שתף קטע נבחר

דיאטה: המשקל תקוע? 6 סיבות ופתרונות

אם אתם מקפידים על תפריט דל קלוריות אבל המספרים על המשקל מסרבים לזוז, ייתכן שאתם סובלים מסטרס, בעיות עיכול או חוסר איזון הורמונלי. איך מזהים את הגורם שמונע מכם לרזות, ומה אפשר לעשות כדי להתניע שוב את התהליך? מדריך

במקרים רבים אנו שומרים על תפריט דל קלוריות , אוכלים רק מזון בריא ולועסים את האוכל לאט - ועדיין לא מצליחים לרדת במשקל. מדוע זה קורה? לפעמים הסיבות נסתרות מהעין. הנה כמה הצעות לדברים שכדאי לכם לבדוק, רצוי כמובן באמצעות איש מקצוע שילווה וינחה אתכם בתהליך.

   

  • כל הכתבות בנושא דיאטה - בערוץ הבריאות ב-ynet

 

כתבות אחרונות של אלעז יוסף:

  

1. חוסר בפעילות גופנית

פעילות גופנית תורמת להורדת לחץ הדם, למניעת דלדול רקמת העצם, לחיזוק סבולת לב-ריאה ולמדדי בריאות נוספים.

 

יתרון מרכזי בביצוע פעילות גופנית הוא ההוצאה הקלורית הגבוהה המתלווה לאימון. הוצאה קלורית גבוהה כנגד הכנסה קלורית קטנה(כתוצאה מתפריט דיאטטי) תאפשר לכם להמשיך בתהליך ההרזיה.

 

מה הפתרון? 

לא חייב לבצע מיד אימוני כושר מורכבים. התחילו בשינויים קטנים ומתונים כמו עלייה במדרגות במקום במעלית, חניית הרכב במקום מרוחק יותר מהבית, הכנסת הבטן ושחרורה תוך כדי עמידה בתור לקופה, כפיפות ברכיים בזמן שטיפת הכלים ואפילו משחקי תופסת עם הילדים.

 

לאחר שתסגלו לעצמכם אורח חיים פעיל יותר, תוכלו להוסיף בהדרגה אימונים ממוקדים כמו הליכות, שחייה, שיעורי אירובי, רכיבה על אופניים או משחקי כדור. 

 

שלבו גם אימוני כוח שתורמים לבניית מסת שריר. מחקרים הוכיחו שרקמת השריר צורכת יותר קלוריות ביחס לרקמת שומן, ועל כן פעילות חיזוק תסייע באופן עקיף לירידה במשקל.

  

2. דחק ולחץ נפשי

בתקופות של לחץ נפשי משמעותי, עולות רמות האינסולין והקורטיזול בגופנו. חומרים אלו מאותתים לגוף שהוא מצוי במצב חירום, ובתגובה הגוף מבקש לאגור שומנים ככל האפשר. 

 

קורטיזול גורם לצבירת שומנים באזור הבטן, משום ששומן בטני זמין ומגיע מהר יותר לרקמות ולדם. הצטברות שומן באזור הבטן מעלה את הסיכויים לחלות במחלות לב וכלי דם.

 

מה הפתרון? 

הנטורופתיה מציעה שילוב של כמה כלים לטיפול מקיף בסטרס: תזונה נכונה המותאמת למצבי דחק, תוספי מזון כמו קומפלקס ויטמין B, ויטמין C, אומגה 3 ובמצבים מסוימים גם אבץ ומגנזיום.

 

בנוסף, הנטורופתיה משלבת צמחי מרפא המכילים חומרים מרגיעים כמו מליסה, פסיפלורה, כשות, ולריאן וקמומיל, וכלים לשינוי התנהגותי ומחשבתי כמו דמיון מודרך, מדיטציה ופעילות גופנית. טיפול במקור הדחק יאפשר שוב ירידה קלה במשקל.

 

נסו מדיטציה לשחרור הלחץ שעוצר את תהליך ההרזיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נסו מדיטציה לשחרור הלחץ שעוצר את תהליך ההרזיה(צילום: shutterstock)

  

3. עודף רעלים

רעלים שונים מגיעים לגופנו ממקורות חיצוניים ופנימיים כמו זיהום סביבתי, תזונה לקויה ומוצרי קוסמטיקה שאינם טבעיים. הרעלים מפריעים לתפקוד התקין של התאים ואף עלולים לפגוע בחילוף החומרים.

 

הרעלים נוטים להצטבר ברקמות השומן שבגוף, משום שגופנו החכם מבקש למנוע מהם לפגוע באיברים חיוניים כמו המוח והלב, ולכן בוחר ברקמת השומן כמקום אחסון לרעלים. כתוצאה מכך רקמת השומן גדלה - ואנחנו משמינים.

 

מה הפתרון? 

שילוב של דיאטה לניקוי רעלים הכוללת מיצי פירות וירקות לניקוי מערכת העיכול, תזונה שאינה כוללת מזונות מעובדים וחלבונים מהחי, ושימוש בצמחי מרפא.

 

מומלץ לשלב בתפריט במיוחד את המזונות הבאים: ארטישוק, אננס, לימון, ירקות עליים ירוקים, סלק, שום, בצל, ברוקולי, כרובית, נבטים, עשב חיטה ותבלינים כמו כורכום או זעתר. מזונות אלו ידועים כמסייעים לניקוי של הגוף בשל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שבהם.

 

בנוסף, מומלץ לשלב צמחי מרפא כמו גדילן, שן ארי, שכיסנדרה ותלתן אדום, המשפרים את פינוי הרעלים דרך העור, הכליות והכבד.

 

לפעילות גופנית יש מקום של כבוד בניקוי הרעלים, משום שבזמן הפעילות מתגברת זרימת הדם בגופנו ובכך אנו מסייעים להזין את התאים בחומרים חיוניים ומנגד "למשוך" את הרעלים מתאי השומן. בנוסף, פעילות גופנית מגבירה הזעה, מה שמאפשר הוצאת פסולת ורעלים דרך העור.

 

4. בעיות עיכול וספיגה

בעיות במערכת העיכול כמו מחלות דלקתיות במעי או בקיבה, מעי רגיז, רגישות למזון, כיבים, צליאק ואף שלשול ועצירות כרוניים יכולים לגרום לבעיית ספיגה של ויטמינים ומינרלים החיוניים לחילוף חומרים תקין.

 

בנוסף, אי היכולת של הגוף לספוג ויטמינים ומינרלים מהמזון גורמת לנו לתשוקה מוגברת למאכלים שבהם הם מצויים. תהליך זה מוביל לצריכה עודפת של מזון שאינה מועילה לגוף, משום שהוא אינו יכול כאמור לספוג את החומרים החיוניים.

 

מה הפתרון? 

מומלץ לבצע בדיקות לאיתור בעיות ספציפיות ולטפל בבעיות העיכול בעזרת איש מקצוע. הנטורופתיה מאפשרת טיפול באמצעות תזונה מותאמת אישית ותוספי מזון כגון קומפלקס ויטמין B, המסייע לחילוף חומרים תקין, וחיידקים ידידותיים העוזרים לספיגה טובה יותר של המזון.

 

בנוסף, ניתן לצרוך חליטות צמחים שמשפרות את תהליכי העיכול, כמו מליסה, קמומיל, רוזמרין, מנטה, שומר ואניס, וכן תבלינים משפרי עיכול וסופחי גזים.

 

במקרים רבים בעיות העיכול נובעות מאורח חיים לקוי, אך גם מלחץ נפשי הנלווה לאורח חיים זה ויש לטפל גם במצב הדחק.

 

צרכו חליטות צמחים שמשפרות את תהליכי העיכול (צילום: index open) (צילום: index open)
צרכו חליטות צמחים שמשפרות את תהליכי העיכול(צילום: index open)

 

5. תפריט דל ודילוג על ארוחות

תפריט דל קלוריות באופן קיצוני או דילוג על ארוחות גורמים לגוף להיכנס לסטרס. הסטרס מפריש הורמונים שמקשים עלינו לבצע דיאטה ביעילות, ואילו הדילוג על ארוחות במהלך היום תורם להפרשת הורמני הדחק ולהאטת חילוף החומרים בגוף.

 

בנוסף, הצמצום הקלורי והימנעות ממזונות מסוימים גורם למחסור ברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים ומינרלים, מה שמוביל לאגירת שומנים ולחוסר יכולת להשיל קילוגרמים נוספים בתהליך ההרזיה.

 

מה הפתרון?

בניית תפריט שמותאם אישית באמצעות איש מקצוע. התפריט צריך לכלול את כל אבות המזון וכן ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד תקין.

 

הימנעו מדיאטות דלות פחמימות או דלות שומנים. כל מרכיב תזונתי חשוב הן לבריאותנו והן לתהליך ההרזיה. עודף פחמימות בתפריט אמנם עלול לגרום להתפתחות מחלות כמו סוכרת, אך אין להסיק מכך שפחמימות הן דבר רע. לגופנו יש צורך בפחמימות מורכבות המכילות סיבים תזונתיים, המסייעים למנוע הפרשת יתר של אינסולין. תפריט המותאם אישית יאפשר לכם לרזות בדרך בטוחה ומהנה יותר.

  

6. חוסר איזון הורמונלי

הורמונים רבים קשורים לתהליכי חילוף החומרים בגוף, ופגיעה במאזן ההורמונלי יכולה לגרום להשמנה או לתהליך הרזיה שאינו מתקדם. ההורמונים המוכרים כאחראים על המטבוליזם הם הורמוני בלוטת התריס, אך גם חוסר איזון בין פרוגסטרון לאסטרוגן או רמה נמוכה של סרוטונין עלולים למנוע ירידה במשקל.

 

מה הפתרון?

יש להיעזר בגורם רפואי כדי לאזן את המערך ההורמונלי בגוף, ובנוסף ניתן להסתייע במטפל מיומן לתמיכה בתהליך באמצעות תזונה וצמחי מרפא.

 

חשוב לדעת שגורמים נוספים עשויים להקשות על ההצלחה בדיאטה, כגון גמילה מסיגריות, תורשה, נטילת תרופות (במיוחד תרופות נוגדות דיכאון, תרופות הורמונליות וסטרואידים) ומחלות שונות. סוד ההצלחה טמון באיתור הסיבות להשמנה, וטיפול בהן באמצעות אנשי המקצוע המתאימים. 

 

  • הכותב הוא נטורופת, תזונאי, מאמן כושר אישי והבעלים של בריאות מהטבע - קליניקה לרפואה משלימה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תפריט דל קלוריות באופן קיצוני או דילוג על ארוחות גורמים לגוף להיכנס לסטרס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים