שתף קטע נבחר

"מחויב לנושא התפוצות": צל"ש "בני ברית" לאטילה שומפלבי

סדרת כתבות על יחסי ישראל ויהדות ארה"ב שפרסם ב-ynet, זיכתה את אטילה שומפלבי בציון לשבח מטעם המרכז העולמי של "בני ברית", המעניק את פרסי העיתונות היוקרתיים למצוינות בסקירת יהדות התפוצות. "אין לי שום כוונה לוותר על הקרב החשוב הזה על אחדותו של העם היהודי", אמר בדברי התודה

ציון לשבח הוענק אמש (יום ד') למגיש הבכיר וכתב ynet, אטילה שומפלבי, עבור סדרת כתבות ומאמרים על יחסי ישראל ויהדות ארה"ב. הפרס הוענק מטעם המרכז העולמי של "בני ברית", המעניק מידי שנה את פרסי העיתונות היוקרתיים למצוינות בסקירת יהדות התפוצות. שומפלבי עצמו נעדר מהאירוע עקב האירועים, ונשאר באולפן ynet כדי לסקר את מחאת האתיופים - אך שלח את דברי התודה בווידיאו.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

"אטילה שומפלבי איננו עיתונאי שעיסוקו בתחום סיקור התפוצות", פתח הסופר והעיתונאי יאיר שלג, בהקריאו את נימוקי השופטים לבחירה. "היומיום העיתונאי שלו מושתת על תחום הסיקור הפוליטי - שבישראל, ובמיוחד השנה, מספק כידוע עבודה ליותר מ-24 שעות ביממה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"ועם זאת, כשנקרתה בפניו הזדמנות – עם הזמנתו למסע מטעם תנועת 'גשר' ומשרד התפוצות להיכרות עם יהדות ארה"ב – אטילה ידע לנצל אותה. הוא חרג מתחום עיסוקו הרגיל והקדיש סידרה של כתבות לנושא המחבר את הפוליטיקה הישראלית עם סיפורה של יהדות ארה"ב: תיעוד המשבר החריף שבין היהדות האמריקנית למדינת ישראל".

 

"סידרה שקיבלה תשומת לב ויוקרה"

שלג ציין את סידרת הכתבות שפורסמו בבמה זו של ynet יהדות, שבה עסק "לא רק בביקורת על המימסד הישראלי ושגיאותיו – כמו הטיפול במתווה הכותל ובסוגיית הגיור, והיחס הלא-שוויוני שמקבלים כאן הזרמים הלא-אורתודוכסיים – או בהשפעת עצם העימות המתמשך בשטחים, ההקצנה הדתית בישראל, או הברית בין ממשלת נתניהו למימשל טראמפ, על מעמדה של ישראל בעיני יהודי ארה"ב", כדבריו.

 

יהדות אטילה שומפלבי ()
אטילה שומפלבי

 

"אטילה השכיל לראות שגם לאחים שמעבר לים יש אחריות להתרחקות הזו... החיבור בין הפופולריות העצומה של אתר ynet, ומעמדו העיתונאי של אטילה עצמו, העניקו לסידרה תשומת לב ויוקרה, הרבה מעבר למעמד של כתבות וסדרות דומות".

 

השופטים ציינו את העובדה כי שומפלבי נותר מחויב לנושא התפוצות "אטילה עצמו איננו צבר, ואולי גם עובדה זו חיברה אותו לעולמן של התפוצות. הוא נולד ברומניה לפני 40 שנה, ועלה עם משפחתו לישראל בגיל 11. העובדה הזו רק מגבירה את גודל ההישג המקצועי שלו, כאשר הצליח תוך שנים לא רבות לעבוד ממעמד של עולה חדש, עם שם זר ומוזר לאוזן הישראלית".

 

"לא אפסיק את הקרב על אחדות העם היהודי"

שומפלבי (40) החל את דרכו ב-ynet לפני כ-18 שנים ככתב משטרה, בהמשך מונה לכתב המפלגות ומאז הקמת האולפן הוא משמש כמגיש ראשי, פרשן פוליטי וכתב בכיר. בשנה החולפת פרסם ב-ynet יהדות סדרת כתבות וטורי פרשנות, "קרוב רחוק", המקיפה את יחסי ישראל – יהדות ארה"ב.

 

״אני גאה באות ההוקרה שאטילה שומפלבי זכה בו, בדין, מידי ארגון 'בני ברית'", אמר יון פדר, העורך הראשי של ynet, עם היוודע דבר הזכייה. "אטילה עוסק, ברגישות ובתקיפות, בסוגייה המורכבת של יחסי ישראל ויהדות ארצות הברית. זיקת ישראל והתפוצות עוברת בשנים האחרונות שינוי עמוק, יש אומרים מסוכן, שסיקורו הוא יעד עיתונאי ראשון במעלה וגילוי מובהק של אחריות ציבורית".

 

שומפלבי עצמו, כאמור, הודה על הכבוד מאולפן ynet, וסיפר על החיבור שלו לעולם היהודי עוד מילדותו תחת השלטון הקומוניסטי. "ב-1990, עת עלינו לארץ, חטפה אימי את השוק הראשון כאשר גילתה כי למעשה, המשפחה... ובכן, קצת מסוכסכת. אשכנזים ומזרחים, דתיים וחילונים, קיבוצניקים ובני עיירות הפיתוח, שחורים ולבנים, עולים וצברים, ישראלים וגלותיים.

 

"בבגרותי, לאחר שהפכתי לעיתונאי פוליטי, התחלתי להבין בצורה עמוקה יותר את פוליטיקת הזהויות, ונחשפתי לנזקים הכבדים שגורמים מנהיגים חסרי אחריות וחסרי חזון. ככל שקראתי יותר על העולם היהודי, וככל שהתחלתי ללמוד את מה שקורה בקהילה היהודית בארה"ב, נחשפתי לפער הגדל והולך בינינו הישראלים, לאחינו יהודי אמריקה. דיברתי וכתבתי על הנושא לא מעט לאורך השנים, אולם רק בשלהי 2017, במהלך סיור עם עמותת 'גשר' בקהילות היהודיות בארצות הברית, הבנתי כי המשבר שעליו חשבתי כל כך הרבה שנים כאן - והוא גורם לנזקים רבים.

 

"עם שובי מן המשלחת, אחז בי פולמוס כתיבה ודיבור, שנבע מתוך רצון לזעוק ולהפנות תשומת לב לנושא. אני לא יודע אם הצלחתי, ואני לא יודע אם אצליח לגרום לישראלים לפתוח את הראש ולחשוב על אחינו היהודים אחרת, אך אני יודע שאין לי שום כוונה להפסיק או לוותר על הקרב החשוב הזה על אחדותו של העם היהודי. הישראלים אומנם אוהבים לחבק את יהודי ארה"ב בעת אסון, אבל הגיע הזמן שנחבק את אחינו גם בחייהם ולא רק במותם".  

 

בפרס לעיתונאות למצוינות לשנת 2019 זכו אנטוניה ימין, שליחת "כאן חדשות" לאירופה - וצביקה קליין, כתב לענייני העולם היהודי של "מקור ראשון", שלו זו הפעם השנייה שבה הוא זוכה בפרס היוקרתי. הפרס על שם וולף והילדה מטסדורף, מוענק זו השנה ה-27 ברציפות על מצוינות בסקירה עיתונאית של יהדות התפוצות ויחסי ישראל והתפוצות היום. באות הוקרה מיוחד על טיפוח הקשר עם התפוצות באמצעות תרבות ואמנות, זכה יהורם גאון.

 

כמרצה המרכזית באירוע הוזמנה ההיסטוריונית פרופ' דבורה ליפשטדט. "באמצעות הפרס", מדגישים ב"בני ברית", "אנחנו מקווים להמשיך ולעודד את העשייה העיתונאית האיכותית בתחום הזה, ומעודדים את המערכות להפנות אליו יותר תשומת לב ומשאבים".

 

"ההתעניינות שלהם מוכיחה את החשיבות"

יו"ר המרכז העולמי של "בני ברית", ד"ר חיים כ"ץ, והמנהל אלן שניידר מסרו כי "ההתעניינות וההתעמקות שגילו שלושת הזוכים הצעירים בחיי הקהילות היהודיות בעולם וביחסי ישראל-תפוצות, מלבבת ומוכיחה שהנושא ממשיך לרתק את תשומת הלב של העיתונות והציבור בארץ

 

לפני כשנתיים זכה בפרס היוקרתי כתב התפוצות בערוץ היהדות של ynet ועורך ההומפייג', יניב פוהורילס, לאחר שהשתתף בפרויקט "מפוזרים" שהוקדש לדמוגרפיה היהודית והחיים היהודיים ברחבי הגלובוס, ופרסם כתבות רבות העוסקות בסוגיות יהודיות בעולם.

 

על חבר השופטים נמנו ד"ר יהודית אורבך מבית הספר לתקשורת של אוניברסיטת בר אילן; פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה מהמכון ליהדות זמננו של האוניברסיטה העברית; וכן אשר וייל, מו"ל ועורך כתב העת "אריאל"; סלי מרידור, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב ויו"ר ההנהלה הציונית והסוכנות היהודית; העיתונאי יאיר שלג ופרופ' גבריאלה שלו


פורסם לראשונה 03/07/2019 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים