חלק גדול מהאורז שאנו צורכים מכיל כמויות ארסן העולות על המותר לפי הקווים המנחים

שיטת "חליטה וספיגה": איך להיפטר ביעילות מרעל הארסן שבאורז

חוששים מהארסן שבאורז? מחקר חדש מציע שיטה פשוטה שתאפשר לכם להסיר בבישול עד 73% מהמתכת הרעילה

עודכן:
מחקרים שנערכו במהלך השנים האחרונות באירופה הצביעו על תופעה מדאיגה: חלק גדול מהאורז שאנו צורכים מכיל כמויות ארסן העולות על המותר לפי הקווים המנחים. לנוכח הממצאים האלה ובשל העובדה שהאורז מככב לא מעט בסירי הבישול שלנו, חוקרים רבים ניסו למצוא דרך להתגבר על הבעיה הזאת. כעת מחקר חדש מציע דרך פשוטה ויעילה למזעור הסכנה. אבל רגע לפני שנסביר לכם איך להיפטר מהארסן שבאורז שלכם, כדאי להיזכר למה אתם צריכים לעשות זאת:
1. הארסן הוא מתכת כבדה ורעילה מאוד לגוף האדם
הוא מסווג על ידי הסוכנות הבינלאומית למחקר על סרטן (IARC) כמסרטן מקבוצה 1, כלומר כגורם שיש מספיק ראיות כדי להסיק שהוא יכול לגרום לסרטן בבני אדם. חשיפה לארסן משפיעה כמעט על כל איבר בגוף ויכולה לגרום לנגעים עוריים, לסרטן, לסוכרת ולמחלות ריאה.
2. מכל גידולי האדמה האורז סופג את הכמות הגדולה ביותר של ארסן
בשל העובדה שגידול האורז צורך הרבה מאוד מים, הוא צובר בערך פי עשרה יותר ארסן, שמגיע מהאדמה וממי ההשקיה, לעומת דגנים אחרים.

עוד במנטה:

3. אורז מלא מכיל יותר ארסן מאורז לבן
החומר הרעיל מצטבר בשכבה החיצונית של גרגרי האורז. לכן האורז החום, שהוא לא מעובד, מכיל יותר ארסן לעומת האורז הלבן, שתהליך העיבוד שלו מסיר חלק מהארסן.
4. הארסן האנאורגני הוא המסוכן ביותר
חלק מהארסן הוא אורגני, כלומר כזה הקשור לפחמן ונטמע בעיקר בצמחים ובבעלי חיים. אך חלק גדול הוא אנאורגני, ארסן שנמצא בסלעים ובאדמה, מגיע למי השתייה ולמי ההשקיה ומתמוסס במים. זהו הארסן שלו מיוחסים רוב הנזקים הבריאותיים. בתינוקות ובילדים הסיכון מצריכת ארסן אנאורגני במזון ובמים גדול במיוחד.
3 צפייה בגלריה
ארסן
ארסן
האורז צובר בערך פי עשרה יותר ארסן, שמגיע מהאדמה וממי ההשקיה, לעומת דגנים אחרים
(צילום: shutterstock)

שיטת חליטה וספיגה

במחקר החדש, שפורסם בכתב העת Science of the Total Environment, מציגים חוקרים מהמוסד למזון בר קיימא באוניברסיטת שפילד, אנגליה, שיטה שמאפשרת להסיר ביעילות אחוז גבוה מהארסן שבאורז: "שיטת חליטה וספיגה" (PBA - Parboiling with Absorption Method). מדובר בשיטה ידידותית ופשוטה המסירה ביעילות אחוז גבוה בהרבה של הארסן בהשוואה לשטיפה בלבד - 73% מהארסן באורז הלבן ויותר מ־50% מהארסן באורז החום! לדברי החוקרים, היתרון הגדול של השיטה הוא בכך שלצד הפשטות שלה והעובדה שהיא מסירה ביעילות את רוב הארסן באורז הלבן וחלק גדול מהארסן באורז החום, היא מאפשרת לשמור על הערכים התזונתיים של האורז.
3 צפייה בגלריה
מנטה ארסן אורז
מנטה ארסן אורז
שיטת חליטה וספיגה להסרת הארסן מהאורז
(צילום: Shutterstock)

הפתרון
  1. הרתיחו מים בסיר (4 כוסות לכל כוס אורז).
  2. הוסיפו את האורז והמשיכו להרתיח במשך 5 דקות נוספות.
  3. הסירו מהאש וסננו את המים היטב.
  4. החזירו את האורז לסיר והוסיפו מים חדשים (2 כוסות לכל כוס אורז).
  5. כסו את הסיר ובשלו על אש קטנה עד בינונית, עד שכל המים ייספגו באורז.
פורסם לראשונה: 00:16, 25.01.21
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button