שתף קטע נבחר

חזרה ללימודים: אלו הדברים שישמרו על הילדים בריאים

הספרים והמחברות כבר מוכנים לשנת הלימודים החדשה, וגם ההכנות לחזרה בריאה של הילדים לבית הספר בעיצומן. אלו הדברים שחשוב לשים לב אליהם במהלך שנת הלימודים. וגם, מתי אפשר לשלוח את הילדים בחזרה למערכת החינוך אחרי שחלו. מדריך בריא

שנת הלימודים תיפתח (אם לא יהיו עיכובים מיותרים) ביום ראשון הקרוב, וכמיליון ילדים יאיישו את ספסל הלימודים. ולמרות החזרה לשיגרה המבורכת, כדאי לשים לב גם לכמה נושאים בריאותיים שעלולים להזיק לילדים, אם לא נבדוק ונוודא שהם אכן מטופלים.

 

מתחילים את שנת הלימודים. בודקים את הבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתחילים את שנת הלימודים. בודקים את הבריאות(צילום: shutterstock)

  

    ( )

בחירה נכונה של תיק והתאמתו לממדי הילד חשובה לבריאות הגב, למניעת עייפות ונזקים מצטברים. כשאתם בוחרים תיק לבית הספר לילדכם, חשוב לוודא שהוא מגיע עם רצועות כתף רחבות ומרופדות וניתנות לשינוי אורך באמצעות אבזם, וכי לתיק יש ריפוד באיזור הגב. שימו לב שלתיק יש מספר תאים המאפשרים חלוקת משקל הספרים והמחברות.

 

אורך רצועות הכתפיים צריך להיות שווה, כך שיאפשר חלוקה שווה של המשקל. על עיקר משקל התיק להימצא מול מרכז הגב, ולא נמוך יותר מול האגן. העדיפו תיקים בעלי מחזירי אור, פריטים החשובים במיוחד כשילדכם חוזר הביתה בחשיכה.

 

אל תשכחו לבדוק מה משקל התיק: חשוב לוודא שמשקלו לא יעלה על 15% ממשקל גופו של הילד. למשל, ילד השוקל 30 ק"ג, לא צריך לשאת תיק ששוקל מעל 4.5 ק"ג. הדריכו את הילד שעליו לשאת בכל יום את חומרי הלימוד הדרושים ליום זה בלבד. את חומרי הלימוד שאינם נדרשים באותו יום יש לאחסן בתאי נעילה בבית הספר או להשאירם בבית.

 

  ( )

אין זה סוד שהילדים מבלים שעות ארוכות מול מחשב. אולם ישיבה לא נכונה, כפי שרבים מורגלים אליה, גורמת לכאבים ולבעיות אורתופדיות רבות. הקפדה על מספר כללים, תמזער נזקים:

 

הרגילו את הילד לשנות תנוחה לעיתים קרובות. חשוב לקום מהכיסא ולהתמתח כל חצי שעה עד שעה ולעשות הפסקת רענון אחת לשעתיים למשך 10 דקות.

 

העמידו את הכיסא ישר מול מסך המחשב כדי למנוע סיבוב הראש או הגו. גובה מסך המחשב צריך להיות כזה, שהגבול העליון של המסך יהיה בגובה העיניים. על המסך להימצא בהטיה קלה לאחור והמרחק צריך להיות 55 עד 75 ס"מ מהפנים.

 

מקמו את המקלדת בגובה המרפקים, כשהזרועות נמצאות בצדי הגוף והאמות, מונחות על השולחן או על משענות הידיים. רצוי להוסיף מחזיק מסמכים בעת ההקלדה. כמו כן, חשוב כי תקפידו על תאורה מונעת סינוור. אם המסך פונה לחלון, נקטו באמצעים למניעת סינוור כמו התקנת וילון או שמשה מתאימה.

 

  ( )

ילדים אינם תמיד יודעים להבחין כי הם לוקים בבעיית ראייה. התוצאה עלולה להיות פגיעה חברתית, קשיי ריכוז וגם קשיי קריאה מהלוח. ילדים שלא רואים טוב עלולים להיות מתוסכלים, מדוכדכים, מסוגרים ומידרדרים חברתית והישגית ואף לסבול מכאבי ראש ומהפרעות התנהגות.

 

סימנים שעלולים להצביע על בעיית ראייה אצל הילד כוללים, כיווץ עין אחת או שתיהן, שינויים התנהגותיים חריגים כמו עצבנות, חרדה, תסכול, הפרעות קשב וריכוז, תלונות של הילד על כאבי ראש, קושי של הילד להבחין בעצמים, קריאה קרוב מאוד לעיניים, עייפות, שפשוף העיניים בתדירות גבוהה. עם זאת כאמור, פעמים רבות לא מופיע כל סימן חריג חרף בעיית הראייה, עד להידרדרות משמעותית.

 

רופאי עיניים ממליצים לכל ההורים לקחת את הילד לבדיקת ראייה לפני תחילת כיתה א', גם אם הילד אינו מתלונן, וגם אם אינכם סבורים שקיימת בעיה כלשהי.

 

רופא העיניים עורך בדיקה מקיפה הכוללת מיקוד ראייה והתאמת משקפיים לפי הצורך, שלילת מצב של עין עצלה, פזילה ובעיות נוספות שלעיתים אינן נראות לעין.

 

בדיקת ראייה מומלץ לבצע לילד אחת לשנה.

 

להקפיד על בדיקת ראייה לילדים כל שנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד על בדיקת ראייה לילדים כל שנה(צילום: shutterstock)

 

  ( )

תזונה בריאה בבית הספר, בהנחה שהילדים לוקחים את האוכל מהבית, היא אתגר לא פשוט, אבל הקפדה על כמה טיפים קטנים, יקלו עליכם להעניק לילד את התזונה הנכונה והאופטימלית עבורו.

 

היום צריך להתחיל בארוחת בוקר מסודרת, שהיא הארוחה החשובה ביותר ביום. לא רק משום שהילד קם לאחר שצם לילה שלם, ורמת הגלוקוז בדמו צנחה. ארוחת הבוקר חשובה גם לעירנות שלו בשעות הבוקר המוקדמות, לריכוז לתפקוד ולמצב רוחו. כדאי להרגיל את הילד לארוחת בוקר עשירה. מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע בתחום, כדי להגיע לתפריט הטוב ביותר והמותאם אישית ללו"ז של ילדכם ולמצבו הבריאותי.

 

מנת המזון לבית הספר כוללת לרוב כריך בתוספת ירק או פרי. תוכלו לתכנן מבעוד מועד עם הילד איזה כריך יהיה לכל יום, יחד עם מנת פרי וירק, על פי בחירת הילד.

 

שתייה: מומלץ להרגיל את הילד לשתות מים, ולא מיצים ממותקים. על הילד לשתות לאורך כל היום, ובפרט כאשר מזג האוויר חם.

 

  ( )

לקראת תחילת הלימודים ישנה עלייה תלולה בתחלואה נשימתית, ושיעור גבוה מאוד של התקפי אסתמה. זאת משום שהילדים נחשפים לסביבה חדשה שכוללת וירוסים, ואלרגנים וגם לחץ נפשי.

 

על פי ההנחיות, ילדים חולי אסתמה צריכים לחזור וליטול את הטיפול המונע במשאפים המכילים קורטיקוסטרואידים עוד לפני תחילת הלימודים.

 

מטרת הטיפול המונע היא להוריד את רמת הדלקת והנפיחות סביב דרכי האוויר בריאות, ולמנוע את ההתקף מראש. טיפול זה צריך להיעשות באופן יומיומי, גם כשהילד מרגיש בריא לגמרי. זאת בשונה מהטיפול במשאפי ונטולין (מרחיבי סימפונות), המשמשים רק בעת הצורך (בזמן הופעת ההתקף) ומספקים הקלה מיידית וזמנית בלבד.

 

  ( )

כן, זה קורה יותר בחופש הגדול מאשר בשנת הלימודים, אבל דווקא כשהילד מבלה שעות רבות בישיבה בכיתה או בחוגים, התוצאות ההרסניות של הסמארטפון עלולות לתת את אותותיהן בעמוד השדרה: מחקרים הראו, כי מנח מכופף של הצוואר ב-30 מעלות, שווה ערך למשקל של 18 ק"ג על הצוואר. כיפוף של 45 מעלות שווה ערך למשקל של כ-22 ק"ג על הצוואר, וכיפוף בזווית של 60 מעלות מעמיס על הצוואר משקל של כ-27 ק"ג.

 

לצורך ההבנה של העומס האדיר על הצוואר, משקלו של בקבוק קולה הוא כ-1.5 ק"ג. כיפוף צוואר בזווית של 60 מעלות, המעמיס על הצוואר משקל של כ-27 ק"ג, שווה ערך של שלושה ארגזי קולה. התוצאה היא כאבי צוואר וגב, עייפות וכאבי ראש. לכן, הקפידו שצווארו של הילד וגם שלכם, יהיו כמה שפחות מכופפים, והסמארטפון מורם ככל האפשר לעבר קו גובה העיניים.

 

כל היום בסמארטפון. נזקים בריאותיים לעמוד השדרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל היום בסמארטפון. נזקים בריאותיים לעמוד השדרה(צילום: shutterstock)

 

  ( )

אחד הקשיים המרכזיים במעבר מהחופש לשנת הלימודים, הוא החזרת לו"ז השינה התקין. הילדים התרגלו להישאר ערים עד שעות מאוחרות, להתעורר מאוחר, לבלות שעות רבות מול המסך, ולהשתתף בפעילויות נמרצות גם בשעות הערב והלילה. התוצאה היא שהילדים מתקשים להתעורר ולעייפות במהלך היום.

 

כדי להחזיר את השעון הביולוגי לתפקוד התקין, כדאי למנוע מהילדים חשיפה למסכים לפחות שעה לפני השינה. בנוסף, כדאי גם להימנע מאכילת מאכלים ומשקאות ממריצים כשעתיים לפני השינה, ובעיקר כאלה הכוללים קפאין, שוקו או תה או מאכלים עתירי סוכר. שעות השינה המומלצות לילדים הן 9 עד 11 שעות ביממה, ובני נוער 8 עד 10 שעות ביממה.

  

  ( )

ודאו שהילד קיבל את כל חיסוני השיגרה. אם אינכם בטוחים שהילד חוסן באופן תקין, גשו לאחות במרפאה שלכם שתבדוק בפנקס החיסונים ובמחשב האם הילד חוסן כרגיל. אם ילדכם סובל ממחלה או ליקוי, כמו אלרגיה, הקפידו ליידע בכך את הצוות בבית הספר ועדכנו אותם כיצד לפעול בשעת חירום.

 

ודאו כי הילד מחוסן בכל חיסוני השיגרה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
ודאו כי הילד מחוסן בכל חיסוני השיגרה(צילום: Shutterstock)

 

  ( )

ריטלין קונצרטה ואטנט אינן תרופות פלא, וכמו כל תרופה, כוללות תופעות לוואי ושיעור הצלחה מסוים שאינו מתאים לכולם. חשוב לזכור שהפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות היא ליקוי בפעילות המוח.

 

כשילד סובל מ-ADHD, ואינו מטופל, הוא בסיכון גבוה לתופעות כמו: נסיגה חברתית ופגיעה בהישגים הלימודיים. ילדים אלה גם בסיכון גבוה להיפגע בתאונות וחבלות.

 

התרופות ל-ADHD, בניגוד לאמונות ופרסומי שווא ברשתות, אינן ניתנות בקלות, אלא לאחר אבחון מורכב ורב שלבי שכולל בדיקות דם, ראייה, שמיעה, בדיקות מול מחשב ובדיקת מומחה. אם אתם חושדים שהילד סובל מהפרעות קשב וריכוז או מהיפראקטיביות, היוועצו ברופא הילדים שישקול את הצורך באבחון מסודר.

 

  ( )

1. כל ילד הסובל משילוב של חום יחד עם שיעול, נזלת או כאבים בגרון: מותר לשוב לגן 24 שעות לאחר ירידת החום. חום נחשב לגבוה ב-38.2 מעלות ומעלה אצל ילדים עד גיל חודשיים ו-38.4 מעלות ומעלה אצל ילדים מעל גיל חודשיים.

 

2. כשהילד נראה במצב כללי ירוד: אם הוא אינו מגיב, עצבני, בוכה ללא הפסקה, מתקשה לנשום או שמופיעה על גופו פריחה ההולכת ומתפשטת במהירות.

 

3. שלשול: מוגדר כיציאות צואה תדירות מימיות. אם הילד אינו גמול מחיתול, יש להוציאו מהגן עד חלוף השלשולים.

 

4. דיזנטריה: מוגדרת כשלשול דמי או רירי. במצב כזה יש להוציא את הילד מהגן ולגשת לבדיקה רפואית. החזרה לשיגרה מותרת לאחר הפסקת השלשול הדמי או הרירי.

 

5. הקאות פעמיים או יותר במשך 24 שעות: במקרה כזה קיים חשש להתייבשות. יש להוציא את הילד ממסגרת הלימודים, לתת לו תמיסת מינרלים (דוגמת "מינרלי" או "אלקטרורייס") ולהחזירו לגן לאחר שההקאות פסקו. סימנים הדורשים בדיקת רופא, כוללים: יובש בפה ובלשון, מיעוט במתן שתן, בכי ללא דמעות, ירידה במצב ההכרה או ישנוניות יתר.

 

6. פטכיות: פריחה נקודתית אדומה שאינה נעלמת בלחיצה. מקרה זה דורש תמיד בדיקת רופא.

 

7. פצעים על העור מפרישי נוזל: דורשים בדיקת רופא וחזרה לגן רק לאחר אישורו.

  

8. דלקת עיניים חיידקית המתבטאת בהפרשה עכורה ירוקה או צהובה: מותר לחזור לאחר שתי מנות של טיפות אנטיביוטיקה.

 

9. דלקת גרון מחיידק סטרפטוקוק: מתרחשת אחרי גיל שלוש. לפני גיל זה ברוב המוחלט של המקרים, החיידק אינו גורם למחלה בפעוטות. אם קיימת דלקת גרון חיידקית מוכחת, מותר לחזור למוסד הלימודים לאחר שתי מנות של אנטיביוטיקה.

 

10. כינים, סקביאס, תולעים: מותר לחזור לגן לאחר הטיפול הראשון.

 

11. אבעבועות רוח: מותר לחזור לגן לאחר שהפצע האחרון התייבש או הגליד ולא נוצרו נגעים חדשים. לרוב לאחר שישה ימים מפרוץ הפריחה.

 

12. אדמת: מותר לחזור לאחר שבוע מפרוץ הפריחה.

 

13. שעלת: מותר לחזור לאחר חמישה ימים של טיפול אנטיביוטי. אצל ילד שאינו מטופל אנטיביוטית, מותר לחזור ללימודים לאחר 21 ימים.

 

14. חזרת: החזרה מותרת לאחר חמישה ימים מתחילת הנפיחות של הבלוטות.

 

15. חצבת: החזרה מותרת לאחר ארבעה ימים מפרוץ הפריחה.

 

16. מחלת הפה והגפיים (שימו לב: הפה והטלפיים – בבעלי חיים בלבד): מותר לחזור לגן כשהפצע האחרון התייבש והילד אוכל ושותה חרף האפטות בפה.

 

17. דלקת גרון לא מסטרפטוקוק: אין מניעה מלהחזיר לגן.

 

צפו: מתי מותר להחזיר ילד חולה לגן או לבית הספר?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
חוזרים ללמוד בריאים
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים