שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

ממצאים חדשים: זו התרופה שמשפרת את הישרדותם של חולי הקורונה

נתונים מבתי החולים בניו יורק מראים כי טיפול תרופתי אינטנסיבי בכלי הדם משפר משמעותית את מצבם של חולי קורונה קשים ומפחית את הרס הרקמות על ידי מערכת החיסון

נגיף הקורונה ממשיך לתעתע בעולם הרפואה ומתגבשת ההערכה שהטיפול האנטי ויראלי בחולים הקשים לא מביא להצלת חיים משמעותית. מנגד, נתונים חדשים מראים שתרופות נוגדות קרישה משפרות משמעותית את הישרדות החולים.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

התוצאות מנתונים שנאספו מחמשת בתי החולים של "מאונט סיני" בניו יורק וכללו 2,733 מטופלים, פורסמו בכתב העת האמריקני לקרדיולוגיה. מאז מרץ האחרון, כשהמגפהhttps://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5726807,00.html הכתה באירופה וארה"ב, רופאים כבר דיווחו על קרישי דם ההולכים ומצטברים בגופם של חולי הקורונה.

 

נתיחות של מטופלים שמתו מאי ספיקה נשימתית, הראו קרישי דם זעירים בריאות, ולא את אותו נזק ריאתי לו ציפו הרופאים. בחודש שעבר דיווחו רופאים בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד" על חמישה מקרים של חולי COVID-19 שהיו בשנות השלושים והארבעים לחייהם, ושלקו בשבץ מוחי נרחב המעיד על היווצרות של קריש דם שחסם כלי דם במוח.

 

1208 (צילום: רויטרס)
טיפול נגד קרשישי דם. חולי קורונה(צילום: רויטרס)

 

הממצאים החדשים מחמשת בתי החולים של מאונט סיני, כללו מאושפזים מה-14 במרץ עד 11 באפריל. בקרב המטופלים שלא היו תחת מכונת הנשמה, אלה שטופלו במדללי דם מתו בשיעור דומה לאלה שלא טופלו בתרופות נוגדות קרישה. עם זאת, המטופלים שכן טופלו במדללי דם – שרדו 21 ימים, בהשוואה ל-14 ימים אצל חולים לא מטופלים.

 

לחולים שכן חוברו למכונות הנשמה, ההבדל היה משמעותי יותר: כ-63% מהמטופלים שלא קיבלו טיפול בנוגדי קרישה מתו, בהשוואה ל-29% מהנושמים שטופלו בנוגדי קרישה.

 

ממצא משמעותי נוסף במחקר, הראה שטיפול בנוגדי קרישה לחולי הקורונה הוא בטוח. לא דווחו הבדלים משמעותיים בתופעות הלוואי בין אלה שטופלו בנוגדי קרישה לבין אלה שלא, כולל הסכנה הגדולה ביותר בטיפול בנוגדי קרישה – דימום. כתוצאה מהממצאים, בתי החולים בניו יורק שינו את פרוטוקול הטיפול, והחלו לטפל בחולי קורונה קשים במינונים גבוהים יותר של מדללי דם.

 

על פי ההערכות, נוגדי הקרישה פועלים בכמה מנגנונים שמסייעים להארכת חיי החולים: ממצאים בסין בתחילת המגפה כבר הראו כי נגיף הקורונה מגביר את היווצרותם של קרישי דם קטלניים. הערכה נוספת היא שנוגדי הקרישה מפחיתים את אותה "סערת ציטוקינים", המתחוללת בגוף בתגובה לפלישת הנגיף, ושגורמת למערכת החיסון לתקוף את מערכות הגוף ולגרום לנזק נרחב לרקמות. בנוסף עולה ההערכה, כי נוגדי הקרישה גם מפריעים לאותם חלבוני מעטפת של הנגיף להיקשר אל תאי הגוף, כך שהנגיף מתקשה לחדור לתוך התא, להשתמש במטען התורשתי ולהשתכפל.

 

תרופות נוגדות קרישה התגלו לראשונה לפני יותר מ-100 שנים, והן ניתנות בכדורים, זריקות ותרופות בעירוי. התרופות משמשות לרוב למניעת היווצרות קרישי דם העלולים לחסום כלי דם, ולגרום לנזקים חמורים, ובהם התקפי לב, שבץ מוחי, וגם כשל קרישה כללי הקרוי DIC שגורם למוות בתוך דקות עד שעות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים