שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

האישומים נותרו עם שינויים קלים: בין כתב החשדות לכתב האישום

מנדלבליט השאיר את סעיפי האישום הראשונים, אולם חלק מהטענות שעלו הושמטו בהחלטה הסופית. שווי המתנות בתיק 1000 ירד בכ-15 אלף שקל, ובתיק 4000 הוסר האזכור לארוחת ערב של נתניהו עם אלוביץ', שבו התלונן על הסיקור

 

 

 

הסעיפים שבהם הואשם אמש (ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו לא שונים מאלו שהופיעו בכתב החשדות שפרסם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפני כמה חודשים. יחד עם זאת, ישנם מקרים ועדויות שהופיעו בכתב החשדות, אך לא נכנסו לכתב האישום.

 

ראש ממשלה תחת אישום - סיקור נרחב:

מהבדיקה ועד ההכרעה - כתב האישום המלא

חסינות אחרי האישום: מצבו המשפטי של נתניהו

הצהרת מנדלבליט: "בלב כבד, בלב שלם"

נתניהו מגיב: "ניסיון להפיכה שלטונית"

גורם משפטי בכיר תקף בחזרה: "מביך"

בכחול לבן קוראים לנתניהו להתפטר

 

תיק 4000

כתב האישום בתיק 4000 מייחס לראש הממשלה עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים – כפי שנכתב בכתב החשדות. עם זאת, ישנם כמה שינויים בין נוסח כתב החשדות לנוסח של כתב האישום.

 

בין היתר, מכתב האישום הושמט תיאור השיחה בארוחה הראשונה של הזוג אלוביץ' ונתניהו, שבה לפי כתב החשדות העלו נתניהו ורעייתו טענות ביחס שלו הם זוכים בתקשורת בכלל, וב"וואלה" בפרט.


עיקרי האישום תיק 4000 (צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)

ארוחת ערב נוספת שערכו יחד בני הזוג ב-20 בינואר 2015 הוצאה גם היא מכתב האישום שהוגש. גם בתיאור הפעולות שנעשו מצד נתניהו ומנכ"ל משרד התקשורת דאז, שלמה פילבר, יש הבדלים בין כתב החשדות לכתב האישום. כך למשל, נוסף תיאור על תדרוך שערך לפילבר ראש מטה שר התקשורת באותה תקופה, איתן צפריר, קצת לפני שנכנס לתפקידו. בתדרוך ציין צפריר שלושה נושאים שצריך לקדם, בהם אישור עסקת בזק-יס.

 

בהמשך כתב האישום נוספו תיאורים על פגישות שערך פילבר עם שאול אלוביץ' ועם אלי קמיר, שייעץ באותו הזמן לקבוצת בזק, שעסקו בקידום אישור עסקת בזק-יס. בכתב האישום נטען גם כי פילבר עיכב קבלת החלטה שפוגעת בבזק ותיאם עם אלוביץ' את יישום ההחלטה, כדי שהוא לא יתרעם. בנוסף, לכתב האישום לא נכנסה לבסוף הטענה שנתניהו הנחה את פילבר לטעון בפני עובדי משרדו שהוא פועל לקידום עסקת בזק-יס במסגרת "מתווה כחלון", למרות שפעל בניגוד מוחלט למתווה.

 

בניגוד לכתב האישום, הדוגמאות ללחצים שהפעילו אנשי נתניהו על בני הזוג אלוביץ' ומנכ"ל וואלה לא מופיעות בין האישומים, אלא בנספח שצורף בסוף. בנוסף, גם הטענה שב-11 בפברואר 2015 הנחה נתניהו את חפץ לפנות לישועה בדרישה לפרסם מאמר שעסק בבדיקת מעונות ראש הממשלה והנשיא על ידי מבקר המדינה הוסרה מהדוגמאות.

 

תיק 1000

סעיפי האישום בתיק 1000 הנוגעים לראש הממשלה נתניהו לא השתנו – הוא עדיין מואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים. אך גם פה יש כמה שינויים בין נוסח כתב האישום לכתב החשדות.

 

בין היתר, עדכן היועץ המשפטי לממשלה את שווי המתנות שקיבלו בני הזוג נתניהו – שכעת הוא נמוך מזה שפורסם בכתב החשדות. הירידה מתבטאת בשווי השמפניות שקיבלו בני הזוג נתניהו מהמיליארדר ארנון מילצ'ן, שלפי כתב האישום היה 184,448 שקלים (פחות 15,371 שקלים מבכתב החשדות).

 

עיקרי האישום תיק 1000 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

בכתב האישום מצוין אמנם שמילצ'ן פעל גם בתור מתווך פוליטי עבור נתניהו, אך לא הובאו דוגמאות לפעילות כזו. מנגד, בכתב החשדות נטען שמילצ'ן תיווך בין נתניהו ליו"ר המחנה הציוני דאז, יצחק (בוז'י) הרצוג, ואף העמיד לרשות השניים את ביתו.

 

תיק 2000

סעיף האישום נגד נתניהו נותר בתיק 2000 על עבירות מרמה והפרת אמונים. גם סעיף האישום נגד נוני מוזס נשאר הצעת שוחד, אך גם כאן נעשו כמה שינויים בין כתב החשדות לכתב האישום.

 

אחת הטענות שהופיעו בכתב החשדות הייתה כי לאחר תחילת ההוצאה לאור של מהדורת סוף השבוע של החינמוך "ישראל היום" העביר מוזס מסרים לנתניהו שלפיהם המשך הפצת המהדורה תביא לפרסום שלילי לו ולמשפחתו.

 

מנגד, בכתב האישום נטען כי נתניהו חשש מכך שיופצו מסרים שליליים בעקבות המשך הפצת מהדורת סוף השבוע (מבלי שנטען כי מוזס העביר מסרים כאלה) ולכן הוא פעל להגיע להסכמות בין מוזס למו"ל "ישראל היום" שלדון אדלסון, באמצעות חברו מילצ'ן.

 

עיקרי האישום תיק 2000 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

בכתב החשדות מסופר על פגישה שנערכה בין ראש לשכת נתניהו דאז ארי הרו לשר יריב לוין, שבה הם דנו בחקיקה שתגביל את "ישראל היום", במטרה להציע מתווה חלופי להצעת החוק שהעלה ח"כ איתן כבל. בכתב האישום מופיעה הרחבה של הפגישה הרביעית שנערכה בין ראש הממשלה נתניהו למוזס, שבה הבהיר האחרון "צריך לדאוג שאתה תהיה ראש הממשלה".

 

ההחלטה הדרמטית

היועץ המשפטי לממשלה מסר אמש על הכרעתו בתיקים הנוגעים לבנימין נתניהו - 1000, 2000 ו-4000 - ואמר כי החליט ב"לב כבד, אך גם שלם" להאשימו בעבירות של שוחד ומרמה והפרת אמונים. נתניהו מיהר להגיב בהצהרה בשלו בשידור חי, טען שמדובר בניסיון להפיכה שלטונית, ותקף: "למען המדינה צריך לחקור את החוקרים".

 

ההכרזה הדרמטית של היועמ"ש מטלטלת את המערכת הפוליטית בתקופה רגישה במיוחד, אחרי שגם נתניהו וגם יריבו מכחול לבן בני גנץ נכשלו להרכיב ממשלה, וישראל שועטת לעבר מערכת בחירות שלישית בתוך שנה. הפלונטר הפוליטי חסר התקדים מוביל למצב משפטי חסר תקדים גם הוא, שבו יש קושי להגיש את כתב האישום לבית המשפט, שכן יש צורך לקיים קודם דיון בנוגע לחסינותו של נתניהו בוועדת הכנסת - ועדה שלא ניתן לכנסה עד שתוקם קואליציה.

 

הנושא צפוי להגיע גם לפתחו של בג"ץ. בית המשפט יצטרך להתמודד עם שלל עתירות נגד אי הכללת או הכללת נושאים מסוימים בכתב האישום וכן עתירות שמבקשות להוריד את נתניהו מהבמה הפוליטית בהסתמך על "הלכת דרעי-פנחסי", שאוסרת על שרים וסגני שרים להמשיך לכהן בעת שמוגש נגדם כתב אישום. איסור כזה אמנם לא חל על ראש ממשלה, אבל מכיוון שהעמדה לדין של ראש ממשלה מכהן מעולם לא עמדה לביקורת בג"ץ - הוא עשוי להידרש לעסוק בסוגיה.

 

אם נתניהו יצליח להקים ממשלה בטווח 21 הימים שניתנו לחברי הכנסת לאפשר זאת, תיתכן עתירה לבג"ץ בדרישה שהנשיא לא יטיל עליו את המשימה מפני שהסטטוס המשפטי שלו השתנה. לחלופין, אם נתניהו יזכה בבחירות השלישיות, שלפי ההערכות במערכת הפוליטית ייערכו במרץ הקרוב, עשויות כאמור להיות מוגשות עתירות לבג"ץ נגד נשיא המדינה, בטיעון שלא ניתן להטיל על מי שנמצא בסטטוס של נאשם בעבירות חמורות, להקים ממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP , רויטרס
מנדלבליט ונתניהו
צילום: AP , רויטרס
מומלצים