שתף קטע נבחר

אפקט הבידוד: יותר חולים בתסמונת השלפוחית הרגיזה

מומחים מדווחים על עלייה בחולים בתסמונת השלפוחית הרגיזה בעקבות הנחיות הבידוד החברתי. "אנחנו רואים שגם מי שכבר חלה מפתח תסמינים קשים יותר", אומר אורולוג בכיר ונותן המלצות חשובות להתמודדות

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

האפקט של נגיף הקורונה - ההשפעה מתבהרת. תסמונת השלפוחית הרגיזה היא תסמונת שכיחה וההערכה היא כי באוכלוסייה סובלים מהתסמונת בין 10% ל-15%. כאשר שכיחותה ודרגת החומרה שלה עולות עם הגיל.

 

נכון הדבר בעיקר בגיל 60 ומעלה, שכיום גם חשופים יותר להדבקות בנגיף הקורונה ולהחמרת תסמונת השלפוחית הרגיזה כתוצאה מההנחיות לבידוד חברתי בחודשים האחרונים.

 

עוד במדור 60 פלוס: 

לחיזוק: אימון יוגה בשילוב כיסא למבוגרים

14 טיפים: לעבור את התקופה בבית באיזון

5 המלצות להתמודדות רגשית בימי הקורונה

 

להתעורר משינה בשל צורך פתאומי למתן שתן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתעורר משינה בשל צורך פתאומי למתן שתן(צילום: shutterstock)
 

הסימנים השכיחים לתסמונת

תסמונת השלפוחית הרגיזה מתאפיינת בתסמינים קליניים של הפרעה באגירת השתן בשלפוחית, ההפרעה העיקרית היא הדחיפות - צורך פתאומי חזק ועז לתת שתן עם קושי בהתאפקות.

 

כמו כן יש תדירות גבוהה של הליכה לשירותים, התעוררות בלילה מספר פעמים למתן שתן ובמקרי קיצון אף איבוד שתן לאותו אדם שלא הצליח להתאפק ולהגיע לשירותים בזמן. האבחנה של התסמונת מבוססת על פי תיעוד התסמינים, הערכת החומרה לפגיעה באיכות חיי המטופל ובעיקר שלילת גורמים אחרים כגון דלקות או כל בעיה אחרת שעלולה ליצור תסמינים דומים.

 

שינוי הרגלים לפני טיפול תרופתי

בימים כתיקונם, הטיפול הראשון עליו אנחנו ממליצים, ועוד לפני הטיפול התרופתי, הוא שינוי הרגלי חיים שיכולים לסייע בהתמודדות עם התסמונת לדוגמא תזונה נכונה, ירידה במשקל ושינוי הרגלי שתייה.

 

לאחר מכן, במידה ויש צורך, ההמלצה היא גם לפנות לטיפול תרופתי, כאשר כיום יש מספר קבוצות טיפול מותאמות למטופל, למצבו הבריאותי ובהתאמה לטיפול התרופתי הנוסף שמקבל.

 

אפקט קורונה: החולים סובלים יותר

התרשמנו שבתקופה זו של מחלת הקורונה בה קיימת מצוקה נפשית בקרב רבים מהאזרחים, אנו עדים גם להחמרה במצבם של הסובלים מהתסמונת ובהופעה של השלפוחית הרגיזה באנשים שלא סבלו בעבר מכך.

 

התפרצות נגיף הקורונה מעסיקה רבים במונחים הקליניים והפיזיולוגיים, אולם יש לה גם משמעות נפשית גדולה. זהו לא סוד שהמצב הנוכחי מתאפיין גם בלחץ נפשי ולעתים אף בדיכאון.

 

הלחץ הנפשי יכול לנבוע ממספר סיבות: הדאגה הכללית לנו ולמשפחה שלנו, מצבנו הכלכלי, מצבנו התעסוקתי בין אם מדובר בעבודה ובין אם מדובר בתעסוקת היומיום. באופן כללי חוסר הוודאות שאופף את המצב כולו מוסיף למצוקה וכתוצאה מכך אנחנו עלולים להיכנס למצב של דכאון.

 

גורם נוסף היא הבדידות שנכפתה על הציבור. הצורך להיות מבודד במידה ואדם שהה במחיצתו של חולה או נשא של נגיף הקורונה או לחילופין ההנחיות המורות על בני הגיל השלישי לבודד עצמם בבתים. בידוד מבני המשפחה, הילדים והנכדים מעצימים את הרגשת הבדידות. כל אלו גורמים לשילוב של חרדה או דאגה ודכאון ובכך תורמים להחמרה של תסמונת השלפוחית הרגיזה.

 

עכשיו: החמרה בתסמינים

התסמונת על רקע מתחים נפשיים מתבטאת בהחמרה בכל השלבים – בין אם בריצה תכופה יותר לשירותים, דרך קימה תכופה בלילה ועד למצבי איבוד שתן.

 

אין זה מפתיע, זאת כאשר עבודות מבוקרות רבות מאוד הראו שיש קשר בין לחץ נפשי, דכאון ותסמונת השלפוחית הרגיזה, כלומר קיים קשר בין המצב הנפשי והמתח לעלייה בתדירות הקושי בהתאפקות.

 

עבודות מדעיות רבות הראו שמצבים אלה של חרדה ודיכאון גורמים להחמרה והופעה חדשה של תסמונת השלפוחית הרגיזה בגלל הורמונים שונים אותם הגוף מפריש במצבי הדחק שהזכרנו וגורמים לעליה במספר הפעמים להליכה לשירותים.

 

3 המלצות להתמודדות

למרות זאת יש מה לעשות ומספר דברים עליהם מומלץ להקפיד. ראשית, למרות שהאכילה והשתייה הופכים לממלאי זמן בשהייה בבתים, המנעו מהפרזה באכילת ירקות ושתייה מרובה, בייחוד קפאין.

 

בצד הנפשי, התייחסו בבדיחות דעת למצב עד כמה שניתן ושמרו על קשר עם בני המשפחה והחברים, גם אם באמצעי תקשורת מרחוק. הקפידו על פעילות גופנית שגם היא מסייעת להרגשה נפשית טובה יותר, עלייה וירידה במדרגות הבניין מספר פעמים תשחרר אנדורפינים שנותנים תחושה כללית טובה יותר ועוזרים במצבים של דכאון.

 

כמו כן שברו את מחסום הבושה. אל תתביישו לדבר עם הרופא המטפל. העזרו במשפחה ובחברים כדי להביא אמצעי ספיגת שתן למי שזקוק להם. התאמצו לא להזניח את טיפול אותו אתם צריכים ליטול באופן קבוע - הקפידו על הטיפול התרופתי, אי לקיחה שלו יכולה להרע את המצב הפיזי.

 

 

 

הכותב הינו רופא, מומחה בכירורגיה אורולוגית

 

 

 

 להרגשה טובה והורדת הלחץ - תרגול גופני שאפשר לעשות גם בבית. צפו בד"ר אילת דונסקי מדגימה 

 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לחץ וחרדה משפיעים על החולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים