריף בקנאביס, גרוס מתאר כי הרפורמה גרמה לעלייה של כמעט פי 3 במחיר הטיפול: "בעבר שילמתי 370 שקל לחודש והיום הקנאביס אמור לעלות לי כ-1,000 שקלים בחודש. איפה נשמע דבר כזה להוציא אלף שקל בחודש על תרופה? אני חי מקצבת ביטוח לאומי. אני נאבק על כל שקל. איך אני אמור לממן את התרופה הזו? זו רפורמה? איפה טובת המטופל?

 

"האינטרס שלנו לא נספר בכלל. זו שערורייה. אנשים סובלים. הבן שלי נאלץ לקחת חופש מהעבודה כדי לטפל בי. אני מיואש. שבוע אחרי שבוע, חודש אחרי חודש ולא קורה כלום. כתבתי מכתבים לסגן שר הבריאות ולראש הממשלה. לא קיבלתי שום מענה. זו רפורמה? איפה הרפורמה?".

 

אורן ליבוביץ, פעיל למען קנאביס ועורך מגזין "קנאביס", אשר פרסם לראשונה את התפטרותו של אלבו, תיאר כי "מי שמנהל את הרפורמה הזו הוא יובל לנדשפט, שהוא רוקח ולא רופא. אני חושב שבשל הרקע שלו הוא לא השכיל להציב בראש סדר העדיפויות את טובת החולים. דברים דומים אמר גם ד"ר דור לאחר שהגיש את התפטרותו. לטעמי ההחלטות ביק"ר לא מתקבלות ממקום טיפולי, ולכן החולים סובלים".

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה עד פרסום הכתבה.

 

בועז אלבו סירב להגיב לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קנאביס רפואי של חברת BOL
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים