עדן קוהלי, מייסדת "מתכון עם זיכרון" מובילה אותו כבר תשע שנים. אירועי 7 באוקטובר והמלחמה, היא מספרת, ניכרים גם באתר האינטרנט ובפעילות העמותה: "עד עתה רוב המתכונים היו של גברים, כי מרבית החללים היו גברים. הגיעו אלינו יחסית מעט סיפורים של נשים וחיילות שנפלו. ב־7 באוקטובר האירוע לא היה צבאי במהותו, ומאז שמענו המון על נשים גיבורות – כולל אזרחיות וחיילות שאינן לוחמות בהכשרתן - שתפקדו בצורה מעוררת השראה עד הרגע האחרון. הנשים הפכו לחלק מהסיפור הלאומי – ו'מתכון עם זיכרון' משקף את זה".
איך בכלל נולד המיזם?
"הכול התחיל כשהייתי בשליחות ארוכה מטעם הסוכנות היהודית במינסוטה, שאליה יצאתי אחרי שש שנים של שירות צבאי. רציתי לקרב את הקהילה שם לישראל, במיוחד סביב יום הזיכרון. חשבתי: מה מחבר בין יהודים, בין משפחות, בין תרבויות? מה יכול לחבר אנשים שלא הכירו את הנופלים כך שירגישו שייכים לסיפור? הגעתי לאוכל. האוכל מספר את הסיפור שלנו, של המשפחה שלנו, מלמד עלינו".
פשוט התחלת לבשל מתכונים של נופלים?
"כן, וזה עבד מהרגע הראשון. היינו עושים מפגשים ומבשלים יחד מנה אהובה של נופל או נופלת, לפי מתכון שהמשפחה שלחה. לא עשינו שינויים
- זה היה המתכון המדויק. תוך כדי שהאוכל התבשל הצגתי את הסיפור האישי. ואז ישבנו לאכול, וזה כבר לא סתם תבשיל – זה סיפור של אדם".
ואז חזרת לארץ.
"אחרי עשרות מפגשים בארצות הברית, הבנתי שיש פה משהו משמעותי. חזרתי לארץ ורציתי שכל משפחה שכולה, משפחות של חללי צה"ל ושל נפגעי פעולות איבה, תוכל להשתתף. בהתחלה פניתי מיוזמתי למשפחות, כיום הן פונות בעצמן, דרך האתר שלנו. יש טופס מיוחד עם פרטים למילוי ואז הצוות שלנו יוצר קשר וממשיך את הטיפול. באתר יש עמוד לכל נופל, עם הסיפור שלו והמתכון וכל אחד יכול לבחור, לבשל ולזכור".
בהרבה מקומות מתקיימים מפגשי בישול סביב המתכונים באתר.
"יש המון. בתי ספר, מיסודי ועד תיכון וגם גני ילדים וקבוצות של תנועות נוער. זאת חוויה של התכנסות, הכנת המנה ביחד, קריאה של המצגת. יש לנו באתר מערכי שיעור מסודרים ויש גם מתנדבות שעושות מפגשי זום להכנה של צוותי חינוך. יש בתי ספר שעושים מפגשים כאלה כל השנה, לא רק בסמוך ליום הזיכרון. לפעמים בתי ספר מבקשים להנציח בוגרים שלהם, ואם הם לא באתר אנחנו פונים למשפחות ונוצרים מפגשים מרגשים. יצא לי להיות בכמה מפגשים שבהם משפחות שכולות הגיעו לבית ספר ובישלו עם הילדים".
כמה מתכונים יש באתר?
"מאות, ובכל יום עולים עוד ועוד. מאז תחילת המלחמה מגיעים אלינו כמעט מדי יום סיפורים של נופלים ומתכונים לזכרם, בתדירות גדולה יותר מאשר בעבר".
ומה עם החטופים?
"כל עוד הם בין החיים אנחנו לא מנציחים. רק מקווים, בכל לב, שלא נצטרך".
ספרי קצת עלייך. תמיד היית מעורבת חברתית?
"כן, תמיד. אני בת 34, גדלתי בהוד השרון והייתי יו"ר מועצת תלמידים ובתנועת נוער, ואני רס"ן במילואים ביחידה מובחרת. גדלתי בבית ציוני, בית של נתינה, שרואה את האחר. גם אחותי, אריאל קוהלי, היא חלק מהעמותה, היא אחראית על היח"צ ועל שיתופי הפעולה.
"ב־7 באוקטובר ניב, בעלי, שהוא מהנדס חשמל במקצועו, ואני הוקפצנו למילואים. ההורים עברו לגור אצלנו וטיפלו ביהלי (בת שלוש וחצי). המשכתי לשרת גם כשהייתי בהיריון, עד חודש שמיני. אחרי הלידה חזרתי לשרת, עלמה כבר בת עשרה חודשים. במקביל, אני ממשיכה לנהל את העמותה בהתנדבות מלאה. יש לי צוות מדהים של מתנדבות. זה חלק מהחיים שלי".
הסינבון של קאמיי אחיאל
קאמיי, בתם של קארין וניר, אחות למיקה ויהלי, נולדה ב־23 באוקטובר 2004, ח' במרחשוון תשס"ה.
פירוש שמה הוא אלוהית, שמימית, נצחית בשפה היפנית־הוואית. קאמיי הייתה מלאת שמחה והכניסה הרבה אור לכל מקום שאליו הגיעה. היא רקדה בבית ספר מקצועי לריקוד עד לגיוסה והייתה רקדנית מופלאה. את לימודיה בתיכון סיימה בהצטיינות יתרה במגמת רפואה. היא זכתה בתעודת מצטיין מנכ"ל משרד החינוך, שלא זכתה לראות. הוריה קיבלו אותה זמן קצר לאחר שנפלה. לאחר האסון גילתה משפחתה שחנכה בסתר ניצול שואה.
קאמיי שירתה כלוחמת בסיירת סנפיר בחיל הים. היא נפלה ב־14 באוקטובר 2023 בקרב במרחב הימי בגבול הצפון. בת 18 הייתה בנופלה.
את מאפי הסינבון קאמיי אהבה להכין בכל אירוע משמח, בכל חג ובכל שבת.
המרכיבים
לבצק
- 500 גרם קמח (1/2 3 כוסות ועוד כף)
- 1 שקית קטנה של שמרים יבשים (11 גרם)
- 200 מ"ל חלב
- 80 גרם סוכר (1/2 6 כפות)
- 80 גרם חמאה
- קורט מלח
- 2 ביצים
למלית
- 80 גרם חמאה, רכה
- 145 גרם סוכר דמררה
- (1 כוס לא דחוסה)
- 2 כפות קינמון
לציפוי
- 100 גרם גבינת שמנת
- 60 גרם חמאה רכה
- 180 גרם אבקת סוכר (1/2 1 כוסות)
- 1/2 כפית תמצית וניל
- קורט מלח
ההכנה
1. בקערת המיקסר מערבבים את הקמח עם השמרים היבשים.
2. בסיר מחממים את החלב עם הסוכר, החמאה והמלח, ומערבבים עד שכל החמאה נמסה (חשוב לא לחמם יותר מדי).
3. מוסיפים לסיר את הביצים, טורפים מעט ומוסיפים את הכול לתערובת הקמח והשמרים.
4. בעזרת וו הלישה לשים 10 דקות, עד שמתקבל בצק רטוב יחסית.
5. מכסים את הקערה בניילון נצמד, ומתפיחים לפחות שעה (או במהלך הלילה במקרר).
6. לאחר ההתפחה מחלקים את הבצק לשניים, מכסים במגבת ונותנים לו לנוח על משטח העבודה 10 דקות.
7. על משטח מקומח מעט מרדדים כל חלק של הבצק למלבן של 25 ס"מ על 30 ס"מ. מורחים כל מלבן בחמאה רכה ומפזרים מעל סוכר חום מעורבב עם קינמון.
8. מגלגלים כל מלבן לרולדה, וחותכים כל אחת ל־10 עד 12 שבלולים.
9. מניחים את השבלולים בתבנית אפייה משומנת. חשוב לא להצמיד אותם יותר מדי, מאחר שהם עוד תופחים בזמן האפייה.
10. אופים בתנור שחומם מראש ל־190 מעלות 25-20 דקות.
11. מערבבים את כל חומרי הציפוי בעזרת מיקסר ידני או מטרפה. מורחים את הציפוי על הסינבונים בעודם חמים.
העוגיות המגולגלות של אגם נעים
אגם נולדה ב־21 בספטמבר 2003, כ"ד באלול תשס"ג, בת לדודי (יורם) ודורית, אחות קטנה ליובל ופלג.
אגם שאפה תמיד למצוינות והמוטו שלה היה "אפשרי בעולם – אפשרי עבורי". היא שירתה כפרמדיקית בשריון בגדוד 52. בתאריך י"ד באלול, ארבעה ימים בלבד לפני יום הולדתה ה־21, נכנסה אגם לרצועת עזה כדי להיפרד מחבריה לפני יציאתה לקורס פיקוד פרמדיקים יוקרתי. במשימתה האחרונה נפלה והותירה חלל עצום בלב אוהביה.
אגם הייתה החיילת הראשונה שנפלה במהלך התמרון הקרקעי בעזה.משפחתה מספרת: "העוגיות האלו היו העוגיות האהובות על אגמי. היא תמיד הייתה מכינה אותן כשהייתה חוזרת בסופ"ש הביתה. היא הייתה יושבת עם כל המשפחה מול הטלוויזיה, וכולם היו אוכלים את העוגיות ביחד".
המרכיבים
לבצק
- 3/4 2 כוסות קמח
- 2 כפות סוכר
- 1 חלמון
- 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- 1/4 כוס שמן
- 1/4 כוס חלב
למריחה ולמילוי
- נוטלה
- אצבעות קינדר
ההכנה
1. הבצק: בקערה מערבבים את כל החומרים.
2. מרדדים את הבצק בין שני ניירות אפייה.
3. מורחים ממרח נוטלה ושמים מעל קצת אצבעות קינדר.
4. מגלגלים לרולדה ומסמנים פרוסות.
5. אופים בתנור שחומם ל־170 מעלות במשך כ־10 דקות.
עוגת הביסקוויטים של ליאור לוי
ליאור נולדה בבאר שבע וגדלה והתחנכה בדימונה, בת שנייה לרחל ואופיר ואחות לעדן, גלעד ועמרי.
מגיל 14 ובמשך חמש שנים התנדבה ליאור במד"א, שהפך לביתה השני ולחלק בלתי נפרד מחייה. היא התנדבה בכל הזדמנות, בשעות הפנאי שלה ואף בחופשות מהצבא, מתוך תחושת שליחות עמוקה. הצלת חיים ועזרה לזולת היו תמיד לנגד עיניה. חלומה הגדול של ליאור היה להיות רופאה מנתחת.
ליאור התגייסה לצה"ל ב־27 בדצמבר 2022, היא שירתה כסמב"צית בבסיס אורים של פיקוד העורף.
בשבת השחורה, 7 באוקטובר 2023, ליאור נפלה במתקפת הטרור בבסיסה. בת 19 הייתה בנופלה.
אחותה מספרת שעוגת הביסקוויטים הייתה האהובה על ליאור, ושבכל שבוע כשנסעה לבסיס הייתה מכינה אותה לחבריה.
המרכיבים
- 1 חבילה פתי בר
- לטבילה: 1/2 כוס חלב
לקרם
- 500 מ"ל שמנת מתוקה 38% שומן
- 1 כוס חלב
- 250 גרם גבינה לבנה
- 3/4 כוס אבקת סוכר
- 1 חבילת פודינג וניל
לגנאש השוקולד
- 300 גרם שוקולד חלב
- 180 מ"ל שמנת מתוקה
- לקישוט: ממרח שאוהבים
ההכנה
1. הקרם: בקערת המיקסר נשים יחד את כל המצרכים ונקציף למרקם יציב וקרמי.
2. נתחיל בהרכבה: נרטיב ביסקוויטים בחלב ונסדר בתחתית התבנית. נשים מעל 1/3 מהקרם שהכנו. נכין עוד שכבה של ביסקוויטים טבולים בחלב, ושוב קרם, ואז עוד שכבת ביסקוויטים ואת הקרם שנשאר נמרח מעל.
3. נעביר את העוגה למקפיא לחצי שעה לפחות, כדי שהקרם לא יתערבב עם הגנאש.
4. נכין גנאש שוקולד: בקערה נשים שוקולד ושמנת ונחמם במיקרו כדקה. נערבב עד להמסה ונשפוך על העוגה הקרה.
5. בעזרת כף נמרח את הגנאש ונצפה את כל העוגה. נשים ממרח אחר בשקית זילוף (השתמשנו בממרח קינדר) ונזלף פסים. בעזרת קיסם או סכין נמשוך פסים, שייצרו צורת שיש. העוגה מוכנה ואפשר לשמור אותה במקפיא עד חודש או במקרר לכמה ימים בכלי סגור.
הרוזלך של נעמה מועלם
נעמה הייתה דעתנית ובעלת עקרונות. היא אהבה את החיים וידעה להוקיר את הדברים שהיו הכי חשובים לה כערכי יסוד - המשפחה והחברים. באחת המחברות שלה כתבה: "תודה אלוהים על כל מה שאתה נותן לי. תודה על המשפחה, תודה על הבריאות, תודה על חברים טובים. תודה על הכוח לראות את הטוב שבדברים". עבור משפחתה, נעמה הייתה נסיכה אמיתית שמילאה את הבית באור ובהמון אהבה. לכל מקום שהגיעה אי־אפשר היה להתעלם מיופייה החיצוני והפנימי.
נעמה טרפה את החיים בביסים גדולים כי האמינה שהחיים זה עכשיו. ועם זאת, הייתה שאפתנית ולוחמת, הציבה לעצמה מטרות והשיגה אותן. לאחר שירותה הצבאי נרשמה ללימודי משפטים בעקבות אביה. שנה לפני מותה הוסמכה כעורכת דין ופתחה משרד עצמאי יחד עם אחיה, שבחר באותו תחום.
כדרך חיים, נעמה ראתה תמיד את הטוב בכל אדם ללא קשר להשקפת עולמו, לאמונתו ולדעותיו, וזו צוואתה עבור משפחתה.
נעמה נרצחה ב־7 באוקטובר 2023, בדרכה חזרה מהמסיבה ברעים, כשהייתה ברכב עם חברים. כדור בגב גרם למותה. יתר החברים ניצלו. בת 28 הייתה במותה.
אמה רחל מספרת: "ב־6 באוקטובר נעמה אכלה איתנו את ארוחת החג, וביקשה להכין קינוח. היא תמיד הייתה אחראית על הקינוחים בארוחות. יצאה לה כמות גדולה מאוד של בצק והיא אמרה 'לא נורא, אפשר להקפיא חלק'. היא הכינה כמות גדולה מאוד של רוזלך, מחצית מהם הוצאנו בסוף הארוחה וחצי הקפאנו. זכרנו את זה לאחר מותה הטראגי, ובהזדמנות ראשונה, כשחברים ומשפחה התארחו אצלנו, אפינו אותם והתענגנו".
המרכיבים
- 600 גרם קמח לבן
- 300 מ"ל מים
- 1 כפית מחוקה שמרים יבשים
- 1/4 כוס שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- למריחה: נוטלה (אפשר גם ממרח לוטוס)
- לפיזור: אבקת סוכר
ההכנה
1. במיקסר עם וו לישה מערבבים את הקמח, המים והשמרים.
2. מוסיפים את שמן הזית וממשיכים לערבב 5 דקות נוספות.
3. מוסיפים את המלח ומגבירים למהירות גבוהה. לשים 5 דקות נוספות עד שהבצק מתנתק מהדפנות, חלק ומעט דביק.
4. מכניסים את הבצק לקערה, מכסים בניילון ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו - כשעה.
5. מוציאים מהקערה ומשחררים אוויר על ידי תנועות קיפול.
6. מחלקים את הבצק ל־4 כדורים שווים. מניחים על משטח מקומח לתפיחה נוספת, כ־20 דקות.
7. על גבי משטח מקומח מרדדים כל חלק לצורת דף. מורחים עליו שכבה דקה של שוקולד נוטלה. מגלגלים וחותכים לגלילים ברוחב 2 ס"מ.
8. מחממים תנור מראש ל־250 מעלות.
9. מניחים את המאפים על נייר אפייה ואופים 4–7 דקות או עד שמתקבל צבע שחום.
10. מוציאים מהתנור, מפזרים אבקת סוכר ומגישים חם.