שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

בכירה במשרד הבריאות על צמצום ההגבלות: "השיקולים הם לא רק רפואיים טהורים"

בעוד החזרה לשגרה נמשכת, הזהירה ראש חטיבת הרפואה מהפרת ההנחיות הבריאותיות: "צריך לשמור על ההישג", אמרה ד"ר ורד עזרא לאולפן ynet. היא ציינה ברקע סערת איקאה כי החלטות מתקבלות בממשלה, והדפה ביקורת על המנכ"ל בר סימן טוב: "העבודה הקשה הובילה לתוצאה"

 

ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, התייחסה הבוקר (יום א') ללבטים של מקבלי ההחלטות בכל הקשור להחזרת הפעילות במשק: "השיקולים לצערי הם לא רק רפואיים טהורים", אמרה ד"ר עזרא לאולפן ynet כשנשאלה על סערת הקדמת פתיחת רשת איקאה והדרישות להשיב את הפעלת המשק. "יש ישיבות ממשלה שבהן דנים בכל הנושאים".

 

משבר הקורונה - עדכונים אחרונים:

מחסור בתקציבים ומיטות: ליצמן עוזב משרד חולה

אין שינוי במספר הנפטרים, 100 חולי קורונה מונשמים

עיריית ת"א פינתה את מאהל המחאה ברוטשילד

אפשר לבקר משפחה? משרד הבריאות משיב לגולשי ynet

מסתמן: שכונת מגורים בטייבה בדרך לסגר

 

בהתאם להחלטת הממשלה שהתקבלה ביום שישי בבוקר, החל מחצות יכולות מסעדות למכור בטייק-אווי, מספרות ומכוני יופי יכולים לפעול, אישור יש גם לקוסמטיקה לרבות הסרת שיער בלייזר. למעשה, כל החנויות במרחב הציבורי יכולות להיפתח, פרט לקניונים סגורים.

 

בנוגע להקלות במשק, אמרה ד"ר עזרא כי "מבחינתנו יש חשיבות לחזרה מסוימת לשגרה. אנחנו רואים ושומעים שיש אזרחים שמפחדים לקבל טיפול או מדלגים על טיפולים למרות שאלו טיפולים שהיו פעילים. חשוב לנו להגיד שהמערכת פועלת למי שצריך טיפולים דחופים וגם לאחרים.

 

"החזרה לשגרה בצל הקורונה אומרת שאנחנו עדיין שומרים על דריכות וגם על אפשרות חלילה שנצטרך לחזור אחורה בהיבט שיהיו יותר נדבקים אחרי ההקלות שיש עכשיו. המערכת מבחינתנו צריכה להיות במסוגלות לקלוט חולי קורונה ומהצד השני לטפל בטיפולי שגרה תחת ההנחיות שקיימות ושמירה על אוכלוסיות רגישות, קשישים וחולים כרוניים".

שוק הכרמל, תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
"לעשות חזרה של המערכת בהיגיון" (ארכיון)(צילום: מוטי קמחי)

בסוגיית הבדיקות המקרטעת אמרה ד"ר עזרא כי "יש מספיק בדיקות, יש חלוקה נכונה של הבדיקות. עוסקים בזה גורמים במשרד שהם פחות אני, אבל יש מספיק בדיקות. הגורמים שעוסקים בכך פועלים להבאת בדיקות נוספות ולהכנסת שיטות נוספות של בדיקות".

 

- לבתי הספר ולגני הילדים אתם לא נותנים לשוב במתכונת מלאה, מדוע?

"יש דיונים עכשיו גם על חזרות של סקטורים אחרים. אנחנו רוצים לעשות חזרה של המערכת בהדרגה ובהיגיון על מנת שלא נראה בחזרה התפרצות. זה מאוד קל להגיד 'עכשיו חוזרים כולם 100 אחוז לשגרה' ובעוד שבועיים חלילה נראה התפרצויות.

 

"אנחנו כמובן רוצים להימנע מהסיטואציה הזאת. אנחנו רוצים לחזור בהדרגה תוך הבנה של המגבלות על מנת שלא נצטרך לראות מצב שאנחנו חוזרים אחורה כמו שראינו במדינות אחרות".

 

- חוזרים בהדרגתיות במערכת החינוך או שמא עדיף לחכות שנוכל לשחרר לימים שלמים?

"כרגע הנושא נמצא בדיונים, גם של אנשי המשרד וגם של אנשי משרד החינוך. אנחנו נדאג לכך שהחזרה תהיה מושכלת ומסודרת בלי לפגוע בילדים או במשפחות או במורים. בסוף זאת המטרה. לחזור מהר מהר ובלי היגיון מסודר זה הכי קל, השאלה אם זה הדבר הכי נכון. אנחנו רוצים לשמור על הציבור, בסוף הילדים נמצאים כמעט בכל בית ואנחנו רוצים לעשות את זה הכי נכון".

 

- יש ביקורת כלפי מנכ"ל משרד הבריאות והמשרד בכללותו על היסטריית יתר.

"אנחנו לחלוטין לא מקבלים את הביקורת הזאת. המספרים לשמחתנו הם לא לפי התרחישים שראינו בזכות העבודה הקשה מאוד של מערכת הבריאות ובראשה מנכ"ל משרד הבריאות. אם לא היינו עושים את כל הפעולות שנעשו, הכנת המערכת מצד אחד, סגרים, בידודים חברתיים וכו', לא היינו היום במצב הטוב שישראל נמצאת.

 

"לכן אני חושבת שהעובדה שהמערכת נמצאת במצב טוב מאוד זה בזכות העבודה הקשה של מנכ"ל משרד הבריאות וכל אנשי הצוות".

 

- אז רופאים ואנשים רציניים אחרים לא מבינים מה קורה פה?

"לא כולם מכירים את המציאות ואת התרחישים ואת האפשרויות. אני לא אחראית לכל המחשבות והאמירות שלהם ומה מוביל אותם. העבודה הקשה של המערכת, של משרד הבריאות ובראשם מנכ"ל משרד הבריאות, היא שהובילה לתוצאה הפנטסטית שרואים עכשיו במדינה. ויהיה חבל שכולם יעברו על ההוראות ולזרוק את כל זה. צריך לשמור על ההישג, צריך להחזיר את המשק בהדרגה לפעילות.

 

התמונה של משה בר סימן טוב (צילום: אוראל כהן)
המנכ"ל בר סימן טוב. "בזכות העבודה הקשה שלו וכל אנשי הצוות"(צילום: אוראל כהן)

 

- ראינו את התורים מול איקאה ומיד קפצו "למה קניונים לא?". יש טענה לקרבה של איקאה לליצמן.

"אני ראש חטיבת הרפואה ועוסקת בנושא של הכנת המערכת האשפוזית ומערכת הקהילה, בתי החולים והטיפול בחולים. אני מציעה שנשוחח על זה כי נושא בריאות הציבור בטיפול גורמים אחרים במשרד".

 

- אבל את חלק מההנהלה, מן הסתם דיברתם.

"לגמרי, אבל בסוף לכל אחד יש את האחריות שלו. אני יכולה לומר שכל האנשים שמקבלים את ההחלטות עושים את זה באמת אחרי דיונים".

 

- כרופאה, כאשת מקצוע, הייתה טעות לפתוח את איקאה?

"יש כל מיני שיקולים. השיקולים לצערי הם לא רק רפואיים טהורים. יש ישיבות ממשלה שבהם דנים בכל הנושאים. אנחנו מנסים לשמור על האיזונים של שמירה על הציבור, ומצד שני גם על החוסן הכלכלי של האזרחים".

 

-  למה איקאה ושאר המקומות לא?

"עכשיו נפתחות כמעט כל החנויות ברחוב. המפתח הוא שמירה על איזון מצד אחד של בריאות הציבור, מצד שני של כל הפעילויות, גם הכלכלית וגם החברתית מסביב, לפי הצרכים של האוכלוסייה והמשק.

 סניף איקאה בנתניה (צילום: עידו ארז)
סניף איקאה בנתניה. "עכשיו נפתחות כמעט כל החנויות ברחוב"(צילום: עידו ארז)

 

- כעת נפתחו עוד חנויות. מתי תוכלו להגיד אם יש בעיה או שאפשר לשחרר יותר?

"אנחנו עוקבים כבר מתחילת האירוע ברמה היומיומית אחרי מספר החולים החדשים, אחרי מספר החולים הקשים והמונשמים. יש מודלים שבהם רואים החל מימים מסוימים של עליות במספר החולים, בעיקר החולים הקשים והמונשמים, שלפי זה נדע לומר בהמשך אם יש או אין בעיה".

 

- אם זה היה תלוי בך, היית הולכת יותר לאט?

"הייתי אומרת שצריך ללכת בצורה נכונה ולשקול כל דבר. יש כמובן מתח שאני כמובן כאזרחית המדינה מבינה אותו, בין הצורך של האוכלוסייה לחזור ולהתפרנס, זה ברור לחלוטין. אני חושבת שמילת המפתח כאן היא איזון וזהירות, אנחנו רוצים לעשות את זה בצורה נכונה כדי שחלילה לא נצטרך לחזור אחורה.

 

"לכן, בעיניי חזרה הדרגתית היא נכונה וכך אני חושבת שבסוף עושים עם כל ההגבלות. אני גם בטוחה שהאזרחים שכבר הבינו את המשמעות ימשיכו להקפיד על חבישת מסכות וריחוק חברתי כי שנוכל לשמור על הקו הזה ולא ניאלץ לחזור אחורה".

 

 

 

 

בהמשך היום צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו לדון לגבי המשך ההקלות, שככל הנראה ייכנסו לתוקף בעוד שבוע, ב-3 במאי. בין הנושאים שיעלו לדיון: שחרור מדורג של מערכת החינוך בדגש על גני הילדים והכיתות הנמוכות; פתיחת הקניונים; פתיחת הפארקים, הפעלת צימרים ושחרור אוכלוסיית המבוגרים מהבתים.

משרד הבריאות עדכן הבוקר כי מספר המאובחנים שנדבקו בקורונה בישראל עומד על 15,398. מניין הנפטרים עומד על 199, מספר החולים במצב קשה התייצב על 132, מהם 100 מונשמים.

 

בניכוי מספר המחלימים שעומד הבוקר על 6,602 והנפטרים, כעת עומד מספר החולים בקורונה בארץ על 8,597. לפי הנתונים, מאתמול אובחנו עוד 150 בני אדם כנושאים את הנגיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים