שתף קטע נבחר

הטעות של מחיר למשתכן משתקפת במשפרי הדיור

סקירת האוצר חידדה את מה שכבר היה ידוע - אלה שרוצים "לשפר" לדירה גדולה יותר מתקשים למכור את דירתם לצעירים שמחכים למחיר למשתכן, היצע הדירות מתכווץ והשפעת הדירות הזולות של התוכנית - מתקזז. וגם: הסאגה סביב הפרטת התעשייה האווירית מזכירה למה ישראל מככבת במדד השחיתות העולמי

עוד לפני הבחירות הקרובות כבר ידוע כי משרד האוצר יאויש אחריהן בשר חדש, אחרי שמשה כחלון, שהחזיק בתפקיד ארבע שנים וחצי, הודיע כי לא יתמודד ברשימת הליכוד לכנסת ה-23. אף שסוף הקדנציה שלו קרוב ולמעשה אווירת סוף הקורס נמשכת מאז אפריל אשתקד, מורשת כחלון בכל הקשור לשוק הנדל"ן מסרבת לדעוך. השבוע הודיעה המדינה על הגרלת מחיר למשתכן העשירית שתתקיים בקרוב.

 

אל תתנו לגרף מחירי הדיור להטעות אתכם

דיסאינפורמציה להמונים: על הפניקה סביב הנישוב באסדת לוויתן

ההצלחה היחסית של מתווה הגז

 

ביום שבו הוכרזה ההגרלה פורסמה סקירת הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג, ובה גם התייחסות לשוק הנדל"ן המקומי. הנתונים של גרינברג אינם מפתיעים - תוכנית מחיר למשתכן שעליה הטיל כחלון את כובד משקלו כדי לתקן את הבעיות בשוק הדיור - תופסת חלק נכבד משוק המגורים כיום, אחרי שעם מהלכים נוספים דחקה החוצה את המשקיעים.

מחיר למשתכן בשכונת גליל ים הרצליה (צילום: עמית שעל)
מחיר למשתכן בשכונת גליל ים הרצליה(צילום: עמית שעל)
 

אלא שלתוכנית מחיר למשתכן יש תופעות לוואי מאוד לא רצויות, שאחת מהן הוצגה השבוע בסקירה של הכלכלנית הראשית. "מוסיף להתארך משך הזמן הדרוש למכירת דירה על ידי משפרי דיור". הדירות שנדרש זמן רב יותר כדי למכור אותן הן הדירות הזולות בפריפריה.

 

דבריה של גרינברג מסבירים מצוין את הליקוי הגדול במחיר למשתכן. משפרי הדיור, בניגוד לאופן שבו הם עלולים להתפרש, הן לרוב משפחות שמספר הנפשות בהן גדל ולכן נדרשות לדירות גדולות יותר (מעבר בין 3 ל-4 חדרים, למשל). הסגמנט הזה חשוב לשוק מכיוון שהוא "משחרר" בדרך זו דירות קטנות וזולות יותר לזוגות צעירים, רוכשי דירה ראשונה.

 

כשהם מתקשים למכור את הדירות שלהם, לרוב מכיוון שבאזור שלהם מחיר למשתכן הורידה מאוד את המחירים, נפגעת גם יכולתם לרכוש דירה שמתאימה יותר לצרכים שלהם וגם קטן היצע הדירות הקיימות (לא אלה שבבנייה) שקיים בשוק, והוא למעשה מקזז את השפעת הדירות הזולות של מחיר למשתכן. במילים אחרות - תפסת מרובה, לא תפסת.

 

 

אבסורד בבית המרקחת

תחקיר המפצח ברשת 13 על תכשיר הפלא "אוסילו" שהבטיח להקל על תסמיני השפעת הציף פעם נוספת את אחת הבעיות המבניות של שוק הבריאות בישראל. מספיק פאניקה קטנה כדי לעודד את הציבור לשפוך כסף רב על תכשירים שלא הוכחה יעילותם. כל מה שצריך הוא אמצעי שיווק חזקים ועזרה "מבפנים", הפעם של רוקחים שהציעו את התכשיר ההומאופתי ללקוחות נואשים.

אוסילו (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אוסילו(צילום: יח"צ)
 

יומיים אחרי התחקיר פירסם ארגון הרוקחות הודעה לעיתונות ובה הזהיר שאם לא יעצרו את הפרסום המטעה של אוסילו יש חשש שאנשים לא יתחסנו לשפעת. אין אבסורד גדול מזה. לא די בכך שרוקחים שונים נתפסו בעין המצלמה כמי שמציעים את התכשיר, שעל קידומו כנראה גם קיבלו תגמול כלשהו, אלא שעכשיו הם מזהירים מפני ההשלכות שלו.

 

עברו עוד יומיים עד שמשרד הבריאות הפיץ חוזר לקופות החולים ובתי המרקחת שאוסר על הרוקחים לקבל תמורה על קידום מוצרים כמו תרופות ללא מרשם או תכשירים הומאופתיים. חבל רק על כל מי שהתפתו לרכוש את התכשיר וחטפו שפעת עד שבמשרד נזכרו לטפל בבעיה.

 

עוד ירידה במדד השחיתות העולמי

ביום שלישי השבוע הייתה אמורה לידון הפרטת התעשייה האווירית בוועדת השרים לענייני הפרטה, אך זו הוצאה ימים ספורים לפני כן תחת לחץ כבד שהופעל על הממשלה, לחץ שהגיע עד לראש הממשלה בנימין נתניהו על ידי לא אחר משר הרווחה לשעבר, חיים כץ, אחד מהאנשים החזקים בליכוד ובעברו יו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית.

יאיר כץ (צילום: מתוך הסרטון)
יאיר כץ(צילום: מתוך הסרטון)
 

הלחץ לבטל את ההנפקה הגיע מוועד העובדים שבראשו עומד כיום לא אחר מיאיר כץ, בנו של חיים, תוך כדי הצבת תנאי למדינה כי הנפקה תתאפשר רק אם האוצר ייסוג בו מדרישתו להשבת חריגות שכר שניתנו לעובדי התעשייה האווירית במשך שנים ונאמדות במאות מיליוני שקלים.

 

כך ועד עובדים של חברה ממשלתית שהיו"ר שלו קיבל את התפקיד בירושה מאביו (עד לא מזמן שר בממשלת ישראל) סוחט - אין לזה מילה אחרת - את המדינה כדי לקבל כספים שקיבל לכאורה שלא כחוק. וזו דוגמה לא רעה כלל לאיך ולמה מידרדרת ישראל מדי שנה במדד השחיתות העולמי.

 

פעם שלישית יינות ביתן?

משהו רע קורה ביינות ביתן. אחרי שבחודשים האחרונים התגלה כי הרשת, שרכשה חלק מסניפי מגה שקרסה, נקטה כמה צעדי התייעלות - בהם מכירת סניפים למתחרות - השבוע הגיע אחד מסימני האזהרה הבולטים ביותר של כל חברה שנמצאת במשבר, כשהבכירים בה החלו לעזוב. זה התחיל בסמנכ"ל הכספים ומנהל השיווק, נמשך ביועץ המיוחד שנשכר להציל את החברה (יוסי בכר) והסתיים, לפחות בינתיים, בסיום ההתקשרות של הרשת גם עם יועץ התקשורת שלה והחלפתו בחדש. ובסרט הזה של רשת מזון במשבר כבר היינו. פעם אחת עם קלאבמרקט ובפעם השנייה עם מגה, אותה אחת שאת סניפיה רכשה יינות ביתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס פוטייבסקי
מחיר למשתכן באופקים
צילום: אלכס פוטייבסקי
מומלצים