האם הגרגירים הזהובים הם הקינואה החדשה? אמרנט

גרגרי אמרנט: למה זה טוב ומה עושים איתם במטבח?

מתוספת חלבון וסידן ועד הפחתת כולסטרול: 7 סיבות מצוינות לשלב אמרנט בתפריט החורפי, ואיך משתמשים בגרגרים הזהובים בעלי הטעם האגוזי המתקתק במטבח (+שני מתכונים לדוגמה)

אפרת נבון
פורסם: 30.12.21, 09:02
האמרנט (Amaranthus), שמככב בשנים האחרונות על מדפי חנויות הטבע, היה כאן הרבה לפני שלמדנו לדקלם את הצירוף "מזונות־על". הגרגיר הוותיק שימש כמזון מרכזי בתפריט של שבטים קדומים בדרום אמריקה, והפרח שממנו הוא מופק שימש כצמח מרפא לשיכוך כאבים ולהורדת חום. הגדילו לעשות האצטקים, שייחסו לו כוחות על־טבעיים בטקסי פולחן, מה שאולי יכול להסביר את האיסור להשתמש בו במשך מאות בשנים, ואולי גם את הסיבה להיעדרותו הממושכת מהתפריט שלנו. אי־הבנה נוספת שגילה כלפיו המערב טמונה במיתוג שלו כדגן, שכנראה נשמע למשווקים כמזון בסיס משביע ונגיש. אלא שבדיוק כמו הקינואה, שכה דומה לו גם במראה, גרגירי האמרנט הם בכלל זרעים, וזרעים הם מזון שקשה יותר לשווק לקהל הרחב כמזון יומיומי. הנה שבע סיבות שישכנעו אתכם להכניס את הגרגירים בעלי הטעם האגוזי המתקתק למטבח.
קראו עוד:

7 סיבות מצוינות לשלב אמרנט בתפריט החורפי

1. הוא יסייע להגנה מפני מחלות
גרגיריו עשירים בנוגדי חמצון ייחודיים, בהם חומצה פנולית, חומצה גאלית וחומצה ונילית, שהוכחו כבעלות יכולת הגנה מפני מחלות לב, מחלות כבד וסרטן. נוסף על כך הם מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים חיוניים, כמו מנגן, מגנזיום, ברזל, נחושת וסלניום.
2. יתרום להפחתת תהליכי דלקת
צריכת אמרנט נמצאה בכמה מחקרים כמורידה את רמת המדדים הדלקתיים בגוף (CRP ו־ERS), וכמעכבת את ייצור האימונוגלובולינים מסוג E - נוגדנים המעודדים תגובה אלרגית והיווצרות תהליכי דלקת בגוף.
3.יתגבר את העצמות בסידן
האמרנט מכיל כמות גבוהה של סידן - ב־100 גרם יש 160 מ"ג סידן (מעל 10% מהקצובה היומית המומלצת), ויחד עם רכיבים נוספים הנמצאים בו ומהווים חלק מהעצמות שלנו, הוא יתרום לחיזוק מערכת השלד ולמניעת אוסטיאופורוזיס.
4. יוריד את רמות הכולסטרול הרע
במחקרים שונים נמצא שצריכת אמרנט תורמת להפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL). זאת הודות לסיבים התזונתיים, לפיטוסטרולים ולשמן הסקוואלן שמצויים בו.
5. יעזור לשמור על משקל תקין
צריכת אמרנט תורמת להפחתת הייצור של ההורמון גרלין שמגביר את תחושת הרעב. נוסף על כך הסיבים התזונתיים שמצויים בו בשפע תורמים לתחושת שובע למשך זמן רב, מה שמוסיף להפחתת החשק לאכול.
6. יספק חלבון מלא ואיכותי מהצומח
באמרנט יש שפע של חלבון ואת כל חומצות האמינו החיוניות לבניית חלבון מלא, כולל חומצת האמינו ליזין שלא קיימת בדרך כלל בדגנים, עובדה המחזקת את היותו זרע ולא דגן. החלבון של האמרנט נספג בקלות ודומה באיכותו לחלבון מהחי, ולכן ספורטאים, צמחונים וטבעונים יפיקו תועלת רבה מצריכתו.
7. יעניק גיוון לנטולי הגלוטן
הזרע הפצפון הזה הוא גם נטול גלוטן, ולכן מתאים גם למי שרגיש לגלוטן או אלרגי לו. משום מה, זרעים אחרים נטולי גלוטן, כמו הקינואה, הכוסמת והדוחן, זכו ליותר פופולריות ממנו עד היום, וחבל, כי באמרנט יש יותר מינרלים וחלבון.

מנבטים ועד פצפוצים: מה אפשר לעשות עם אמרנט

1. להנביט: בדיוק כפי שמנביטים קטניות. משרים את הגרגירים במים כ־8 שעות. מסננים ומשאירים במסננת 2־4 ימים עד להיווצרות זנבות של נבטים, תוך שטיפה במים פעמיים ביום. מאחסנים בצנצנת סגורה במקרר (האמרנט ימשיך לנבוט) ומוסיפים לסלט או לשייק.
2. לטחון לקמח: אפשר לטחון את האמרנט למרקם של קמח במטחנת תבלינים ולשלב אותו בפשטידות, בלחמים, בעוגות ובלביבות.
3. להסמיך תבשילים: לאמרנט יש יכולת הסמכה חזקה והוא מתבשל מהר מאוד, לכן מומלץ לשלב אותו בדייסות או בתבשילים. כ־8 דקות לפני סוף הבישול מוסיפים 1־3 כפות לתבשיל או לדייסה.
4. להכין פצפוצים: תוספת קריספית לסמוזי, ליוגורט או למוזלי. מחממים מחבת יבשה על להבה נמוכה, מוסיפים פנימה כף אמרנט ובוחשים מפעם לפעם, עד שהזרעים מתנפחים ומתפצפצים. מסירים מהאש מיד. חוזרים על הפעולה כף אחר כף בכל פעם.
טיפ: רוצים לקצר את תהליך הקלייה הידנית ליצירת כמות גדולה של פצפוצים? הכינו אותם במכונת פופקורן.
3 צפייה בגלריה
אמרנט
אמרנט
פצפוצים וגרעינים. אמרנט
(צילום: shutterstock)

מהסופר למטבח: 2 מתכונים עם אמרנט

פצפוצי אמרנט בטעם חלבה
במתכון זה יש להשתמש בפצפוצים ולא באמרנט בצורתו המקורית. אפשר לקלות במחבת, או לקנות פצפוצים מוכנים בחנויות הטבע.
מה צריך (ל־20 ריבועים):
  • 200 גרם זרעי שומשום מלא
  • 3/4 כוס טחינה משומשום מלא
  • 1/2 כוס שמן קוקוס מומס מכבישה קרה
  • 1/2 כוס סילאן טבעי
  • 1/2 כפית תחליף נס קפה (משקה שעורה, עולש או צ'יקו)
  • 5 כוסות פצפוצי אמרנט
מה עושים:
  1. קולים את זרעי השומשום במחבת ללא שמן עד להזהבה.
  2. שמים בסיר גדול את הטחינה, שמן הקוקוס, הסילאן ותחליף נס קפה ומחממים על להבה נמוכה, עד שהנוזל מסמיך למרקם אחיד. מסירים מהאש.
  3. מערבבים היטב את הנוזל יחד עם השומשום הקלוי ופצפוצי האמרנט. אם התערובת דביקה מדי, יש להוסיף עוד פצפוצי אמרנט.
  4. שופכים את התערובת לתבנית מלבנית, מרופדת בנייר אפייה, מכסים בנייר אפייה נוסף ודוחסים את התערובת בחוזקה בעזרת הידיים או מערוך.
  5. מצננים במקרר וחותכים לריבועים. ניתן לשמור בהקפאה עד שלושה חודשים.
3 צפייה בגלריה
פצפוצי אמרנט בטעם חלבה
פצפוצי אמרנט בטעם חלבה
פצפוצי אמרנט בטעם חלבה
(צילום: shutterstock)
קציצות ירק עם קמח אמרנט
מה צריך (ל־20 יחידות):
  • 1 בצל סגול, חתוך דק
  • 4 כוסות ירקות מגוררים לבחירתכם: גזר, קישוא, סלק, ברוקולי, כרובית
  • 1 כוס עשבי תיבול קצוצים לטעמכם: שמיר, פטרוזיליה, כוסברה
  • 1/2 כוס קמח אמרנט
  • 1/3 כוס צנוברים
  • 1/3 כוס שמן זית
  • 1/2 כפית מלח הימלאיה דק
  • תבלינים לפי הטעם: צ'ילי, פפריקה, קארי, כורכום, פלפל שחור, כמון
מה עושים:
  1. מאדים את הבצל במחבת מכוסה על להבה נמוכה, ללא שמן, עד שהוא נעשה שקוף. מעבירים לקערה גדולה, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
  2. יוצרים מהתערובת כדורים ופוחסים קלות כל כדור. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן בשמן זית.
  3. אופים בתנור שחומם מראש ב־180 מעלות כ־20 דקות, הופכים בעדינות ואופים כ־15 דקות נוספות, עד שהקציצות מזהיבות.
אפרת נבון, נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא"

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.