שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

מהומות ג'ורג' פלויד בלונדון: "התרבות שלי תחת התקפה"

פעילי ימין התנגשו עם שוטרים ומפגינים נגד הגזענות בכיכר טרפלגר, ומחו על הצורך לכסות את פסלי צ'רצ'יל כדי שלא יושחתו. מחאת אזיקים של שוטרי צרפת, טראמפ נכנע ללחץ ודחה את העצרת שלו מיום שחרור העבדים. עוד דיווחים על אלימות משטרתית נגד שחורים בארה"ב: בן 62 נורה למוות בסלון ביתו, מתעמל נעצר בכוח כי שכנה התלוננה שהוא רוקד ברחוב

כמעט שלושה שבועות אחרי רצח ג'ורג' פלויד בארצות הברית, הפרשה ממשיכה להכות גלים ברחבי העולם. מפגינים נגד הגזענות התאספו גם היום (שבת) במקומות שונים ברחבי בריטניה, אבל בלונדון יצאו להפגין מולם כ-1,000 פעילי ימין קיצוני במחאה על כך שפעילים למען זכויות השחורים הפילו בימים האחרונים פסלים רבים של דמויות היסטוריות בטענה כי הם הנציחו אישים גזענים.

 

מהומות ג'ורג' פלויד – העדכונים האחרונים:

 

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  EPA)
חזיזים וגז מדמיע. כיכר טרפלגר, אחר הצהריים(צילום: EPA)

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  EPA)
"לחיי שחורים יש ערך". מפגינים נגד הגזענות, היום בלונדון(צילום: EPA)

מעט אחרי השעה 16:00 (שעון ישראל) דווח כי פעילי ימין התעמתו עם שוטרים בכיכר טרפלגר שבמרכז לונדון. הפעילים, כ-100 איש, הגיעו לכיכר בשעה שקבוצה אחרת, של אנשי תנועת Black Lives Matter, הפגינה שם. בעוד הפעילים נגד הגזענות קראו "לחיי שחורים יש ערך", מכיוונם של הפעילים שניסו להפריע להפגנה נשמעו קללות גזעניות. במקום נרשמו התנגשויות בין פעילים משתי הקבוצות ובין פעילי הימין לשוטרים, ובמהלכן יודו אבנים, בקבוקים ופחיות, ונעשה שימוש בחזיזים ובגז מדמיע.

 

כבר לפני ההפגנות הזהירה משטרת לונדון כי יש חשש לאלימות, ולפני המחאה היום כוסו פסלים שונים, בין השאר של ווינסטון צ'רצ'יל שמפגינים נגד הגזענות טוענים כי היה גזען. מטרת כיסוים הייתה למנוע פגיעה בהם ולמנוע את הפיכתם לנקודות חיכוך בין הצדדים הניצים. בניסיון למנוע מהומות בלונדון הטילה מראש המשטרה הגבלות בכבישים שונים והודיעה כי ההפגנות חייבות להסתיים עד 16:00 שעון מקומי (19:00 שעון ישראל).

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  EPA)
(צילום: EPA)

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  EPA)
(צילום: EPA)

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  EPA)
(צילום: EPA)

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום:  AP)
פעילי הימין בכיכר טרפלגר, היום אחר הצהריים(צילום: AP)

בריטניה מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות לונדון כיכר טרפלגר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בכיכר פרלמנט במרכז לונדון וסביבה התאספו אחר הצהריים מאות מפגינים שתיארו את עצמם כפטריוטים. רבים מהם לבשו חולצות כדורגל וקראו "אנגליה, אנגליה". הם שרו שירי תמיכה בפעיל הימין טומי רובינסון, וקראו בין השאר: "ווינסטון צ'רצ'יל, הוא אחד משלנו", ממש ליד הפסל שבסוף השבוע שעבר רוססה עליו כתובת הגרפיטי "צ'רצ'יל היה גזען".

 

"התרבות שלי תחת התקפה", אמר דייוויד אלן, אחד המפגינים. "זו התרבות שלי וההיסטוריה האנגלית שלי: למה צריך לכסות את צ'רצ'יל?". לא הרחק, בהייד פארק, התאספו כ-20 מפגינים נגד הגזענות והניפו שלטים עם הכיתוב "לחיי שחורים יש ערך", אף שהתבקשו על-ידי מארגניה המקוריים של ההפגנה שלא להגיע, מחשש לעימותים.

 

טראמפ: "בעד איסור חניקה, באופן כללי"

המתח הכרוך בהפגנות נגד הגזענות שנערכות בימים האחרונים באירופה מורגש גם בצרפת, והערב התאספו שוב בפריז כמה אלפי בני אדם כדי להפגין נגד האלימות של המשטרה. צרפתים רבים, נזכיר, ניצלו בשבועיים האחרונים את מחאת ג'ורג' פלויד כדי להדגיש שגם בצרפת מקבלים בני מיעוטים יחס אלים ואכזרי מצד שוטרים. בין השאר הזכירו את תקרית הריגתו של הצעיר אדאמה טראורה ב-2016.

 

שלוש שעות אחרי תחילת ההפגנה בכיכר הרפובליקה בפריז התפתחו עימותים בין שוטרים למפגינים, והמשטרה החלה להשתמש בגז מדמיע. המשטרה סירבה לאפשר למפגינים לצעוד לעבר בית האופרה. חלק מהמפגינים יידו לעבר השוטרים בקבוקים, אבנים שנעקרו ממדרכות וגלגלי אופניים.

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות כיכר הרפובליקה פריז (צילום: רויטרס)
כיכר הרפובליקה בפריז, היום(צילום: רויטרס)

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד מפגינים נגד הגזענות כיכר הרפובליקה פריז מסירים כרזה של פעילי ימין (צילום:  AFP)
מסירים כרזה של פעילי ימין, היום בפריז(צילום: AFP)

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד שוטרים נגד פעילים נגד הגזענות ש התפרעו פריז (צילום: רויטרס)
העימותים בפריז(צילום: רויטרס)

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד התפרעויות פריז שוטרים מול מפגינים נגד הגזענות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד התפרעויות פריז שוטרים מול מפגינים נגד הגזענות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בסוף השבוע השתתפו שוטרים ברחבי צרפת במחאה שבמסגרתה השליכו את אזיקיהם על הקרקע, בטענה כי הם קורבן להתקפות ועלבונות. במהלך המחאה אתמול על העלבונות המוטחים בהם נסעו שוטרים בשיירה בשאנז אליזה בפריז וצפרו.

 

בארה"ב הנשיא דונלד טראמפ הודיע בלילה האחרון – בצעד לא אופייני – כי חזר בו מהחלטתו לקיים עצרת בחירות באוקלהומה דווקא ב-19 ביוני, שבו מצוין "יום החירות", היום שבו הוכרזו ב-1865 כל העבדים בטקסס כמשוחררים. טקסס הייתה המדינה האחרונה מבין מדינות הקונפדרציה תומכות-העבדות שמשלחת אותם לחופשי. טראמפ הודיע כי הוא דוחה את העצרת ביום אחד, ל-20 ביוני. בימים האחרונים, בצל ההפגנות נגד הגזענות בארה"ב, נמתחה ביקורת על הנשיא בשל החלטתו לקבוע את עצרת הבחירות הראשונה שלו זה חודשים דווקא ליום חשוב כל כך לאפרו-אמריקנים, ובשל העובדה שהיא נועדה להתקיים דווקא בטולסה, אוקלהומה, עיר שבה טבח אספסוף לבן באפרו-אמריקנים לפני כמאה שנה.

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד שוטרים מפילים אזיקים מחאה על היחס כלפיהם (צילום:  רויטרס)
שוטרים מטילים את אזיקיהם לקרקע בצרפת(צילום: רויטרס)

צרפת מהומות ג'ורג' פלויד שוטרים מפילים אזיקים מחאה על היחס כלפיהם (צילום:  רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בריאיון ל"פוקס ניוז" בלילה האחרון התייחס טראמפ לשימוש בחניקה לריתוק עצורים על-ידי המשטרה – אותה שיטה שבעת הפעלתה נהרגו כמה וכמה עצורים שחורים, שג'ורג' פלויד הוא רק אחד מהם. טראמפ השיב כי "באופן כללי" יש לשים סוף לשיטה הזו וכי "יהיה טוב מאוד" לאסור אותה, אך הוסיף כי ייתכן שעדיין יהיה בה צורך במצבים מסוימים.

 

ירי קטלני בדרייב-אין בג'ורג'יה

בשעות האחרונות עלה לכותרות בארה"ב אירוע נוסף של הרג אדם שחור בידי המשטרה, מיום רביעי השבוע: לפי הדיווחים גבר בשם ריישארד ברוקס, בן 27, שנעצר בג'ורג'יה בגין נהיגה בשכרות נורה ונהרג. הרשויות שם חוקרות כעת את האירוע, בעקבות סרטוני וידאו רבים שפורסמו ברשתות החברתיות ושבהם נראו אנשים מתאספים בזירה ומוחים על הירי שביצעה המשטרה.

 ארה
מייקל תומס, שנורה למוות בסלון ביתו

לפי הרשויות, השוטרים הוזעקו למקום בעקבות תלונה על גבר שיושב במכונית החונה בעמדת דרייב-אין ומאלץ בשל כך את הלקוחות לעקוף אותו מסביב. אחרי שנכשל בבדיקת שכרות ניסו שוטרים לעצור אותו, אבל הוא התנגד ושוטר השתמש נגדו באקדח טייזר. ברוקס חטף את הטייזר מהשוטר, ואז נורה במהלך מאבק על האקדח. הוא מת בבית חולים.

קנדה מהומות ג'ורג' פלויד מעצר אלים של בכיר אבוריג'יני בשם אלן אדם (צילום:  רויטרס)
אלן אדם, שנעצר בקנדה(צילום: רויטרס)

שני מקרים נוספים של הפעלת כוח מופרז לכאורה נגד אפרו-אמריקנים עלו ביומיים האחרונים לכותרות בארה"ב. אחד מהם הוא של מייקל תומס, גבר שחור בן 62 מלוס אנג'לס, שהיה לא חמוש ונורה למוות על-ידי שוטרים בסלון ביתו ביום חמישי בבוקר. לדברי המשטרה הוא ניסה להגיע לאקדחו של אחד השוטרים, אבל משפחתו טוענת כי הוא רק ניסה להתרחק מהם, ולא להתקרב. השוטרים הגיעו למקום בעקבות דיווח על עימות בתוך הבית. ארוסתו של האיש, קימברלי, התעקשה שהוא לא פגע בה, אלא שהם בסך הכול ניהלו ויכוח מילולי.

 

טרודו: "ילידים חשים לא בטוחים"

מקרה אחר הוא זה של מאלי ווטקינס, בן 44, שרותק לקרקע ונעצר על-ידי שוטרים ב-23 במאי אחרי שאישה התקשרה למשטרה ודיווחה שהיא רואה גבר אפרו-אמריקני רוקד ברחוב, וש"אין ספק שמשהו לא בסדר איתו". האירוע התרחש בעיר אלמדה בקליפורניה, וגורמים בעירייה שם דורשים כעת לפתוח בחקירה עצמאית. בסרטון שצולם במצלמת גו-פרו שנשא אחד השוטרים הם נראים מרתקים אותו לקרקע. שכנים סיפרו בדיעבד כי ווטקינס נוהג להתאמן בחוץ מדי יום.

 

גם קנדה התמודדה בסוף השבוע עם פרשה משלה הקשורה להפעלת כוח מופרז על-ידי שוטרים נגד בני מיעוטים. ראש הממשלה ג'סטין טרודו הביע זעזוע מסרטון וידאו שבו נראים שוטרים עוצרים תוך שימוש באלימות בכיר בקהילה האבוריג'ינית. בסרטון, שאורכו 12 דקות, נראים השוטרים בין השאר מכים את האיש, אלן אדם, בראשו.

 

"יש לי שאלות רציניות בנוגע למה שקרה", אמר טרודו בתגובה. "החקירה העצמאית חייבת להיות שקופה ולהיעשות כך שנקבל תשובות. בה בעת כולנו יודעים שזה לא מקרה בודד. יותר מדי קנדים שחורים וילידים אינם מרגישים בטוחים בסביבת שוטרים. זה בלתי מתקבל על הדעת. וכממשלה, אנחנו חייבים לשנות את זה".

 

המחלקה האחראית על חקירת שוטרים במשטרת אלברטה בודקת כעת את האירוע. המשטרה מצדה הגישה נגד אדם כתב אישום בגין התנגדות למעצר ותקיפת שוטר. לדברי עורך דינו של אדם, העימות כולו החל בגלל לוחית רישוי שפג תוקפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  EPA
לונדון, אחר הצהריים
צילום: EPA
מומלצים