שתף קטע נבחר

"שנתיים וחצי של רדיפה". ראשי ערים שהתיק נגדם נסגר

לפחות 10 ראשי רשויות נוקו לאחרונה מחשד שריחף מעליהם תקופה ארוכה. אילן שוחט מצפת, שהפסיד בבחירות, קורא לחסינות לראשי ערים. נסים מלכה מקריית שמונה אמר לאולפן ynet: "אמא שלי נפטרה בגלל הפרשה"

 

 

שורת ראשי ערים ניצבה בשנים האחרונות באור הזרקורים בשל חשודות חמורים. בחלק מהמקרים נרשמו הרשעות, היו אף שנשלחו לכלא. אבל השבוע - עם הודעת הפרקליטות על סגירת התיק נגד ראש העיר נתניה מרים פיירברג - בלטה המגמה מהתקופה האחרונה: ראשי רשויות שאחרי שנים מנוקים מחשד.

 

"חקירות ראשי ערים נעשית בצורה פזיזה, אין מספיק שיקול דעת", טוען נסים מלכה, שהיה ראש העיר קריית שמונה והפסיד בבחירות האחרונות, בשיחה עם אולפן ynet. "מדובר באנשים שכל מטרתם להוריד את ראש העיר, להעליל עליו ולתפור לו תיקים שמתברר בסופו של דבר שהתיקים נסגרו ללא הרשעה, וחבל. כי זה שנתיים וחצי של רדיפה. זה משפיע גם על ההצלחה שלך בעתיד, שלא נדבר על הנזק שזה גורם לך באופן אישי ולמשפחה שלך".

ראש העיר נתניה מרים פיירברג. היא ניצחה בבחירות למרות החשדות (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
ראש העיר נתניה מרים פיירברג. היא ניצחה בבחירות למרות החשדות(צילום: יריב כץ)
 

אילן שוחט מצפת, שעומד כיום בראש חברה העוסקת בהקמת מתקנים להשבת אנרגיה, קיבל את ההודעה יחד עם מלכה, חודש וחצי לפני הבחירות. לפחות במקרה שלו יש קשר מובהק בין החקירה לבין ההפסד, הוא בטוח. "תקופת המעצר, ההרחקה והשיתוק של בכירי העירייה, פוגעת באופן אנוש בתפקוד של העירייה וכמובן משפיעה על דעת הקהל. במהלך התקופה, 70 איש היו תחת חקירה. ההודעה על סגירת התיקים מגיעה מאוחר מדי".

 

שוחט מספר כי לבקשת חברי כנסת וראשי ערים, הוא פועל כיום בשני תחומים כדי לשנות את המצב הקיים, ואף להביא לחסינות של ראשי ערים בדומה לחברי כנסת. "יש שתי פרצות (לקונות) עיקריות בסוגיה של מעצר ראשי ערים", הוא אומר. "הראשונה היא המעצר עצמו, עם אזיקים בידיים וברגליים ותנאים של אחרון הפושעים. הנימוק הוא שמדובר בכלי היחידי שיש בידיהם לבודד את הנחקר על מנת למנוע שיבוש חקירה, היא דבר חמור מאוד שלא נחשפתי אליו עד שנעצרתי".

ראשי ערים שהואשמו וזוכו (צילום: מנחם וייס, אלעד גרשגורן, אפי שריר, צביקה טישלר, דנה קופל, רוני שיצר)
(צילום: מנחם וייס, אלעד גרשגורן, אפי שריר, צביקה טישלר, דנה קופל, רוני שיצר)
 

שוחט סיפר על חוויות קשות בבית המעצר, כולל עימותים עם עצירים אחרים, שקראו לעברו קריאות גנאי. "בעידן הטכנולוגי, במדינה שמטיסה לוויינים לחלל, יש אלף דרכים לדאוג לבידוד. בכל זאת המשטרה בוחרת באמצעי המעצר, תקלה שמשאירה אנשים עם צלקות ומשקעים שעד היום אני מתמודד איתם".

 

הבעיה השנייה לטענתו היא הקלות שבה מוגשות תלונות ליחידה הארצית לחקירות הונאה. "כל זב חוטם שיש לו 10% חשד, וברוב המקרים אין לו כלום, שולח חומרים ליאח"ה ומפוצץ באינפורמציה ודיסאינפורמציה. אין היום אופוזיציה וכלים פוליטיים. הדרך להוריד ראש עיר היא באמצעות חקירה. המעצר וההד התקשורתי עושים את שלהם".

 

"מעריץ את מרים"

פעמיים המליצה המשטרה להעמיד לדין את מנהל הרשות הלאומית להתחדשות עירונית בהווה וראש עיריית חדרה בעבר, חיים אביטן, בשני מקרים שונים. שני התיקים נסגרו, הראשון מחוסר אשמה והשני בהיעדר ראיות. "בענייני האישי אני צריך להגיד מילה טובה למשטרה ולפרקליטות שהן סגרו את התיקים, גם בעבור זה צריך אומץ ציבורי", הוא אומר. "בבת אחת חרב עליך עולמך. כל מה שבנית בחמישים שנה מתרסק, אבל אתה מאמין בקדוש ברוך הוא ובעצמך. היום אני במקום אחר, אחרי תקופה קשה ולכן אני מעריץ את מרים על מה שהיא עברה".

 

ישראל זינגר מרמת גן כיהן קדנציה אחת, שרובה לוותה בעננת החשד. התיק נסגר לבסוף מעט לפני הבחירות. "יש בשלטון המקומי שחיתות כמו בכל מקום, אני לא יודע אם יותר או פחות", האו אומר. "זה שהפרקליטות החליטה לסגור את התיק החזיר לי את האמון במערכת המשפט, לגבי חסינות - אם צריך, שיחקרו. שיהיה בסיס איתן לחקירות ולא למשוך את זה".

 

- ואיך זה השפיע?

"השתדלתי לעשות מה שאני יכול, להמשיך בחינוך, בניית דברים. אין ספק שזה השפיע, השפיע עליי, על משפחתי. בעיקר לא היה לי ראש פנוי לפרסם מה עשיתי, ודאי שזה השפיע על תוצאות הבחירות לאחר מכן".

 

מלכה סיכם: "שילמתי מחיר כבד מאוד, אמא שלי נפטרה בגלל הפרשה הזאת. חקרו את אחי, את הבן שלי, את החתן שלי, מיום ליום היא לא יכלה לעמוד בזה ולצערי הרב היא קיבלה דום לב, ואבא שלי, אחרי 70 שנה של נישואים, גם לא יכל לעמוד בזה ואחרי חודשיים גם הוא נפטר. זה מחיר כבד, מעבר לזה שנכדים וילדים שומעים על זה ומדברים על זה ברחוב".

 

מהמשטרה נמסר ל"ידיעות אחרונות": "משטרת ישראל מבצעת את כלל פעולות החקירה הנדרשות על מנת להגיע לחקר האמת. כמו בכל חקירה של נבחר ציבור, החקירה מתנהלת בליווי ופיקוח של פרקליטות המדינה תוך שיתוף פעולה מלא ואישור פעולות החקירה. בסיומן של החקירות מועבר חומר החקירה לפרקליטות לעיון והחלטה על המשך ההליך. תפקידה של המשטרה הוא לחקור והסמכות להחלטה בנוגע להגשת כתבי האישום נתונה בידי הפרקליטות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: מוטי קמחי
מרים פיירברג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים