שתף קטע נבחר

לקראת סגירת הרשימות: הליכוד נגד בנט, בכחול לבן נושמים לרווחה

לקראת סגירת הרשימות ברביעי: מימין לליכוד מתייצבות לפחות שתי רשימות, ובסביבת נתניהו רואים בכך חוסר אחריות מצד יו"ר הימין החדש בנט. בינתיים, אחרי החיבור בין העבודה למרצ, אין חשש שאחת מהמפלגות בגוש תימחק ובכחול לבן מרוצים. תמונת מצב

 

ביג בנימין נתניהו ו בני גנץ עמיר פרץ ניצן הורוביץ ו רפי פרץ בחירות 2020 (צילום: אלכס קולומויסקי, AFP, יריב כץ,  מוטי קמחי)
נתניהו וגנץ מול האיחוד בשמאל והימין שעדיין מפולג(צילום: אלכס קולומויסקי, AFP, יריב כץ, מוטי קמחי)

מחר בחצות ייסגרו הרשימות לכנסת ה-23, ולימינו של יו"ר הליכוד בנימין נתניהו שתי רשימות, לשמאלו של יו"ר כחול לבן בני גנץ רשימה אחת ובתווך - ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן ורצונם של כל הצדדים לייצר הפעם הכרעה חותכת. למורת רוחו של נתניהו, ולמרות הניסיון להפעיל לחץ של הרגע האחרון, מתגבשות כרגע לפחות שתי רשימות שונות מלבד הליכוד: האחת מוגדרת "ימין ליברלי" בראשות נפתלי בנט ואיילת שקד, והשנייה של הבית היהודי ועוצמה יהודית - המכוונת לימין העמוק. האיחוד הלאומי היה צפוי להצטרף לאותה רשימה שנייה, אבל הבוקר אמר יו"ר המפלגה בצלאל סמוטריץ' כי הוא "מחשב מסלול מחדש", לאחר שלטענתו הבית היהודי נסוג מהבטחתו.

 

בסך הכול, שלוש מפלגות ימין מסורתיות ודתיות, שעל-פי תפיסתו של בנט מגדילות את הסיכויים להגיע ל-61 מנדטים ללא ישראל ביתנו, המוגדרת כמפלגה הימנית-חילונית היחידה על המפה.

 

בעוד שבנט הוביל את הפיצול לשתי רשימות מימין לנתניהו בניסיון לגייס מצביעי ימין מתון - בין היתר כאלה שעברו לליברמן או לכחול לבן בסיבוב הקודם - בסביבת נתניהו רואים במהלך הזה חוסר אחריות מצד יו"ר הימין החדש, שכן הוא גם מייצר סכנה שאחת המפלגות לא תעבור את אחוז החסימה ותפגע בגוש כולו.

 

 

הנתונים האחרונים מלמדים, אומרים בסביבת נתניהו, שבימין - הרבה יותר מבשמאל - ישנו בזבוז קולות של מפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה ולא מאפשרות לממש את הפוטנציאל הטמון בהצבעה הימנית; זאת בשעה שבשמאל מממשים את פוטנציאל ההצבעה באחוזים גבוהים מאוד. כעת יצטרכו בליכוד לתמרן בין הטיפות ולוודא שהמפלגה לא נפגעה מבחינת כוחה האלקטורלי, ואולי יותר מכך - שהיא לא פוגעת בשותפות הקטנות בגוש - כשכל אירוע חריג בגזרתן יכול לייצר תקלה גדולה.

 

 

החיבור בשמאל גרם לאנחת רווחה בכחול לבן

ובעוד שבימין פחות מתחברים, היממה האחרונה עסקה בעיקר בחיבורים בצד השמאלי של המפה לאחר שהעבודה-גשר ומפלגת מרצ הודיעו על ריצה משותפת.

 

ההסכם הזה הביא לאנחת רווחה גדולה בכחול לבן - שם מתכוונים לעשות ככל שניתן כדי לסיים שוב כמפלגה הגדולה, ואף להגיע להכרעה חדה יותר מבסיבוב הקודם. כעת, כשאין חשש שמי מהמפלגות השותפות בגוש תימחק - הדבר יגדיל את מרחב התמרון של כחול לבן בכל הנוגע לקמפיין עידוד ההצבעה של הרגע האחרון.

 

אלא שלמרות כותרות הענק והמסרים שהושמעו, מתברר שלא כולם מרוצים מהחיבור: בעוד שלימינו של נתניהו שתי מפלגות קטנות, לשמאלו של גנץ מפלגה אחת בלבד - מה שיצר דוחק, צפיפות וחוסר שביעות רצון של חלקים רחבים במחנה.

 

כך לדוגמה, ציבור גדול יחסית שמבקר את החיבור שאינו מציב נציג ערבי בעשירייה הראשונה של הרשימה המאוחדת; ואחרים הטוענים כי ההתנהלות מול חברת הכנסת סתיו שפיר חצתה גבולות והציבה בקדמת הבמה את האינטרסים האישיים ולא את טובת המחנה.

 

שפיר טרם הודיעה מה בכוונתה לעשות: האם תתמודד במסגרת הרשימה מפלגת "הירוקים", או תיקח פסק זמן מהחיים הפוליטיים; אולם אם תחליט לרוץ בסופו של דבר - מסתכן מחנה המרכז-שמאל באובדן קולות.

 

ניצן הורןביץ מרצ עמיר פרץ העבודה בחירות 2020  (צילום: מוטי קמחי)
ניצן הורוביץ ועמיר פרץ(צילום: מוטי קמחי)

 

 

 

הורוביץ: "צעד היסטורי". פרץ: "חיבור אמיץ"

מוקדם יותר כינסו ראשי העבודה ומרצ, עמיר פרץ וניצן הורוביץ, מסיבת עיתונאים בבית סוקולוב שבתל אביב ומתייחסים לאיחוד בין שתי המפלגות. בפתח דבריו פנה הורוביץ לפרץ ואמר: "עשית צעד היסטורי, ואני גאה בחברות איתך. זה לא סוד שזו הייתה המטרה המוצהרת שלי מאז שנבחרתי לתפקיד". הוא הוסיף: "האיחוד הזה טוב למי שרוצה לראות כאן ממשלה אחרת. האיחוד הוא חדשות טובות לגוש המרכז-שמאל, וחדשות רעות לנתניהו ולגוש החסינות שלו".

 

יו"ר העבודה-גשר עמיר פרץ, שנשא דברים אחרי הורוביץ, כינה את האיחוד בין שתי המפלגות "חיבור אמיץ": "אנחנו קובעים מי יוביל היום את המדיניות של הממשלה הבאה. אנחנו מביאים את בשורת השינוי והתקווה. המטרה שלנו היא למנוע גוש של 61 לנתניהו ולהגיע לגוש של 61 למרכז-שמאל בלי ליברמן. אנחנו מנפצים את החזון של נתניהו לבנות את גוש ה-61, שנועד רק לצורך החסינות של נתניהו. אנחנו מציעים חסינות למיליון ילדים עניים, לחולים בבתי החולים, לגמלאים ולנכים, למשפחות הצעירות, לחד-הוריות, להתיישבות העובדת, למיעוטים המופלים ולחברה הישראלית". 

הבית היהודי אישר: רפי פרץ ובן גביר יתמודדו יחד

שעות ספורות לאחר מכן אישר מרכז הבית היהודי את ההתמודדות המשותפת עם עוצמה יהודית של איתמר בן גביר. מרכז המפלגה גם הסמיך את יו"ר המפלגה השר רפי פרץ לנהל משא ומתן בשם המפלגה על חיבורים נוספים עד למועד סגירת הרשימות. תחילה הצביע המרכז על שכפול רשימת המפלגה לכנסת ה-23 באופן זהה לזו של הבחירות לכנסת ה-22.

 

לאחר מכן, כאמור, הועלו שתי סוגיות להצבעה אחת: הסכם החבירה בין הבית היהודי לעוצמה יהודית, וגם הסמכה של יו"ר המפלגה רפי פרץ לנהל משא ומתן ולבצע חבירות נוספות בשתי היממות הבאות. הרקע לסעיף השני היא העובדה שפרטי הסכם החבירה לאיחוד הלאומי בראשות בצלאל סמוטריץ' עוד לא סוכמו סופית. תקנון המפלגה קובע כי ההסכם צריך להיות מאושר על ידי 40 אחוזים מהמצביעים בלבד. עימותים פרצו לאחר ההצבעה בין תומכי האיחוד למתנגדיו.

 

מפלגת עוצמה יהודית בירכה את חברי מרכז הבית היהודי "על כך שבחרו באחדות, והצביעו ברוב מוחץ בעד אישור ההסכם עם עוצמה יהודית. כעת, אנו קוראים גם לשר בצלאל סמוטריץ' לחבור לאיחוד על מנת שנוכל להתחיל לעבוד ביחד, כתף אל כתף, ויחד נביא ניצחון לגוש הימין".

הבית היהודי אישר את ההתמודדות המשותפת עם בן גביר (צילום: יריב כץ)
מוטי יוגב ורפי פרץ(צילום: יריב כץ)

רפי פרץ עם איתמר בן גביר (צילום: יח
רפי פרץ ואיתמר בן גביר(צילום: יח"צ)
 

במהלך הכינוס אמר ח"כ מוטי יוגב: "בקשר להחלטה השנייה - אני חושב שצריך להחזיר את המפלגה לציבור. זו האמירה הפשוטה. ועל כן, אני מבקש מכבוד היו"ר שנקבל את ההחלטות בשני סייגים פשוטים. אחד, שיהיה צוות משא ומתן כפי שאישרנו בעבר ויהיו בו אנשים שיודעים לנהל מו" ויהיה בו נציג לי כחבר הכנסת; ושההסכמים ב-48 השעות הקרובות לא יתקבלו על-ידי אדם אחד". הוא פנה לרפי פרץ: "אל תהיה דיין יחידי שאין דן אלא הוא".

 

רפי פרץ השיב: "אנחנו ממשיכים במו"מ ומבקש מכם להסמיך אותי לנהל אותו. יש לנו יומיים (לסגירת הרשימות) והמציאות מאוד אינטנסיבית. זה מאוד טבעי לאשר ליו"ר לנהל את המשא ומתן עם המפלגות השונות. אנחנו במשא ומתן עם האיחוד הלאומי ואנחנו נלחמים על כל אחד".

 

בנט הודיע: נרוץ לבד

קודם לכן הודיעה הימין החדש, מפלגתם של נפתלי בנט ואיילת שקד, כי תרוץ באופן עצמאי בבחירות הקרובות כ"מפלגה של הימין האידיאולוגי והליברלי". "זהו הסיכוי היחיד של גוש הימין להגיע ל-61 מנדטים ולניצחון", נמסר.

איילת שקד נפתלי בנט סיור יהודה ושומרון אל חאדר הימין החדש (צילום: אלכס קולומויסקי)
נפתלי בנט ואיילת שקד(צילום: אלכס קולומויסקי)
  

בימין החדש אמרו כי ירוצו במקביל לרשימה שנייה משותפת של השר בצלאל סמוטריץ', השר רפי פרץ, ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר. לפי ההסכם המתגבש, קמפיין הרשימה בימין ינוהל כמו בבחירות אפריל 2019 בנפרד בין הבית היהודי והאיחוד הלאומי לעוצמה יהודית. במקרה כזה, עוצמה יהודית תרכז את הקמפיין שלה בשכונות ובעיירות הפיתוח ושתי המפלגות האחרות יתמקדו בקהלים הקלאסיים של הציונות הדתית והמתנחלים.

 

"בבחירות האחרונות הוכח שריצה של ארבע המפלגות יחד מורידה את גוש הימין ל-55 ותביא לניצחון גוש השמאל. אנו לוקחים על עצמנו למשוך קולות מכחול לבן ומליברמן. על שתי המפלגות לנהל קמפיין הוגן על מנת להביא לניצחון גוש הימין", נאמר בהודעת הימין החדש.

 

נפתלי בנט אמר כי "אנו מביאים בשורה גדולה לציונות הדתית ולימין הליברלי. הימין החדש רצה כמפלגה עצמאית. אנחנו ימין שמחבר בין כולם, שמאחד. אנחנו ימין שבא לעבוד ולהביא תוצאות בביטחון במשפט, בכלכלה. אנחנו ימין ערכי וממלכתי". איילת שקד אמרה כי "הסיכוי היחיד להקמת ממשלת ימין יציבה וחזקה זה עם הימין החדש. אנחנו אנשי מעשה. שליחי ציבור. שחקני נשמה. נהיה לבית עבורכם, אוהבי ארץ ישראל ועם ישראל. אני קוראת לכם, אנשי ימין שנאלצו להצביע לכחול לבן, לליברמן או שנשארו בבית - יש לכם בית".


פורסם לראשונה 13/01/2020 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : אלכס  קולומויסקי
נתניהו וגנץ
צילום : אלכס קולומויסקי
מומלצים