שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מההמלצה שלא לנסוע לסין ועד האיסור לצאת מהבית: כך התגלגל משבר הקורונה

לפני חודשיים בדיוק נקטה ישראל את הצעד הראשון בשל התפשטות נגיף הקורונה. מאז הופסקו הלימודים, נאסרה התקהלות – והוכנסו לתוקף תקנות לשעת חירום. צעד אחרי צעד, במאבק שעוד רחוק מסיום

 

ציר זמן קורונה בישראל (צילום: שלו שלום)

 

24 בינואר

לפני חודשיים בדיוק, נקטו בישראל את הצעד הראשון בנושא נגיף הקורונה, שהתפשט במהירות בכמה אזורים בסין. משרד הבריאות בירושלים המליץ אז לישראלים שלא לנסוע למוקדי ההתפרצות. כעבור חודש, הגיע הנגיף גם לישראל. החל מאתמול (יום שלישי), 24 במרץ, כבר יש יותר מ-1,900 חולי קורונה בישראל – שלושה מהם נפטרו. והמספרים ממשיכים לעלות בקצב מדאיג.

 

25 בינואר

משרד הבריאות משנה את ההנחיות וקורא להימנע מנסיעות שאינן הכרחיות לסין. שר הבריאות, יעקב ליצמן, לא היה בקיא בפרטים והוא כינה את הקורונה – "וואלה מאלה". ב-28 בינואר התקיימה הערכת מצב במשרד הבריאות, שבה העריכו כי הנגיף יגיע לישראל.

 

 

29 בינואר

במשרד הבריאות שוקלים לחייב נוסעים שחוזרים מסין להישאר בבית לכמה ימים. למחרת הודיעה אל על כי היא מפסיקה את טיסותיה לסין. ב-31 בינואר נכנס משרד החוץ לתמונה ופרסם אזהרת מסע, שבה הומלץ לישראלים לעזוב את סין ונאסר על סינים להיכנס לארץ. בסין מחו ואמרו: "בשואה פתחנו את שערינו בפני היהודים, אל תסגרו את השערים בפני הסינים".

 

תחילת פברואר

ישראלים שוהים על ספינת "דיימונד פרינסס", שעגנה מול חופי יפן, ושבה התגלו חולי קורונה. משרד הבריאות ממליץ לישראלים לשקול נסיעות לתאילנד, יפן, הונג קונג ויעדים במזרח הרחוק. ב-7 בפברואר הונחו החוזרים מתאילנד להימנע ממגע עם הסובבים.

 

16 בפברואר

משרד הבריאות מחמיר את ההנחיות חוזרים מהמזרח הרחוק. לאחר הערכת מצב הוחלט כי השבים מתאילנד, הונק קונג, סינגפור ומקאו – בנוסף לסין – ישהו שבועיים בבידוד.

 

21 בפברואר

הקורונה הגיעה לישראל, לאחר שנוסעת מספינת הקורונה, שהוטסה לארץ, נדבקה. כיוון שהייתה בבידוד בשיבא היא לא הדביקה איש. ישראלי נוסף שהיה על הספינה נדבק גם הוא.

 

22 בפברואר

ישראל מודיעה כי לא תאפשר כניסת תיירים מדרום קוריאה, לאחר שקוריאנים שטיילו בארץ התגלו כחולים. כתוצאה מכך, מאות תלמידים שבאו במגע עמם נאלצו להיכנס לבידוד. במקביל, הודיע משרד הבריאות כי החוזרים מדרום קוריאה ויפן צריכים להיכנס לבידוד.

 

תיירים דרום קוריאנים בנתב
22.2 תיירים דרום קוריאנים בנתב"ג

 

23 בפברואר

לאחר שאדם ראשון מת מקורונה באיטליה, פורסמו הנחיות חדשות לפיהן מי שחזר מאיטליה ומאוסטרליה עם תסמינים צריך להיבדק. ב-26 בפברואר, עם 374 חולי קורונה בארץ המגף, הודיע משרד הבריאות כי מי שחזר מאיטליה ב-14 הימים האחרונים נדרש להיכנס לבידוד. למחרת הודיע שר הפנים, אריה דרעי, כי ישראל לא תאפשר לאיטלקים להיכנס לארץ.

 

27 בפברואר

אדם שחזר מאיטליה לישראל ארבעה ימים קודם לכן אובחן כחולה בנגיף. לאחר מכן התברר כי מדובר במנהל סניף "הפיראט האדום" באור יהודה, שהדביק את אשתו, שני עובדים בחנות וגם קונה. למחרת עלה מספר החולים לשבעה, לאחר שהתגלו כמה חולים נוספים – ביניהם רעייתו של החולה ששב מאיטליה, שהייתה למעשה הראשונה שנדבקה בארץ.

 

6 (צילום: יריב כץ )
29.2 חיטוי בחנות הפיראט האדום(צילום: יריב כץ )

 

2 במרץ

הבחירות לכנסת. מספר חולי הקורונה בארץ קטן, וכדי לאפשר לשוהים בבידוד להצביע הוצבו "קלפיות קורונה" מיוחדות. יומיים לאחר מכן התברר שחולה קורונה שנדבק בסניף הפיראט האדום, היה בדרבי התל אביבי בכדורגל, וכתוצאה מכך חלק מהאוהדים נכנסו לבידוד.

 

4 במרץ

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע על הרחבת ההנחיות. הוא הודיע שמי שחזר מצרפת, גרמניה, ספרד ושווייץ ייכנסו לבידוד, והמליץ להימנע מלחיצת ידיים. בנוסף הוחלט שלא לקיים אירועים שבהם יותר מ-5,000 איש. זו מסיבת העיתונאים הראשונה שבה דיבר נתניהו על הנגיף.

 

9 במרץ

כל ישראלי ששב מחו"ל נדרש להיכנס לבידוד. לגבי תיירים הוחלט כי הם ייכנסו לארץ רק אם יהיה מקום שבו יוכלו להיות בבידוד. בהמשך שונתה ההחלטה והכניסה לתיירים אסורה.

 

3082 ()
5.3 הערכת מצב על נגיף הקורונה

 

11 במרץ

בזמן שהיו 82 חולי קורונה בישראל - הוחמרו ההנחיות. התקהליות ציבוריות הוגבלו לעד 100 איש, אך בינתיים איפשרו במשרד הבריאות לבתי הספר, מקומות העבודה והתחבורה הציבורית לפעול כרגיל. למחרת חצה מספר חולי הקורונה בישראל את גבול ה-100.

 

12 במרץ

נתניהו מודיע על הפסקת הלימודים בבתי הספר ובמוסדות להשכלה גבוהה, פרט לבתי הספר לחינוך מיוחד. אחרי יומיים הודיע נתניהו כי כל בית עסק הנוגע לתרבות הפנאי ייסגר. "שמרו על מרחק שני מטרים האחד מהשני", ביקש. בנוסף הוחלט כי גם גני ילדים, פעוטונים והחינוך המיוחד ייסגרו. נאסרה התקהלות של יותר מעשרה אנשים במרחב אחד. בשל ההוראות נדחה משפטו של נתניהו.

 

6 (צילום: AP)
15.3 בית ספר סגור ברמת גן(צילום: AP)

 

17 במרץ

משרד הבריאות מכריז על הנחיות חדשות, וקורא לא לצאת מהבית אם לא חייבים. לפי ההנחיות שהועברו, אסור ללכת לפארקים, לקניונים ולחוף הים. בפירוט המלא מוזכר כי ניתן לצאת למרחבים הציבוריים רק במסגרת המשפחה או עם בעל חיים.

 

19 במרץ

לאחר שאובחנו בישראל 677 חולים, אישרה הממשלה תקנות לשעת חירום. היציאה מותרת רק לצרכי הגעה לעבודה, הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים, קבלת שירות רפואי, תרומת דם, הפגנה, פעילות ספורט של עד חמישה אנשים – שהוגבלה לאחר מכן לשניים – ביקור בטקס דתי ויציאה לזמן קצר ומוגבל מהבית – למשל טיול עם הכלב. נתניהו: "הישארו בבית". התחבורה הציבורית צומצמה מאוד ובוטלה לחלוטין במשך סוף השבוע.

 

20 במרץ

ישראל הצטרפה לרשימה הארוכה של המדינות שבהן מתו חולי קורונה. אריה אבן, בן 88 מירושלים, שאושפז בבית החולים שערי צדק, נפטר מהנגיף. אתמול מתו שני ישראלים נוספים.

 

24 במרץ

מספר החולים עלה ל-1,656 והממשלה דנה עדיין בהחמרת ההגבלות. משרד הבריאות דורש סגר מלא, אך יש המתנגדים, בין היתר בשל ההשלכות על המשק. מאז שנכנסו ההנחיות לתוקף, נרשמו בלשכות התעסוקה יותר מ-600 אלף מובטלים חדשים.

 

 

 

החולים

שני חולי הקורונה הראשונים היו נוסעים בספינת הקורונה שהובאו לארץ מיפן בטיסה. הישראלי הראשון שנמצא חולה בנגיף, לאחר שהסתובב כמה ימים בארץ, היה מנהל הפיראט האדום באור יהודה, חולה מספר 3, שהתגלה ב-27 בפברואר. עד סוף חודש היו בישראל עשרה חולי קורונה. ב-6 במרץ הגיע מספר החולים ל-22, וכעבור שלושה ימים - 59. קצב העלייה לא פסק וב-12 במרץ הגיע ל-130. ב-15 במרץ אובחנו בארץ כבר 253 חולי קורונה. ב-17 במרץ היו בישראל 421 חולים.

 

ב-19 במרץ, שבו קרא ראש הממשלה לתושבים לישראל בבית, הגיע המספר ל-672. בשבת היו בישראל 943 חולי קורונה. ביום ראשון המספר הגיע ל-1,207 ואתמול כבר היו 1,552 חולים בישראל. בעדכון האחרון של משרד הבריאות, שניתן אתמול בבוקר, פורסם כי המספר של חולי הקורונה בישראל הגיע ל-1,930 וישראל מדורגת במקום ה-20 בעולם במספר החולים המאומתים.

 

 

 

הבדיקות

לפי נתוני משרד הבריאות הבדיקות הראשונות נערכו ב-9 בפברואר - עוד לפני שהיו חולי קורונה בישראל. בתאריך זה בוצעו 39 בדיקות. עד ל-4 במרץ התקיימו עשרות בדיקות בכל יום. ב-6 במרץ גדל מספר הבדיקות ל-302 ושבוע בדיוק לאחר מכן התקיימו 711 בדיקות. מספר הבדיקות היומיות הגיע ל-1,089 ב-15 וב-19 במרץ הוא כבר הגיע ל-2,350. שלשום, 23 במרץ, נערכו כבר 3,518 בדיקות קורונה ו-345 נמצאו חולים – כלומר כ-10% מהבדיקות.


פורסם לראשונה 24/03/2020 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו שלום
קורונה בישראל. מתחם "היבדק וסע"
צילום: שלו שלום
מומלצים