שתף קטע נבחר

הפעם באמת: הספר שיסביר לכם איך להתמיד - ולתמיד

כמה פעמים קיבלתם החלטה לחולל שינוי בחיים - ואחרי שבועיים היא התמסמסה? ספר חדש, "לשנות את החיים בשנה - יומן למשתמש", מציג תוכנית שמחזקת את כוח הרצון שלנו ואת היכולת לעמוד בפני פיתויים

שנה חדשה מהווה עבור רבים טריגר לשינוי הרגלים - או לפחות לקבלת ההחלטה לעשות זאת. רגע אחרי ארוחות החג המשמחות והמעייפות, רגע לפני הכניסה לתקופת "אחרי החגים" המאתגרת, אנחנו מחליטים ש"ממחר דיאטה".

 

בין שלל ההחלטות נמצאות ההחלטה להתחיל סוף־סוף לרוץ, להפסיק לגלוש באתרי הקניות ברשת בכל לילה שני ולא להזמין יותר מוצרים שאין לדעת אם אי פעם נשתמש בהם. ממחר אנחנו חוזרים לטפח את חיי החברה שלנו, ועוד־ועוד. נישאים על גלי המוטיבציה הראשונית, אנחנו מתחילים לפעול לטובת השינוי שהכרזנו עליו בהתלהבות - רק כדי להתייאש ממנו שבועיים מאוחר יותר.

 

קבלת החלטות (צילום: shutterstock)
לקבל החלטות - ולעמוד בהן(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

דפדפו אותם: האם ספרי העזרה העצמית עוזרים?

הגורו החדש שלא הכרתם: "לעולם אל תלכו אחרי החלומות שלכם"

אושר מתחיל באהבה עצמית. איך עושים זאת?

 

"שינוי הרגלים ומימוש רצונות זה לא זבנג וגמרנו, אלא תהליך", אומרת יעל פולק (34), מומחית לכלכלה התנהגותית. "ההרגלים שלנו הופכים להיות מי שאנחנו. הדברים שאנחנו עושים בכל יום הם מי שאנחנו. זה היתרון וזה החיסרון של הרגלים - אלה דברים קטנים, כמעט בלתי מורגשים, שיכולים לקחת אותנו רחוק אם רק נכוון אותם בצורה מדויקת".

 

פולק, נשואה ואם לארבעה, מתגוררת בשנים האחרונות בניו־ג'רזי. היא מייעצת לחברות סטארט־אפ ולאנשים פרטיים ומשתתפת במחקריו של פרופסור דן אריאלי. לאחרונה הוציאה ספר שעוסק בשינויים כאלה: "לשנות את החיים בשנה - יומן למשתמש" (בהוצאת כנרת־זמורה ביתן).

 

לכאורה, מדובר בספר נוסף במדף ספרי העזרה העצמית הגדוש ממילא. אלא שהספר הזה מבוסס על מידע אקדמי ומעשי שאספה וחקרה פולק בעשור האחרון. הוא בנוי כיומן שנתי ומציע תוכנית שימושית ומעשית לאימוץ הרגלים.

 

משנים הרגלים - עושים שינוי (אילוסטרציה: Shutterstock)
משנים הרגלים - עושים שינוי(אילוסטרציה: Shutterstock)
 

 

הספר מחולק לשבועות, ובכל אחד מהם יש משימה ודף תכנון ומעקב. בספר יש גם טבלאות מעקב חודשיות, הסברים נגישים על הפסיכולוגיה שמאחורי הדברים ומשפטי השראה. חלק מהעצות בספר פשוטות יחסית, למשל לאכול יותר פירות וירקות או לקבוע דייט זוגי, וחלקן מורכבות יותר, למשל להיפטר מתחושת האשמה ובמקומה להביט על עצמנו בחמלה. אפשר להתחיל להשתמש ביומן בכל רגע בשנה - ומאותו רגע, אומרת פולק, כדאי לא להיפרד ממנו.

 

המטרה, היא מסבירה, היא לחזק את יכולות השליטה העצמית. "המחקרים מלמדים שאנשים ברמה גבוהה של שליטה עצמית לא צריכים להיאבק כל הזמן בפיתויים", היא מסבירה, "לכן צריך לעצב את הסביבה, כך שלא תכלול את הפיתויים האלה. אנחנו יודעים כיום שמידע לא באמת עוזר לאנשים לעשות מה שהיו רוצים לעשות, וגם התאפקות לא עובדת לאורך זמן.

 

"איסורים אמנם משרתים אותנו בטווח הקצר, אבל לאורך זמן הם פוגעים בנו. אני ממליצה להתחיל בחמישה דברים שאנחנו מרגישים שאנחנו קרובים להגשמה שלהם, כדי לחוות הצלחה, ולבחור כאלה שאפשר להניח שנהנה מהם. למשל: אם התחלת לרוץ לא מזמן וזה עושה לך טוב - סמני את מרוץ החמישה קילומטרים כיעד, לא את המרתון. אם את אוהבת לרקוד, תחליטי שאת עושה את זה יותר ולא מאלצת את עצמך ללכת לחדר הכושר במקום זה".

  

הנה כמה רעיונות לשינוי מתוך הספר:

1. לארגן את הפינה המבולגנת שהכי מעיקה עליכם. זה יכול להיות שולחן העבודה במשרד או הפינה ההיא על השיש, שערימת הניירות עליה בלתי נסבלת. כשאתם מסדרים, הקדישו מחשבה לשני רעיונות: מציאת מקום אלטרנטיבי קבוע לדברים שמצאתם באותה פינה ואחסון חפצים בעמידה במקום זה על זה, כדי לאפשר גישה נוחה יותר.

  

2. למצוא ספר טוב או פודקאסט אהוב ולשקוע בהם. זה לא אומר שאתם צריכים לפנות את הלו"ז לטובת המשימה, אלא למצוא זמן בשבילה. אין לדעת לאילו מחשבות חדשות תיחשפו ואיזו דרך חדשה ללכת בה אתם עשויים למצוא.

 

3. לאפשר לעצמכם, לפחות פעם אחת, לזרום ללא הפרעה. האפשרות להגיע רחוק כשהמיקוד והעניין שלנו בשיאם היא מלאת פוטנציאל. אנחנו חייבים לעיתים לאפשר לעצמנו להתעלם מרעשי הרקע ולהתרכז בדבר שאנחנו עושים. אל תמהרו לדבר הבא שצריך לעשות.

 

4. להרכיב לוח חזון. זה יכול להיות לוח שעם או פלקט גדול, וזו יכולה להיות כפולת דפים ביומן פרטי. כדאי לבחור באמצעי שיהיה נגיש לכם, כך שתוכלו לשוב ולהביט בלוח שלכם לעיתים קרובות. כדי להכין אותו, בחרו תמונות ומילים ממגזינים או מהרשת שיגרמו לכם להרגיש קרובים למציאות חייכם העתידית, כפי שהייתם רוצים לדמיין אותה. סביבת המגורים האידיאלית, העבודה שחלמתם עליה, התחביב שרציתם שיהיה לכם זמן לעסוק בו, ועוד.

 

את כל אלה הדביקו על הלוח. לרוב, מרגע שחלום אמורפי הופך למטרה ממוקדת, קל יותר להניח את אבני הדרך הדרושות להשגתו. ואגב, זה לא הזמן לחשוב בקטן. הרשו לעצמכם לדמיין בגדול.  

 

5. לקבל את הכישלון בשמחה. לא בגלל שלא הצלחנו, אלא בגלל שאם נצליח לפרק את מה שקרה ונפיק לקחים, הפעם הבאה שלנו תהיה הרבה יותר טובה ונגיע לאתגר הבא כשאנחנו מוכנים ויכולים לו.

  

6. לברר אם הצרכים הפסיכולוגיים הבסיסיים שלכם מקבלים מקום בחייכם. כדי להצליח לממש את היכולות שלנו, אנו זקוקים לסביבה שעונה על שלושה צרכים פסיכולוגיים חשובים: מסוגלות, היקשרות ואוטונומיה. נסו לחשוב מה הדבר שעצם עשייתו מסיבה לכם אושר, ומהם הדברים שאתם יכולים לעשות כדי לענות על שלושת הצרכים הפסיכולוגיים שלכם בצורה טובה יותר.

  

7. להשתמש בתאריכים (כמו תחילת השנה או יום ההולדת) להעלאת המוטיבציה. האתגר הגדול של שינוי הרגלים הוא להפוך אותם לקבועים, כך שלא יהיו כמו מסכה שהדבקנו לפנים ותיעלם כשתפרוץ האישיות האמיתית שלנו. לכן חשוב להיות קשובים לעצמנו, להסכים לשינוי, להיענות לצרכים ולהגשים חלומות. ובד בבד, להיערך גם לזמנים שצפויים להיות מאתגרים.  

 

8. לקבוע זמן שאותו תקדישו לזימון תורים רפואיים לתקופה הקרובה. כ־40 אחוז מהתורים שנקבעים לרופאים מומחים מתבטלים ברגע האחרון בגלל פחד, שִׁכחה או קשיים טכניים. ודאו שאתם קובעים את התורים בשעה שנוחה לכם, מיידעים את בני הזוג  כדי שיזכירו לכם וישמורו על הילדים, ושיש לכם איך להגיע. מוטב לטפל בבעיות כשהן קטנות ולהעלימן מסדר היום.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"שינוי הרגלים זה לא זבנג וגמרנו"
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים