לאחר שנדחתה מספר פעמים במהלך החודשים האחרונים בשל המלחמה, בסוף חודש דצמבר תחל שנת הלימודים האקדמית באוניברסיטאות באופן רשמי. בחלק מהמכללות השנה נפתחה כבר באמצע נובמבר, למורת רוחם של המילואימניקים ושל צה"ל, שפנה בימים האחרונים לראשי המוסדות האקדמיים בבקשה לדחות את פתיחת השנה לאמצע חודש ינואר, אך נתקל בסירוב.
בדומה לכל פעולה שגרתית שנערכת במחוזותינו מאז 7 באוקטובר, גם הלימודים באקדמיה ייפתחו בהנצחת קורבנות הטרור והנופלים בקרבות בעזה ובצפון הארץ, רבים מהם סטודנטים פעילים או כאלו שהיו אמורים להתחיל השנה את לימודיהם האקדמיים. מלבדם, ישנם כ-100,000 סטודנטים המשרתים במילואים בימים אלו שלא יזכו לפתוח את שנת הלימודים, וכן חברי סגל אקדמיים שנרצחו אף הם במהלך השבת הארורה.
4 צפייה בגלריה
שולחן ועליו תמונות של נבו ארד, סטודנט שנרצח ולמד במכללה האקדמית כנרת, ועוד שני נרצחים - בני משפחה של סטודנטים במכללה
שולחן ועליו תמונות של נבו ארד, סטודנט שנרצח ולמד במכללה האקדמית כנרת, ועוד שני נרצחים - בני משפחה של סטודנטים במכללה
פינת ההנצחה במכללת כנרת לזכרו של נבו ארד ז"ל. ''היה סטודנט מבריק''
(צילום: המכללה האקדמית כנרת)
בניסיון להתמודד עם האובדן והשכול וכדי להנציח את אותם סטודנטים וחברי סגל שקיפחו את חייהם, חלק ממוסדות הלימוד הקימו פינות הנצחה, ערכו טקסים ואף הקימו מלגה לזכרו של אחד מהסטודנטים. שלושה מוסדות אקדמיים הסכימו לספק לנו הצצה לאופן בו בחרו להנציח את אלו שלעולם יותר לא יחזרו לספסל הלימודים או לחדר המרצים. בחלק מהמוסדות אף בחרו להנציח גם את בני משפחותיהם של הסטודנטים ושל חברי הסגל המשתייכים אליהם.

הנצחה וירטואלית ומייצגים להשבת החטופים: מכללת אפקה

עידן הרמן ז"ל, בן 26 מקיבוץ פלמחים, אמור היה להתחיל את שנתו השנייה בלימודי הנדסת חשמל, אורון ביילין ז"ל, בן 24 מרמת גן, סיים ב"אפקה" מכינה בפיזיקה ואמור היה להתחיל את שנתו הראשונה כסטודנט בהנדסת חשמל. שניהם נרצחו במסיבה ברעים. לפני מספר ימים התבשרו במכללה על נפילתם של שני בוגרים מהמחלקה להנדסה מכנית - אביתר כהן ז"ל (42) מכפר סבא וליאור סיון ז"ל (32). השניים נהרגו בקרבות ברצועת עזה.
בנוסף, יגב בוכשטוב - אחיינה של חני תייר, סמנכ"לית מנהל אקדמי במכללה - נחטף ב-7 באוקטובר מביתו שבקיבוץ נירים יחד עם בת זוגו רימון (ששוחררה לפני כחודש), ועדיין מוחזק בשבי חמאס. כמו גם הדר גולדין ז"ל, בנה של ד"ר לאה גולדין, חברת הסגל באפקה, שמוחזק בידי ארגון הטרור בעזה כבר תשע שנים.
"אירועי 7 באוקטובר תפסו אותנו ב'אפקה' בעיצומן של הכנות לקראת שנת הלימודים, שעמדה להיפתח כשבוע מאוחר יותר. ציפינו לשבוע שהיה אמור להיות חגיגי ומרגש: ימי היכרות לסטודנטים חדשים שפוגשים לראשונה את הקמפוס ואת חבריהם ללימודים, מבחנים אחרונים לסטודנטים ותיקים ובאופן כללי הייתה אווירה של שנה חדשה בפתח. הכול נדחה עם היוודע דבר האסון, ולצערנו מהר מאוד גם התבשרנו על סטודנטים ובני משפחותיהם שנרצחו בשבת השחורה", אמרה טימור זכאי, דיקנית הסטודנטים של המכללה.
4 צפייה בגלריה
פינת זכרון לסטודנטים שלמדו במכללת אפקה ונרצחו ב-7 באוקטובר
פינת זכרון לסטודנטים שלמדו במכללת אפקה ונרצחו ב-7 באוקטובר
פינת זכרון לסטודנטים שלמדו במכללת אפקה ונרצחו ב-7 באוקטובר
(צילום: יח"צ אפקה)
במכללה לא הסתפקו רק בפינת הנצחה סטנדרטית, והקימו אתר הנצחה וירטואלי בשם "כואבים את לכתם", הכולל את כל נרצחי וחללי המכללה במערכה, כולל את קרובי משפחתם של סטודנטים וחברי סגל אקדמי. יוזמה נוספת של מייצגים מוקדשת לחטופים ולבני משפחתם של הנרצחים שגופותיהם עדיין מוחזקות בידי חמאס: פינת הכסא הריק (הצהוב) הממתינה לשובם של החטופים, מייצג הסרטים הצהובים שמזמין את כל מי שעובר באזור לקשור סרט צהוב על שער המכללה, טקס במלאות חודש לטבח במסגרתו הקמפוס הואר בכחול ועוד.
"כל מי שנפל הוא עולם ומלואו. אנו כואבים את הכאב הפרטי שלנו, כמו גם הכאב הלאומי שמדינת ישראל חווה בימים קשים אלו. עידן, אורון ואביתר היו מטובי בנינו: חכמים, נבונים, מלאי שמחת חיים כשכל עתידם המזהיר לפניהם. בימים אלה הקמנו מעטפת סיוע לימודי, כלכלי ורגשי לכל הסטודנטים והסטודנטיות שיתחילו בקרוב את שנת הלימודים במכללה, וגם עבור אלה שעדיין משרתים במילואים ובכוחות הביטחון, שתעמוד לרשותם כשיחזרו ללמידה", סיכמה זכאי.

פינת הנצחה ומלגה על שמו של הסטודנט המצטיין: המכללה האקדמית כנרת

נבו ארד מקיבוץ סעד, סטודנט במחלקה להנדסת תעשיות מים במכללת כנרת, עתיד היה להתחיל את לימודי השנה הרביעית והאחרונה לתואר באוקטובר האחרון. ב-7 באוקטובר נגדעו חייו באכזריות על ידי מחבלי חמאס במסיבת ה"נובה" שנערכה ליד קיבוץ רעים, ועמם נגדע גם החלום לסיים את לימודי התואר עליהם עמל לאורך שלוש השנים האחרונות.
במכללה בחרו להקים פינת זיכרון עם תמונתו של ארד, נר נשמה ומילות פרידה שנכתבו עבורו על ידי חבריו ללימודים. לצדו מונצחים שלושה בני משפחה של סטודנטים הלומדים במכללה: ישי ונעם סלוטקי, אחיה של הסטודנטית אביה סלוטקי, שנפלו בקרב מול מחבלים ליד קיבוץ עלומים ב-7 באוקטובר, ורב"ט שגב שוורץ, בנו של הסטודנט אהוד שוורץ, שנפל בקרבות בדרום.
4 צפייה בגלריה
שולחן ועליו תמונות של נבו ארד, סטודנט שנרצח ולמד במכללה האקדמית כנרת, ועוד שני נרצחים - בני משפחה של סטודנטים במכללה
שולחן ועליו תמונות של נבו ארד, סטודנט שנרצח ולמד במכללה האקדמית כנרת, ועוד שני נרצחים - בני משפחה של סטודנטים במכללה
פינת ההנצחה במכללה האקדמית כנרת
(צילום: המכללה האקדמית כנרת)
"נבו היה עוזר המחקר שלי במחקר חדשני ופורץ דרך וזכיתי להכיר סטודנט חרוץ, יוזם ומבריק שהיה לי לעונג לעבוד איתו. הוא היה סטודנט פעיל במכללה, ובין השאר הנחה בני נוער במסגרת מלגת יזמות ומצוינות בחינוך של המכללה האקדמית בשיתוף עם מרכז חדשנות כנרת", ספד לו ד"ר רן סוצקוורין, ראש המחלקה להנדסת תעשיות מים במכללה.
לדבריו, "נבו היה סטודנט מבריק, ולצערי לא הספיק להתבשר שזכה בתואר 'מצטיין נשיא' על הישגיו בשנת הלימודים הקודמת. מלבד פינת ההנצחה, החלטתי להקים עמדת הנצחה נוספת במעבדת המחקר שלי בה נבו עבד, וכמו כן תוענק מלגה על שמו ולזכרו.
"אין לי צל של ספק שהלימודים השנה ייפתחו בצל אובדן כבד של חבר יקר לספסל הלימודים, ושל בני משפחה של סטודנטים נוספים אצלנו במכללה, וגם בצל חשש גדול שעדיין מרחף מעל כולנו - דאגה לשלום אלה שעדיין נמצאים במילואים - סטודנטים וסטודנטיות, אנשי ונשות סגל המכללה כאחד. נאחל ונייחל לימים טובים יותר, ולחזרתם בשלום של כל החיילות והחיילים, החטופות והחטופים".

קיר נופלים ותמונות מתחלפות ברחבי הקמפוס: והאוניברסיטה הפתוחה, רעננה

באוניברסיטה הפתוחה מבכים את מותם של 11 סטודנטים ובוגרים שנרצחו ונפלו במתקפת הטרור האכזרית ובמלחמה, וכן של צעירה שעבדה במוקד הפניות והמידע של האוניברסיטה ונרצחה במסיבה ברעים. במוסד האקדמי בחרו להנציח את הקורבנות באמצעות מיצגים שונים, וכן בהקמת עמוד וירטואלי לזכרם.
4 צפייה בגלריה
קיר ועליו חרוטים שמות הנופלים, סטודנטים ובוגרים, של האוניברסיטה הפתוחה
קיר ועליו חרוטים שמות הנופלים, סטודנטים ובוגרים, של האוניברסיטה הפתוחה
קיר הנופלים להנצחת הסטודנטים ובוגרי האוניברסיטה הפתוחה
(צילום: האוניברסיטה הפתוחה)
מיכל צנטר, דיקנית הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה, מסרה כי: "הקמנו עמוד זיכרון וירטואלי להנצחת זכרם של הנרצחים והנופלים שלנו, ופרסמנו את תמונותיהם ושמם בכתב העת של האוניברסיטה. בנוסף, על הלוחות האלקטרוניים המוצבים ברחבי הקמפוס מוקרנות תמונות מתחלפות שלהם, ובחלקו הדרומי של המתחם ניצב קיר הנצחה ועליו חרוטים שמות כל הסטודנטיות והסטודנטים שנפלו במלחמות ישראל ונרצחו בפעולות איבה. מדי שנה אנחנו מתכנסים ליד קיר הנופלים ועורכים שם את טקס יום הזיכרון".