שתף קטע נבחר

איך משאירים את הרעש מחוץ לבית?

מסביב לדירה שלנו יש לא מעט רעשים - מכלי רכב, מנערים שמבלים ברחוב, משכנים שמזיזים רהיטים באמצע הלילה וגם מהמזגן המטרטר ממש מעבר לחלון. אז איך מונעים חדירה של רעשים ושומרים על בית שקט ככל הניתן?

החיים המודרניים הובילו לעלייה ברמת הרעש שאנחנו נאלצים לספוג מדי יום בבית שלנו. מרכזי הערים הפכו לסואנים מאי פעם, בתי עסק כמו ברים ובתי קפה רוחשים אנשים עד שעות מאוחרות, נערים שמבלים בחוץ בשעות הקטנות של הלילה, רעש המעלית במבנה המגורים, יחידת המיזוג והשכנים החדשים מלמעלה, כולם עשויים להוות מפגע סביבתי קשה ובלתי נסבל.

 

עוד בנושא:

בידוד רעשים: כל מה שצריך לדעת על קירות גבס

עד מתי מותר לנגן מוזיקה במסיבת יום העצמאות?

רעש בלתי נסבל? הגיע הזמן להחליף את החלונות

 

רעש מוגזם עשוי להשפיע על התקשורת בין בני הבית, על הנוחות ואיכות החיים בדירה ועל השקט הנדרש כדי להירדם ולישון בלילה בשקט. החשיפה המתמדת לרעש מאלצת אותנו למצוא ולאמץ פתרונות וטכנולוגיות לבידוד, על מנת להפחית את השפעתו ככל הניתן.

 

לפני הכול

לפני שמתחילים לשפר את הקירות ולהתקין מחדש חלונות, ניתן לנקוט בפתרון פונקציונאלי שלא תמיד דורש יותר מדי: לשנות את ייעוד החדרים. למשל, אם ניתן להחליף את מיקום חדר הילדים הרועש עם חדר אחר הפונה לרחוב שקט יותר, תוכלו לשפר את המצב מבלי להתקין אף קיר או חלון מבודד.

 

מתחילים לעבוד

תכנון מתאים ונכון יכול להפחית בשיעור ניכר את הרעשים הבאים ממקורות פנימיים וחיצוניים גם יחד. פתחים וחלונות עם איטום אקוסטי, ציפויים אקוסטיים

 ומרכיבים של סיכוך בחזית פנימית או קירות מבודדים בין היחידות והקומות - יכולים בהחלט לסייע בנושא.

 

לפני שמתחילים לבודד על ימין ועל שמאל, כדאי ומומלץ מאוד להתייעץ עם יועצים אקוסטיים מומחים. בעלי המקצוע מצוידים במכשירים למדידת רמות הרעש, שמסייעים להם להתאים את המערכות הקיימות ולהחליט באופן מושכל על התקנת אמצעים מתאימים להפחתת הרעש. התאמה אופטימאלית של מערכות הבידוד יכולה להביא לחיסכון משמעותי בהוצאות ולשיפור ברמת הבידוד.

 

חשוב לזכור שבידוד אקוסטי לרוב לא נכלל בצ'ק ליסט של קבלן שיפוצים שמגיע לשפץ את הבית שלכם, גם אם מדובר בשיפוץ כולל. יתרה מכך: בעל מקצוע לא מנוסה ולא מיומן יכול לעתים לנסות לשפר את הבידוד הקיים ולגרום לנזק בלתי הפיך לדירה שלנו, לדירות הסמוכות ואפילו לרמת הבידוד. לכן, כדאי מאוד לבקש הוספה של בידוד אקוסטי כשמבצעים שיפוץ (אם אכן יש בעיה של רעש), ולדרוש ייעוץ ויישום על ידי בעלי מקצוע מומחים בתחום.

 

בידוד תקרה וקירות

הרעש שאנחנו סובלים ממנו בבית עשוי לחדור גם דרך הקירות עצמם - חלק מגלי הקול מוחזרים מהקיר וחלק נבלעים בתוכו ומשם אל תוך הבית. לכן, פתרונות הבידוד המותקנים בקירות ועל גבי הקירות מהווים מחסום ש"מתנגד" לתנועות גלי הקול ו"בולע" את הרעש.

 

ככלל אצבע ככל שהקיר כבד יותר, כך הוא יספוג יותר טוב את הרעש. החלופה לקירות מסיביים היא התקנה של קיר מנותק מגע, שהוא קיר גבס במרחק מסוים מהקיר המקורי וביניהם חומר בידוד.

 

משה אלקיים, מנהל פרויקטים בל.נ אמנות הגבס והאקוסטיקה, מסביר: "באופן עקרוני, הקיר המבודד מורכב מקיר גבס במרווח של 5 ס"מ מהקיר הקיים, וביניהם שמים חומר ייעודי לבידוד רעש. קיימות מספר אפשרויות מרכזיות, כמו צמר זכוכית וצמר סלעים. באשר לצמר זכוכית, ניתן להתקין לוחות של צמר זכוכית עטופים בפלא"ב (פוליאתילן שאינו בעיר), שהוא חומר דמוי ניילון המונע מגע ישיר עם צמר הזכוכית. צמר סלעים הוא חומר בידוד מצוין, שמבודד גם מחום וקור".

 

הכול זה מלמעלה

אם אתם סובלים מרעשים מהשכן מלמעלה, לא תמיד יש פתרונות פלא של בידוד התקרה. "אם יש לכם תקרת בטון, תקבלו את הבידוד היעיל ביותר לרעשים", אומר אלקיים. "לעומת זאת, אם הרעש הוא נקישות עקבים, הפתרון היחיד הוא לבקש מהשכנים לשים שטיח. שום דבר שתעשו אצלכם לא ממש יעזור. אם אתם גרים בדירת הגג ויש רעש של גשם, אפשר לנסות לבודד את התקרה בדומה לבידוד קיר - עם שכבה נוספת של קיר גבס וחומר בידוד".

 

חלונות וזכוכיות מבודדות

זכוכית אינה מבודדת בצורה טובה במיוחד מעצם טבעה כחומר קל ונוקשה, אך ניתן לשלב סוגי זכוכית שונים ומסגרות חלון אקוסטיות על מנת לשפר את בידוד הרעש של החלונות בבית שלנו.

 

אם מדובר בזכוכית בעלת שכבה אחת, הדרך לשיפור הבידוד הוא הגדלת עובי הזכוכית. בנוסף, אפשר להתקין זכוכית רב-שכבתית או זכוכית בידודית, שמבודדת טוב יותר את הרעשים. בזכוכית בידודית שכבות הזכוכית מודבקות אחת לשנייה באמצעות שכבת ביניים שמשפרת את האיטום והבידוד מרעשים. ככל שעובי הזכוכית המבודדת גדול יותר, כך הבידוד טוב יותר. עם זאת, בעובי מסוים יהיה קשה להתאים את הזכוכית למסגרת החלון.

 

אם יש צורך מומלץ לשקול זיגוג כפול, כלומר שתי מסגרות נפרדות עם זכוכית בכול מסגרת. זכרו כי במקרים כאלו תראו לפעמים התעבות של האוויר בין הזכוכיות בעונה הקרה.

 

בנוסף לסוג הזכוכית, אחד המרכיבים החשובים ביותר הוא רמת האטימות של מסגרת החלון, משום שמסגרות המאפשרות חדירה של אוויר מאפשרות גם מעבר של קול. לכן, חלונות הזזה למשל, פחות טובים מההיבט האקוסטי משום שהם פחות אטומים. חלונות הנפתחים על ציר, לעומת זאת, יאטמו טוב יותר. באשר לפתרונות של איטום המסגרת, אטמי גומי עשויים להתברר כפתרון פחות יעיל משימוש באטמים המוזרקים ומתקשים לאחר מכן.

 

מהומה בצנרת

רעשים של מים זורמים בצנרת עשויים להטריד לא פחות מרעשים חיצוניים, במיוחד כשמדובר בחלקי צנרת גלויים או כאלו העוברים בתוך ארון ולא בתוך הקיר. אם אתם בעיצומו של שיפוץ, הפתרון הוא עיטוף הצנרת בשרוולים אקוסטיים מיוחדים, שבולעים את הרעש של המים הזורמים. אם מדובר בצנרת קיימת מאחורי הקיר, ניתן להתקין בידוד קיר רגיל של לוחות גבס וצמר סלעים. בנוסף, ניתן למצוא מערכות צינורות עם בידוד אקוסטי מובנה, שמפחיתות משמעותית את רעשי הצנרת, לרמה שכמעט ולא ניתן לשמוע.

 

טרטור המזגן

מנוע מטרטר של מזגן יכול להטריד את הנפש ולהרעיד את כל הבית והוא אחד המטרדים הנפוצים ביותר במבני מגורים. לכן, בעת ההתקנה יש להקפיד על הצבת יחידת העיבוי (היחידה החיצונית) הרחק ככל הניתן מהחלונות, חדרי השינה וחדרי המגורים.

 

זכרו שגם בדירות הסמוכות גרים אנשים והקפידו להרחיק את המזגן שלכם גם מהחלון שלהם, על מנת להימנע מתלונות וחיכוכים. בנוסף, מומלץ להתקין רפידות מבודדות בין המתקן המחזיק את המזגן לבין קירות הבניין וגם בין המזגן עצמו למתקן התלייה. הרפידות ימנעו את החיכוך שמעצים את הרעש של הפעלת המזגן ואת הרעידות.

 

ועוד קצת רעיונות

בנוסף לקירות ולחלונות, ניתן להפחית את רמת הרעש בבית על ידי אלמנטים

 סופגי רעש בתוך הדירה. כך למשל, ישנם וילונות שבולמים את גלי הקול המגיעים מהחלון וכך מפחיתים את רמת הרעש בבית.

 

מלבד וילונות, קיימים עוד אלמנטים סופגי רעש עם מקדם בליעה אקוסטי גבוה, אותם יש להדביק לתקרה או לקירות. תפקידם של אלמנטים אלו הוא לספוג, את החזרי הקול. גם הדלת שלכם יכולה לאטום רעש בצורה טובה יותר, באמצעות הוספת אלמנטים בולמים וסופגים, יחד עם הוספה של אטם וגליוטינה לאטימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רוצים לישון בשקט. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים