שתף קטע נבחר

החרדים בניו-יורק יצאו לקרב: 121,347 מכתבים נגד תוכנית הליבה

אלפי מכתבים זועמים בכתב שוגרו על ידי חרדים אמריקניים, זאת לאחר שחויבו על ידי הרשויות האמריקניות להקדיש את שעות הלימודים המרכזיות של ילדיהם ללימודי חול. "רוצים לכפות עלינו את הרעיונות שלהם לחינוך חילוני", אומר אהרון וידר, נציג מחוז בייליס החרדי בניו-יורק, בראיון לאולפן ynet

 

 

חרדים בניו-יורק נגד לימודי הליבה: לא פחות מ-121,347 מכתבים בכתב יד שלחו חרדים מהקהילה בניו-יורק לבית המשפט, בניסיון להציל את האוטונומיה שלהם על מערכת החינוך החרדית במדינה, זאת לאחר שחויבו להקדיש את שעות הלימודים המרכזיות ללימודי חול. "משרד החינוך בניו-יורק רוצה לכפות על הקהילה את הרעיונות שלהם לחינוך חילוני", אומר אהרון וידר, נציג מחוז רוקלנט החרדי בניו-יורק, בראיון לאולפן ynet.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

  (צילום: מערכת בחצרות)
הפלגים החרדיים התאחדו - וכתבו(צילום: מערכת בחצרות)

 

הכול החל לאחר תביעה של יוצא בשאלה נגד מערכת החינוך של ניו-יורק, בטענה כי היעדר לימודי הליבה פגעו ביכולתו להשתלב בכלכלה ובחיים האמריקניים כחילוני. לאחר מאבק ארוך החליטה ועדת החינוך כי סדר היום בבתי הספר ייפתח ב-7 שעות "מקצועות חול" - החלטה מהפכנית במושגים חרדיים - ורק לאחר מכן לימודים תורניים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

החרדים לא נשארו חייבים, ועתרו לבית המשפט בטענה לפגיעה בחופש הדת. בית המשפט פסל את ההחלטה מסיבות טכניות, מאחר ולא ניתנה לציבור (החרדי) הזדמנות להגיש התנגדויות - ודרש לאשר הכול מחדש.

 

  (צילום: מערכת בחצרות)
עשרות אלפי מכתבים בכתב יד: לפני הכניסה לוועדת החינוך האמריקנית(צילום: מערכת בחצרות)

 

בסוף השבוע חל המועד האחרון להגשת ההתנגדות, והקהילה החרדית לא קפאה על שמריה. וידר ופעילים נוספים שלחו 121,347 מכתבים "אלו רק המכתבים שאנחנו מודעים אליהם", מסביר וידר, חסיד בעלז. "ייתכן כי יש יותר ממה שאנחנו יודעים. חסידות סטאמר שאני לא חלק ממנה, שיתפה איתנו פעולה. אנחנו עובדים יחד. זה חשוב לנו". 

 

"דמוקרטיה בנויה גם על הקשבה לציבור"

וידר טוען כי לימודי ליבה נלמדים במידה מסוימת בבתי ספר חרדיים בארה"ב: "השאלה היא כמה שעות בדיוק נלמד, ולמה בעצם מערכת החינוך צריכה לומר כמה שעות נשקיע על כך בבתי הספר. השופט נטרל את הקווים המנחים שמשרד החינוך קבע, וחייב אותה, בראש ובראשונה, לקבל חוות דעת מהציבור הכללי לפני כל החלטה כזו.

 

אתה רואה בכך פגיעה באוטונומיה שלכם?

"אנחנו חלק מהממשל האמריקני",מזדרז וידר לחדד. "אנחנו תורמים לארה"ב ולכלכלה שלה. הקהילה היהודית האורתודוכסית בארה"ב משגשגת, ולכן אין לנו אוטונומיה. אנחנו חלק מארה"ב ככל האזרחים. השופט אמר למחלקת החינוך בניו-יורק שהם חייבים לקבל תגובה מהאוכלוסייה הכללית בכדי לעשות כך. המדינה קיבלה, לפני הערכתנו, קרוב ל-130 אלף מכתבים המשרטטים את הקווים המנחים המדויקים שהמדינה רוצה למסד, בבתי הספר הפרטיים שלנו". 

 

  (צילום: מערכת בחצרות)
משתפים פעולה ומתפללים יחד להצלחה(צילום: מערכת בחצרות)

 

וידר ופעילים נוספים שלחו 121,347 מכתבים "אלו רק המכתבים שאנחנו מודעים אליהם", מסביר וידר. "ייתכן כי יש יותר ממה שאנחנו יודעים. חסידות סטאמר שאני לא חלק ממנה, אני מחסידות ביילס, שיתפה איתנו פעולה . אנחנו עובדים יחד. זה חשוב לנו".

 

"נפנה לבית המשפט אם יהיה צורך"

כשנשאל וידר, איך יגיב אם למרות המאמצים הכבירים ההחלטה לא תשונה ובבתי הספר הדתיים ייאלצו לשלב את לימודי החול לפי דרישת מערכות החינוך האמריקאי הוא משיב כי "בארה"ב הציבור הרחב הוא חלק מהממשל. "אני מאמין שהמדינה האזורית צריכה להקשיב לציבור, על זה דמוקרטיה בנויה. אם הם יחליטו לא להקשיב לציבור, נשמיע את קולנו בדרכים שונות.

 

"פנינו לבית המשפט, וכשהם (רשויות החוק האמריקאי) ממסדים את קווי היסוד ביום אחד, ללא דיון, השופט יחייב אותם להקשיב לציבור. אנחנו תמיד יכולים ללכת שוב לבית המשפט. בארה"ב מערכת המשפט היא אובייקטיבית ללא משוא פנים, והיא מגינה על זכויות האזרחים."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מערכת בחצרות
מחרימים את האינטרנט, כותבים את המכתבים בכתב יד
צילום: מערכת בחצרות
מומלצים