תבשיל אורז מלא, עגבניות ופרגיות

מתכון להצלחה: איך להכין אורז מלא אחד-אחד ו-3 מנות מעולות לסופשבוע

בתבשיל עגבניות ופרגיות או בקציצות בנוסח הודי - קבלו 3 מתכונים שיגרמו לכם להתאהב באורז מלא גם אם עד היום לא הכנתם אותו. וגם: טיפים שיעזרו לכם לבחור את האורז הנכון ולבשל אותו נכון

פורסם: 08.10.21, 10:25
אורז מלא הוא אורז לבן "לבוש", כלומר שהסירו ממנו רק את הקליפה החיצונית, שאינה אכילה, אך הותירו את שאר השכבות. במצב זה מכיל האורז יותר סיבים, מינרלים ונוגדי חמצון בהשוואה לאורז "לבן‭."‬
איך בוחרים אורז מלא? מומלץ לבחור גרגירי אורז שלמים, בלי נקודות שחורות (המעידות על תחילתו של תהליך קלקול). לכל זן אורז יש גרסה מלאה: בסמטי, ארוך, עגול, פרסי ואדום. מומלץ לנסות ולמצוא את הזן החביב עליכם.
איך מבשלים אורז מלא? כמו פסטה. כך יתקבל אורז טעים במרקם של "אחד אחד‭:"‬ ממלאים סיר גדול ב-2 ליטרים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים 1 כפית מלח ו-2 כוסות אורז מלא (מכל סוג) ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים, ללא כיסוי, על להבה בינונית גבוהה במשך ‭35-30‬ דקות, עד שהאורז רך ונגיס. מסננים.
וכשרוצים אורז ספוג בטעמים? מבשלים לפי ההוראות בסעיף הקודם רק כ-15 דקות. מסננים ומחזירים לסיר עם ‭1/2‬ 1 כוסות נוזל מתובל (מים ותבלינים או ציר עוף או בקר). מכסים ומבשלים על להבה נמוכה ‭20-15‬ דקות, עד שהנוזלים נספגים. אם האורז קשה עדיין, מוסיפים כ-1/3 כוס נוזלים או מים רותחים. אם האורז רך לפני שהנוזלים נספגו מבשלים ללא מכסה, תוך ערבוב, ‭5-3‬ דקות.
כמה-כמה? 1 כוס אורז מלא ‭240 =‬ גרם. 1 כוס אורז מלא לפני בישול ‭2 1/2 =‬ כוסות אורז מבושל.

תבשיל אורז מלא, עגבניות ופרגיות

ארוחה שלמה בסיר אחד.

המרכיבים

6 מנות
  • ‭1 1/2‬ כוסות אורז מלא
  • ‭1/2‬ ק"ג פרגיות, חתוכות
  • 2 כפיות פפריקה מתוקה
  • 2 כפיות אבקת קארי
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • שמן קנולה
  • 4 עגבניות, קצוצות
  • 5 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • ‭1/4‬ כפית פפריקה חריפה
  • ‭1/2‬ כוס כוסברה קצוצה
  • 2 כוסות ציר עוף או ציר ירקות או מים
  • ‭1/2‬ כוס חלב קוקוס
  • ‭1/3‬ כוס אוכמניות מיובשות
  • להגשה: ‭1/4‬ כוס עלי כוסברה

ההכנה

  1. מבשלים את האורז המלא בשפע מים רותחים כ-15 דקות, עד שהוא מתרכך אך עדיין לא עשוי. מסננים.
  2. מתבלים את הפרגיות בחצי מכמות הפפריקה והקארי, במלח ובפלפל. מחממים את השמן ומטגנים את הפרגיות כ-2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת.
  3. מוסיפים לסיר את השום והעגבניות ומבשלים תוך ערבוב ‭3-2‬ דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים. מוסיפים את הפפריקה החריפה, יתרת הפפריקה המתוקה והקארי, כפית מחוקה מלח ואת הכוסברה ומבשלים ‭3-2‬ דקות נוספות.
  4. מוסיפים הפרגיות ואת הציר (או המים) ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ-30 דקות, עד שהפרגיות עשויות ורכות.
  5. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את האורז והאוכמניות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-30 דקות נוספות, עד שהאורז רך.
  6. מפזרים עלי כוסברה ומגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר.

תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון

מנה צמחונית נהדרת, קלילה וחמצמצה. שימו לב: שורים את החומוס לילה מראש.
3 צפייה בגלריה
תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון
תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון
תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים
‭6-4‬ מנות
  • ‭1/2‬ כוס גרגירי חומוס
  • 1 כוס אורז מלא
  • 6 עלי מנגולד
  • שמן זית
  • 5 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 1 כף עלי תימין
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • מיץ וקליפה מגוררת מ-1 לימון
  • ‭1/3‬ כוס בזיליקום קצוץ
  • 2 כוסות מים
ההכנה
  1. משרים את גרגירי החומוס במים במשך 8-12 שעות. מסננים.
  2. מבשלים את החומוס במים רותחים כשעה וחצי, עד שהוא רך. מסננים.
  3. מבשלים את האורז המלא בשפע מים רותחים כ-15 דקות, עד שהוא מתרכך אך עדיין לא עשוי. מסננים.
  4. מפרידים את חלקו הלבן של המנגולד (הגבעול והאדרה) מהירוק וקוצצים את שניהם בנפרד. מחממים השמן בסיר רחב ומאדים את החלק הלבן עם השום ‭3-2‬ דקות, עד ריכוך. מוסיפים את החלק ירוק ואת התימין, מלח ופלפל ומאדים עוד ‭3-2‬ דקות
  5. מוסיפים את החומוס, האורז, קליפת הלימון, הבזיליקום והמים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, שהאורז רך. מוסיפים מיץ לימון ומבשלים דקה נוספת ללא מכסה. מגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר.


קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי

סוד קסמן של הקציצות האלה בשפע התבלינים, אז אל תקצצו בהם. אפשר להכין את הקציצות משאריות אורז מלא מבושל ואפילו ממג'דרה. טבעונים יכולים להחליף את הביצה ופירורי הלחם ב-3/4 כוס מחית בטטה.
מי שמעדיף, יכול להסתפק בטיגון קל, כדקה מכל צד, ב-2 כפות שמן, רק עד השחמה קלה, ולאפות ‭20–15‬ דקות ב-200 מעלות.

3 צפייה בגלריה
 קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי
 קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי
קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים

כ-15 קציצות
  • מעט שמן זית
  • 1 בצל אדום גדול, קלוף וקצוץ
  • ‭1 1/2‬ כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
  • 1 כפית זרעי כוסברה
  • ‭1/4‬ כפית קינמון טחון
  • ‭1/2‬ כפית כמון
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית מלח
  • ‭1 1/2‬ כוסות אורז עגול מלא או לבן, מבושל
  • ‭3/4‬ כוס עדשים כתומות, מבושלות
  • 1 פלפל חריף, נקי מגרעינים וקצוץ
  • ‭1/2‬ כוס כוסברה טרייה קצוצה
  • ‭1/2‬ כוס אפונה מוקפאת, מופשרת ומסוננת
  • 1 ביצה, טרופה
  • ‭1/2‬ כוס פירורי לחם
  • שמן לטיגון עמוק
ההכנה
מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל כ-10‬ דקות, עד הזהבה. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לאדות ולערבב עוד כ-2 דקות. מסירים מהכיריים.
מוסיפים את האורז המלא ואת העדשים ומערבבים היטב. מוסיפים את הפלפל החריף, הכוסברה והאפונה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הביצה ואת פירורי הלחם ומערבבים.
מחממים שמן לטיגון עמוק. בידיים רטובות צרים מהעיסה קציצות בקוטר של כ-5 ס"מ ומטגנים ‭3-2‬ דקות מכל צד, עד השחמה. מוציאים לנייר סופג. מגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.