שתף קטע נבחר

הרבה יותר מ-4 קירות: מדוע צריך ביטוח תכולה?

רוב הדירות בארץ מבוטחות בביטוח מבנה, בדרך כלל במסגרת המשכנתא, אבל לא תמיד זה מספיק: נזקים לחפצים בתוך הבית, כמו לפטופ או טלוויזיה, עלולים לקרות בעקבות שיטפון או שריפה - ועבורם יש צורך בביטוח תכולה. בדקנו מה כולל ביטוח תכולה, איך ניתן למזער נזקים ומה אחריות המשכיר והשוכר

עונת הקיץ מאופיינת בפריצות לא מעטות לבתים ולדירות, בעיקר כשהדיירים יוצאים לחופשה. חוץ מהיערכות מתאימה נגד פורצים, אפשר וגם רצוי לבטח את תכולת הדירה מראש לכל מקרה. במסגרת חוק הפיקוח על השירותים הפיננסיים (1981), נקבעו תנאי מינימום לביטוח מבנה דירה, המחייבים את כל חברות הביטוח.

 

 

בפועל, בגלל התחרות העזה בשוק, חברות רבות מציעות הרחבות שונות ומיוחדות, חלקן אף ללא תוספת תשלום, כדי למשוך מבוטחים פוטנציאליים. לכן קיים שוני רב בין סוגי הביטוחים המוצעים כיום - וכל מי שמעוניין ברכישת ביטוח דירה צריך להשוות היטב בין הכיסויים האפשריים.

 

מנשה קורוט, משנה למנכ"ל שירביט חברה לביטוח, מסביר כי "חשוב לשים לב שביטוח מבנה אין פירושו כיסוי לתכולה, כלומר פוליסה לביטוח דירה היא פוליסה תקנית עליה יכול המבטח להעניק הרחבות נוספות לתכולת הדירה". המשמעות: אם ביטחתם את הדירה עצמה, תפוצו על הנזק לנכס, אבל רק אם ביטחתם את תכולת הדירה תפוצו על המחשב והטלוויזיה שנהרסו.

 

"מרבית חברות הביטוח מרחיבות את כיסויי הביטוח שבפוליסת המבנה הבסיסית, כך שפוליסת הדירה מכסה בדרך כלל גם שירותי חירום לפתיחת סתימות, פריצת דלתות, תיקון קצרים חשמליים או עצירת דליפה מצינורות חיצוניים", הוא אומר.

 

לדבריו, "לעתים הפוליסה תכלול גם ביטוח בגין נזק תאונתי לטלוויזיות, מערכות קול ומחשבים ביתיים". לשוכרי הדירות מומלץ להתעניין אצל בעל הבית מה כוללת פוליסת המבנה, ולשקול לבטח את תכולת הדירה בעצמם.

 

אם הטלוויזיה נהרסה - ביטוח התכולה יכסה את הנזק, אבל לא ביטוח המבנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם הטלוויזיה נהרסה - ביטוח התכולה יכסה את הנזק, אבל לא ביטוח המבנה(צילום: shutterstock)

 

הולכים על בטוח

ביטוח תכולה עשוי להגיע למאות ולעתים לאלפי שקלים בשנה, אך הנזק הכספי שעלול להיגרם לתכולת הבית בעת צרה עלול להיות גבוה פי כמה וכמה. שכרתם דירה? שיהיה במזל. אך בעוד שהדירה עצמה מכוסה, כנראה, בביטוח המבנה של בעל הבית, הרי שייתכן שללא ביטוח תכולה, הציוד שלכם - לרבות הריהוט, כלי החשמל, כלי הנגינה והשטיחים - אינם מכוסים.

 

אפרת גילה דנן, סמנכ"ל השירות של חברת המקצוענים לבעלי מקצוע לבית, נותנת טיפים למזעור הסכנות בבית: "חוטי חשמל חשופים הם סכנה. הם עלולים ליצור קצר חשמלי שעלול לגרום לשריפה בבית. נתקלתם בחוט חשוף? זו אחריותו של המשכיר לטפל בבעיה. אם אתם שוכרים דירה, פנו לבעל הבית ודרשו תיקון מיידי של המפגע".

 

עוד היא אומרת כי "כדי לוודא שבעלי הבית ביצעו במועד את איטום וזיפות הגג, ולבדוק את תקינות המרזבים והניקוז. אתם לא רוצים לעמוד, בעיצומו של חורף, במרכזה של דירה מוצפת על תכולתה. בדיקה כזו עשויה לחסוך הרבה כסף, שלא לדבר על עוגמת הנפש".

 

דנן ממשיכה: "יש דברים קטנים שהדייר יכול לעשות בעצמו על מנת להקטין סיכונים. למשל, לבדוק את תקינות הצינורות הגמישים שקיימים במספר מקומות בבית, כמו בחדר השירותים, בין הקיר לניאגרה או תחת ארונות המטבח והאמבטיה (מחוברים לברז פרח). אם צינור מהסוג הזה מתנתק, הבית שלכם עלול להיות מוצף כולו תוך 20 דקות".

 

לדבריה, "המים עלולים להסב נזק עצום לתכולת הדירה. לפטופים, מחשבים וכל מכשירי החשמל יהרסו כליל. כנ"ל לגבי ריהוט מעץ, שטיחים שיסבלו מגלישת צבע, רטיבות וריח עובש חריף שיהיה קשה עד כדי בלתי אפשרי להפטר ממנו".

 

אל תסגרו את השיבר

יצאתם מהבית לפרק זמן של למעלה מ-24 שעות? לא תמיד מומלץ לסגור את השיבר, מסבירה דנן: "במקומות בהם הצנרת מברזל, סגירת המים עשויה לגרום לחלודה שעלולה לחסום את מעבר המים בצנרת. כשתחזרו מהנופש ותפתחו את השיבר, תתפלאו לגלות שלחץ המים בדירה ירד, ובמקום השאון שהורגלתם בו במקלחת תמצאו זרזיף".

 

אז מה בכל זאת הפתרון? לדברי דנן, "צמוד לצינורות הללו יש ברז קטן, הנקרא בעגה המקצועית ברז ניל. סגרו אותו והיו שקטים. גם אם יהיה פיצוץ בזמן היעדרותכם, הנזק יהיה מינורי ולא הצפה טוטאלית של הדירה. בנוסף, חשוב לוודא שהחיבורים מחוזקים והצנרת תקינה".

 

לדבריה, "אם הבורג משוחרר או לא מהודק דיו, או אם הצינור נראה בלוי - הקדימו תרופה למכה. עלותו של צינור כזה היא שקלים בודדים בלבד, בעוד שהנזק שיגרום צינור בלוי שיתפוצץ יעמוד על עשרות אלפי שקלים. רגע לפני שאתם יוצאים מהבית ודאו שכל הברזים (הרגילים) סגורים היטב. כמובן תמיד מומלץ לבדוק שלא השארתם את הגז דולק, את המגהץ, הפן, המחליק ודומיהם מחוברים לחשמל".

 

ככלל, בכל הקשור למניעת שריפה בבית, חשוב לבדוק מראש את תקינות ארון החשמל. בחורף אל תניחו בגדים או מצעים על תנורי חימום והיזהרו בשימוש עם תנורי חימום וגז. גם הדלקת נרות בערב שבת יכולה להוות סכנה לבית, וחשוב להקפיד על אמצעי זהירות. כמו כן, הימצאות מטף בבית או בעסק, ושימוש נכון בו בעת הצורך, יכול למנוע נזק בנפש וברכוש.

 

עוד בנושא:

 

נשטף? נשרף? אפשר לשקם

אם לא נקטתם את כל אמצעי הזהירות, ייתכן שתמצאו את הדירה מוצפת וחפציכם ספוגים במים או מפויחים לאחר התלקחות ושריפה. גם במקרים אלו יש עדיין מה לעשות. חיים קרואני מחברת מעיין ניקוי שטיחים מסביר כי "הרבה פעמים יש פיצוצים בצנרת בשעה שיושבי הבית לא נמצאים בו, והדבר הראשון שניזוק בבית הם השטיחים".

 

לדבריו, "הטיפול בשטיחים קשור לסוג השטיח. כך, למשל, שטיחים בעבודת יד כמו שטיח פרסי או אפגני עשויים מ-100% צמר טהור ויש סכנה שתהיה להם גלישה של צבע כתוצאה מהמפגש עם המים וגם עיוות של השטיח עצמו, כי הצמר שבא במגע עם המים מתכווץ. שטיחים סינתטיים מהווים פחות בעיה כי הם עשויים מפוליאסטר".

 

אז מה עושים אם השטיח מוצף? קרואני אומר כי "ראשית יש לתלות את השטיח כדי שכל המים יצאו ממנו במהירות האפשרית ולייבש אותו. מומלץ לפנות לחברה המתמחה בניקוי ושיקום שטיחים, כדי שבפרק זמן קצר יגיעו לאסוף את השטיח לטיפול במפעל. בבית אין את האמצעים הטכניים לטפל בשטיח שניזוק מהצפה. שטיח רטוב מפתח עובש, וככל שהטיפול בשטיח יהיה מהיר יותר - כל ניתן יהיה להציל אותו בכמה שפחות נזק".

 

קראוני מוסיף כי עלות ניקוי שטיח בגודל 2 על 3 מטרים מגיעה ל-360 שקל, וטיפול בנזקי הצפה כ-180 שקל. "חשוב לזכור שפעמים רבות, עלות הניקוי כלולה בביטוח המבנה. למשל, אם הנזק נגרם מנזילה בצנרת. כך גם לגבי ניקוי ספות ומזרונים", הוא מבהיר.

 

גולן חזיזה מחברת האחים חזיזה שיקום מבנים מתייחס למקרים של פיצוץ דוודים. "במקרה שבו דוד מתפוצץ בגובה ומציף את כל הבית, המים חודרים מתחת למרצפות וכל החול נרטב. זה מחייב לפרק את הריצוף, להוציא את החול, לייבש את המקום במשך שבוע ואז גם יש תיקוני טיח, שפכטל וצבע. אם חדרו מים לתעלות החשמל אז צריך להחליף את כל החיווט. אם ארון חשמל נפגע אז להחליף ארון חשמל וממנו להתחיל חיווט".

 

לדבריו, "הנזקים של התפוצצות צנרת קורים בעיקר בקיץ, כי אנשים נעדרים מהבית לחופשות ואז לא מטפלים בנזק לתקופה יחסית ארוכה. בחורף עיקר הנזקים זה מהדוד כי מפעילים אותו יותר. רוב הנזקים נגרמים כתוצאה מצנרת רעועה וישנה. גם צנרת של מזגנים שהותקנה לא טוב יכולה לגרום נזק מתמשך".

 

בנוגע לנזקי שריפה בבית אומר קראוני: "שטיחים, רהיטים וריפוד עלולים להינזק קשות מפיח. ניתן כמובן לתקן את זה. ברגע שמגיעים הביתה ורואים את הנזק, מיד יש להתקשר לחברת הביטוח ולקבל מהם אישור מיידי לטיפול בשטיחים ובריהוט.

 

חזיזה מסכם: "התלקחות ושריפה בבית יכולים לגרום לנזק עצום לדירה, ותהליך השיפוץ יכול להיות מורכב וארוך יותר. בנזקי שריפה לרוב יש לקלף את הטיח בכל הבית, לעשות טיח מחדש, וכמובן לטפל בנושא החשמל, בנוסף לריצוף".

 

רוצים לדעת עוד? היכנסו לאתר המקצוענים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדי שלא תמצאו את עצמכם בארגז - קחו אחריות על הדירה שלכם
צילום: shutterstock
מומלצים