עוף בתנור עם כרשה, פטריות ויין לבן

המדריך השלם להכנת עוף בתנור, וארבעה מתכונים מנצחים שכולם יאהבו (כולל הילדים!)

מבחירת החלקים, דרך המשרה ועד אופן הצלייה האידיאלי: נעמה רן מסבירה איך להכין עוף עסיסי בפנים ופריך מבחוץ, ומצרפת גם מתכונים לדוגמה, שכל אחד מהם הוא ארוחה בפני עצמה

פורסם: 14.01.21 , 13:06

עוף בתנור בחמישה צעדים פשוטים

1. בוחרים את חלקי העוף
החלקים המומלצים ביותר לצלייה בתנור הם הכרעיים - שוק וירך (ביחד ולחוד). הכרעיים אוהבות צלייה ארוכה ויוצאות עסיסיות גם אם חורגים קצת בזמן או בטמפרטורה. ומה עם יתר חלקי העוף? גם אותם ניתן להשרות במרינדה, ולצרף לתבנית בשלב מאוחר יותר: 40-35 דקות צלייה לכנפיים, 25 דקות לכל היותר לחזה עוף (בשלמותו).
2. משאירים את העור
במהלך הצלייה העור מגן על העוף, שומר על עסיסיותו ומונע מבשרו להתייבש. לכן, עדיף לצלות את העוף עם העור, ולהיפטר ממנו לאחר הצלייה (את העור לא מומלץ לאכול, מטעמי בריאות). אם אתם מתעקשים בכל זאת להסיר את העור מראש – כסו את המנה ברדיד אלומיניום לכל אורך הצלייה.
3. שורים את העוף במרינדה
טעמי המשרה נספגים בעוף והחומציות מרככת את בשרו. לכן תמיד כדאי שיהיה במשרה נוזל חומצי: מיץ לימון (לא חייבים הרבה - גם 3-2 כפות יעשו את העבודה), מיץ תפוזים, מיץ עגבניות, יין או חומץ. את המשרה מורחים על כל העוף, ואם היא במרקם משחתי - מחדירים אותה בין העור לבשר. מומלץ להשרות את העוף למשך שעה לפחות (ועדיף ללילה, במקרר). בתום ההשריה מעבירים את חלקי העוף לתבנית הצלייה. אם רוצים, ואם המשרה נוזלית – מצרפים אותה לתבנית, על תקן רוטב.
טיפ: קניתם עוף טרי המיועד להקפאה? הקפיאו אותו בתוך המשרה. היא תעשה את פעולתה במהלך ההקפאה, וכשתפשירו את העוף הוא כבר יהיה מוכן לצלייה.
4. משדכים לתוספות
כדי להפוך את המנה לארוחה שלמה, אפשר ורצוי להוסיף לתבנית העוף הנצלה ירקות ופחמימות. צריך לשים לב לעיתוי ההוספה: את העוף צולים 90-75 דקות, ולכן מה שדורש זמן צלייה דומה ייכנס לתבנית יחד עם העוף, ומה שדורש זמן צלייה קצר יותר יתווסף לתבנית במהלך הצלייה.
אילו תוספות מחמיאות לעוף?
  • ירקות: ירקות שורש (ולא רק תפוחי אדמה ובטטות), כרוב, כרובית, ברוקולי, חצילים, קישואים, ואפשר גם ירקות מוקפאים.
  • פחמימות: אורז, בורגול, פסטה, פתיתים וקוסקוס. היתרון הגדול של צלייה של דגנים יחד עם העוף הוא שהם סופגים את כל המיצים והשומן מהעוף, ומתקבלים טעימים במיוחד. יש לשים לב שהדגנים דורשים נוזלים, בדרך כלל בכמות כפולה מנפח הדגן, ולכן כשמוסיפים אותם יש להשלים ולהוסיף נוזלים בהתאם
5. צולים
את העוף צולים בחום גבוה (250 מעלות), בשני שלבים: בשלב הראשון, כ־50 דקות, העוף נצלה כשהתבנית מכוסה ברדיד אלומיניום. הוא שומר על הנוזלים בתבנית ומאפשר לפחמימות לספוג מהם ולהתבשל. בשלב השני מסירים את רדיד האלומיניום וצולים את העוף ללא כיסוי במשך כ־30 דקות. בזמן זה העוף ישחים, הנוזלים יתאדו חלקית והרוטב יצטמצם. במקרים מסוימים ניתן להפוך את הסדר – לצלות קודם ללא רדיד אלומיניום ולכסות את התבנית בשלב השני. צלייה מסוג זה מתאימה, למשל, כשרוצים בישול קצר לירקות, ללא השחמה שלהם.
טיפ: לצליית העוף תתאים תבנית בגודל40X30 או בגודל דומה, עם שוליים גבוהים. אין צורך לשמן אותה, אבל אם רוצים לחסוך בניקוי - אפשר לרפד בנייר אפייה.

עוף בתנור עם כרשה, פטריות ויין לבן

יין הוא נוזל השריה נפלא שמרכך את העוף ומעניק לו טעמים מעודנים. הוא משתלב נהדר עם טעמיהם העדינים של הכרשה והפטריות. מומלץ לערבב 2 סוגי פטריות, למשל שמפיניון ופורטובלו.

5 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
עוף בתנור עם כרשה, פטריות ויין לבן
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (8 מנות)
  • 8-6 ירכי עוף, עם העור
  • 3-2 כרשות, החלק הלבן בלבד, חתוכות למקטעים של 5 ס"מ
  • 3-2 סלסילות פטריות (בשלמותן)
למשרה
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) יין לבן
  • 6 שיני שום, קלופות וחצויות
  • 5 עלי מרווה קצוצים (טריים או יבשים)
  • 1 כפית רוזמרין קצוץ (טרי או יבש)
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
  • מלח, פלפל
  • להגשה: עלי תימין

ההכנה
1. המשרה: שמים את כל מרכיביה בכלי מתאים ומערבבים. מוסיפים את העוף, מערבבים בעדינות ויוצקים מהמשרה על העוף, כך שיצופה בה היטב. מכסים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (ועדיף 8-6 שעות).
2. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו). אם רוצים, מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
3. מסדרים את חלקי העוף בתבנית, כשצד העור פונה מעלה. מסדרים סביב העוף את הכרשה והפטריות, ויוצקים מעל הכל את המשרה. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום.
4. צולים 50 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום וצולים כ־30 דקות נוספות, עד שהעוף משחים. מגישים.
  • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור, עטוף ברדיד אלומיניום.

עוף ופסטה בעגבניות וזיתים

הילדים שלכם יעופו על התבנית הזו. פולקעס עם פסטה שיוצאת טעימה במיוחד בזכות מיצי העוף שנספגים לתוכה. אפשר להגיש כמו שזה או לפרק את העוף מהעצם ולערבב פיסות עוף בפסטה.

5 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
עוף ופסטה בעגבניות וזיתים
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (8-4 מנות)
  • 8 שוקיים
  • 1/2 חבילה (250 גרם) פסטה קצרה (פוזילי, צדפים וכדומה)
  • 2 כוסות (480 מ"ל) מים רותחים
  • 1 כוס (240 מ"ל) מחית עגבניות בבקבוק זכוכית (פסאטה)
  • 1/2 כוס זיתים מגולענים, חצויים
  • 1 כוס גרעיני תירס (טרי, מופשר או משומר ומסונן)
למשרה
  • 1 כוס (240 מ"ל) מחית עגבניות בבקבוק זכוכית (פסאטה)
  • 1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות
  • 1 כף מיץ לימון
  • 4 שיני שום, כתושות
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית סילאן
  • 1 כפית אורגנו יבש מפורר
  • מלח, פלפל שחור
  • 3 כפות שמן זית
  • להגשה: 10-5 עלי בזיליקום, שלמים או קצוצים

ההכנה
1. המשרה: שמים את כל מרכיביה בכלי מתאים ומערבבים. מוסיפים את העוף, מערבבים בעדינות ויוצקים מהמשרה על העוף, כך שיכוסה בה היטב. מכסים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (ועדיף 8-6 שעות).
2. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו). אם רוצים, מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
3. מסדרים את חלקי העוף בתבנית, כשצד העור פונה מעלה, ויוצקים עליהם את המשרה. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום.
4. צולים 30 דקות. מוציאים את התבנית ולא מכבים את התנור. מסירים את רדיד האלומיניום, מוסיפים את הפסטה, המים והפסטה, ומערבבים עם הרוטב שבתבנית. מכסים שוב את התבנית.
5. מחזירים את התבנית לתנור וצולים 40 דקות, עד שהפסטה רכה ומוכנה. אם היא לא רכה מספיק, צולים 15-10 דקות נוספות. מוציאים את התבנית ולא מכבים את התנור.
6. מסירים את רדיד האלומיניום, מוסיפים את הזיתים והתירס ומערבבים.
7. מחזירים את התבנית לתנור וצולים כ־10 דקות, להשחמה קלה. מגישים.
טיפ: את הצלייה הסופית לאחר הוספת הזיתים והתירס (סעיף 7 במתכון), אפשר לעשות עם רדיד האלומיניום (ואז הפסטה כולה נשארת רכה) או בלעדיו (ואז חלק מהפסטה הופכת קריספית).
  • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור, עטוף ברדיד אלומיניום.

עוף וירוקים בכוסברה ואגוזים

ארוחה שלמה בתבנית אחת, שאת כל חלקיה קושר רוטב מהמם בהשראת המטבח הגיאורגי.
5 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
עוף וירוקים בכוסברה ואגוזים
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (8 מנות)
  • 8-6 ירכיים
  • 2 כוסות שעועית ירוקה מוקפאת, מופשרת
  • 6 תחתיות ארטישוק מוקפאות, מופשרות וחתוכות לרבעים
  • 1 כוס אפונה מוקפאת, מופשרת
  • 2-1 כוסות פרחי ברוקולי טריים, או מוקפאים ומופשרים
למשרה
  • 6 שיני שום, קצוצות
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
  • 1 כפית זרעי כוסברה, כתושים
  • מלח, פלפל
לרוטב
  • 1 צרור כוסברה
  • 1/2 צרור פטרוזיליה
  • 4 ענפי שמיר או 15 עלי בזיליקום
  • אם רוצים: 1 כוס עלי תרד
  • 1/4-1/2 פלפל חריף
  • 2 כפות חומץ תפוחים או מיץ לימון
  • 1/2 כוס אגוזי מלך
  • מלח
ההכנה
1. המשרה: שמים את כל מרכיביה בכלי מתאים ומערבבים. מוסיפים את העוף, מערבבים בעדינות ויוצקים מהמשרה על העוף, כך שיכוסה בה היטב. מכסים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (ועדיף 8-6 שעות).
2. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו). אם רוצים, מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
3. מסדרים את חלקי העוף בתבנית, כשצד העור פונה מעלה.
4. ממקמים את התבנית בשליש העליון של התנור וצולים כ־30 דקות, עד שהעוף משחים. מוציאים את התבנית ולא מכבים את התנור.
5. מוסיפים את הירקות לתבנית, מערבבים בעדינות כך שיכוסו בנוזלים. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום. ומחזירים לתנור. צולים 50-40 דקות, עד שהעוף והירקות רכים.
6. בינתיים, מכינים את הרוטב: שמים בקערת מעבד המזון את כל מרכיביו וטוחנים למרקם משחתי.
7. מוציאים את התבנית מהתנור. מסדרים את העוף והירקות על צלחות ההגשה. מרוקנים את הנוזלים שניקוו בתחתית התבנית אל תוך קערה, מוסיפים את הרוטב ממעבד המזון ומערבבים למרקם אחיד. מורחים את הרוטב על חלקי העוף. את יתרת הרוטב יוצקים לקערית ומגישים לצד המנה. מגישים.
איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור, עטוף ברדיד אלומיניום.

עוף בתנור בסגנון ים־תיכוני

עם העוף נצלים בתבנית בצל, חצילים ועגבניות, בתיבול ים־תיכוני הכולל שום, פפריקה, לימון וסומאק. טחינה וצנוברים משלימים בהגשה למנה נהדרת שכיף לנגב את המיצים שלה עם פיתה.

5 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
עוף בתנור בסגנון ים תיכוני
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)


המרכיבים (6 מנות)
  • 6 כרעיים
  • 3 חצילים (בשלמותם)
  • 3 עגבניות, חצויות
  • 3 בצלים בינוניים, קלופים וחצויים
למשרה
  • 6 שיני שום, כתושות
  • מיץ וקליפה מגוררת מ־1 לימון
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית פפריקה מעושנת
  • 1 כף סומאק
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל
לרוטב טחינה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) טחינה גולמית
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
  • 2 שיני שום, כתושות
  • מלח
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים (או יותר, לפי הצורך)
  • להגשה: כוסברה או פטרוזיליה קצוצה, צנוברים קלויים
ההכנה
1. המשרה: שמים את כל מרכיביה בקערית ומערבבים. מורחים את כרעי העוף במשרה, כולל מתחת לעור (מרימים את העור בעדינות עם האצבעות ומורחים את המשרה על בשר העוף). מעבירים את הכרעיים לכלי מתאים ויוצקים עליהם את יתרת המשרה. מכסים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (ועדיף 8-6 שעות).
2. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו). אם רוצים, מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
3. מניחים את חלקי העוף בתבנית, כשצד העור פונה מעלה. מסדרים סביבם את החצילים ומחוררים אותם עם סכין או מזלג. מוסיפים את העגבניות והבצלים, כשהצד החתוך כלפי מעלה. מורחים את הירקות בשאריות המשרה. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום.
4. צולים 50 דקות. מסירים את רדיד האלומיניום וצולים כ־30 דקות נוספות, עד שהעוף משחים. אם רוצים השחמה חזקה יותר מעלים את התבנית לשליש העליון של התנור וצולים 15-10 דקות נוספות. מוציאים.
5. בינתיים, מכינים את הרוטב: שמים בקערה את הטחינה, מיץ הלימון, השום והמלח ומערבבים. מוסיפים בהדרגה ותוך ערבוב את המים, עד לקבלת הסמיכות הרצויה.
6. ההגשה: חוצים את החצילים, מניחים אותם על צלחות ההגשה, מועכים במזלג את בשרם ונפתרים מהקליפה. מניחים מעל בשר החציל כרע עוף צלויה, עגבנייה ובצל. מזלפים מהרוטב בנדיבות וזורים כוסברה (או פטרוזיליה) וצנוברים. מגישים.
  • איך שומרים? בכלי אטום במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור, עטוף ברדיד אלומיניום.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.