שתף קטע נבחר

סעודיה הבינה: במלחמה בתימן היא לא תנצח

אחרי 5 שנות לחימה, שבהן מתו יותר מ-100 אלף במחלות וברעב, נסוגות ארה"ב וריאד מטענתן שהחות'ים הם בעצם איראן. ההפצצות שפּחתו ועסקת חילופי אסירים מעוררות תקווה לסוף האסון ההומניטרי

בפעם הראשונה מאז החלה המלחמה בתימן מסתמן סיכוי של ממש להשגת הסדר בין סעודיה לבין המורדים החות'ים. החות'ים, שהשתלטו על הבירה צנעא בסוף 2014 והמשיכו משם לכיבוש שטחים נוספים בתימן, ובהם עיר הנמל המרכזית חודיידה, הצליחו להחזיק מעמד מאז מול כוחות עדיפים מהם: קואליציה ערבית בראשות ריאד ואיחוד האמירויות, שזכתה לתמיכה צבאית ופוליטית אמריקנית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

100 אלף מתו במחלות וברעב. הילד סאלם עבדאללה מוסאבין בבית חולים בתימן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
100 אלף מתו במחלות וברעב. הילד סאלם עבדאללה מוסאבין בבית חולים בתימן(צילום: רויטרס)

המלחמה הזו גבתה עד כה את חייהם של כ-200,000 תימנים: כ-100,000 נפגעו מהלחימה עצמה, וכ-100,000 נוספים – וזו עוד הערכה שמרנית – מתו מרעב וממחלות ניתנות-למניעה שנגרמו בעיקר מהמצור שהטילו הסעודים על תימן בסוף 2015.

 

במהלך השנים נעשו כמה ניסיונות להגיע לפשרה בין סעודיה לחות'ים, אבל לשני הצדדים היה יותר מדי מה להפסיד: החות'ים השתלטו לא רק על שטחים נרחבים וחיוניים, אלא גם על מקורות מימון, כגון תשלומי המסים באזורים האלה. הסעודים מצדם השקיעו משאבים כלכליים ופוליטיים אדירים במלחמה, ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שהוביל את המלחמה מתחילתה, עשה כל שביכולתו כדי שהפסד בתימן לא יירשם על שמו.

תימן צנעא מורדים חות'ים חמושים חותים (צילום: AFP)
המורדים החות'ים בצנעא. השתלטו על כסף ומסים(צילום: AFP)

אולם נדמה שהכישלון המתמשך של הניסיון להביס את החות'ים וההתקפות החוזרות ונשנות שלהם בתוך סעודיה עצמה; הביקורת הבינלאומית שספגה ריאד עקב האסון ההומניטרי שאליו הובילה בתימן; הביקורת הגוברת על הממשל האמריקני; ואולי יותר מכול הפצצת שדות הנפט בסעודיה בספטמבר, שהחות'ים נטלו אחריות לה אך במערב יוחסה לאיראן – הובילו את הממלכה לחשב מחדש את המסלול שלה בתימן.

 

יש מקום לכולם

הסימן המבטיח הראשון לכך היה העובדה שאוקטובר היה החודש שבו ההפצצות האוויריות של הסעודים בתימן היו המועטות ביותר מאז תחילת המלחמה. בנובמבר הן פחתו עוד יותר, והתברר שסעודיה והחות'ים מקיימים בעומאן שיחות עקיפות לסיום המלחמה.

  ()

בתחילת דצמבר עדכן הממשל האמריקני את עמדתו, וכעת הוא גורס שהחות'ים אינם שלוחה של איראן, ושלמרות ההשפעה האיראנית עליהם הם עצמאים ופועלים מתוך האינטרסים שלהם עצמם. בכך שינה הממשל האמריקני לחלוטין את העמדה שבה החזיק לאורך המלחמה.

 

  • עוד ניתוחים מרתקים על המזה"ת מבית "הפורום לחשיבה אזורית" תוכלו לקרוא כאן  
  • מהמאמרים הקודמים בסדרה: הטאבו נשבר: וערבים כותבים על אירוטיקה , מלחמת הגז של ארדואן

     

    המחלוקת בנוגע למידת ההשפעה האיראנית על החות'ים נמשכת מתחילת המלחמה, ולמעשה עלתה אף לפניה, בזמן הקרבות החוזרים ונשנים בין החות'ים לבין נשיא תימן הקודם, עלי עבדאללה סאלח. לנוכח מעורבותו המכריעה של הממשל האמריקני במלחמה, תמיכתו בסעודים והקושי להצדיקה לנוכח האסון ההומניטרי בתימן, היה לוושינגטון אינטרס ברור לטעון כי החות'ים הם שלוחה איראנית וממלאים את רצונה – כמו חיזבאללה בלבנון. כך יכלה ארה"ב לטעון שתמיכתה במלחמה היא חלק מהמאבק באיראן.

      (צילום: רויטרס)
    חייל של צבא תימן בנמל עדן. החות'ים לא יידרשו להתקפל(צילום: רויטרס)

    יומיים לאחר הודעת הממשל האמריקני הודיע שר החוץ הסעודי עאדל אל-ג'ובייר כי "לכל התימנים, ובהם גם לחות'ים, יש תפקיד בעתידה של תימן". הודעה זו נראית כתפנית מכריעה בעמדת סעודיה. עד כה הובילו הסעודים את הרעיון שהחות'ים הם לא יותר מעושי דברם של האיראנים, והפתרון היחיד שהיו מוכנים לשקול, אם בכלל, היה חזרה של החות'ים למקום מוצאם בצפון תימן.

     

    סימן ראשון לתקווה

    בגלל עמדת הכוח שהחות'ים בתימן עדיין נהנים ממנה, הושטת יד זו של הסעודים יכולה להתפרש רק כנכונות להותיר בידי החות'ים עמדת כוח משמעותית בתימן. אפשר לנחש שבתמורה יידרשו החות'ים להתרחק מאיראן, להתחייב שלא לתקוף בסעודיה ולוותר על שליטתם בעיר הנמל חודיידה, שממנה הם יכולים לפגוע בקלות יחסית במעבר הנפט הסעודי בנתיב העובר לחופי תימן.

     

    עוד כתבות ב-ynet על המלחמה בתימן :

  • הניצחון הקטן של איראן / ד"ר ירון פרידמן
  • תימן: בני 10 מגויסים ל"ג'יהאד נגד היהודים"
  • כאן, אוכל הוא הנשק האכזרי מכולם
  • בגלל המלחמה והעוני, אחמד גר על העץ

     

    אם כן, בהודעה זו הסעודים לא רק חוזרים בהם מעמדתם שהשלמה עם השפעה משמעותית של החות'ים בתימן היא מתן דריסת רגל לאיראן בחצר האחורית של ריאד, ושלכן המלחמה בתימן יכולה להסתיים רק בתבוסת החות'ים; אלא הסעודים גם משלימים בכך עם חוסר יכולתם להביס את החות'ים באמצעים צבאיים.

     

    הצלחתה של עסקת חילופי אסירים בין הממשלה הרשמית של תימן לבין החות'ים בעת האחרונה גם היא אות חיובי. עוד מוקדם כמובן לדעת אם גישושים אלו יישאו פרי, שהרי מי שעוקבים אחרי המלחמה בתימן ומודאגים מהאסון ההומניטרי שם כבר שבעי אכזבות מניסיונות התיווך ומסבבי המשא ומתן על סיום המלחמה; ובכל זאת, אפשר לקבוע בזהירות שזהו הסימן הראשון לתקווה של ממש לסיום המלחמה בתימן.

     

    ד"ר שמואל לדרמן הוא עמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית.


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רויטרס
    הילד התימני סאלם עבדאללה מוסאבין בבית החולים
    צילום: רויטרס
    מומלצים