שתף קטע נבחר

על הגז: כך תשתמשו בו נכון ותיזהרו

בדקו שלמתקין הגז יש רישיון, החליפו כיריים ישנות, שימו לב אם יש דליפות וכשאתם יוצאים לחופשה סגרו את הברזים

החגים בפתח ואיתם השעות הארוכות של הבישולים ליד הכיריים. קבלו כמה טיפים לתחזוקה נכונה וגם אמצעי זהירות שמאוד חשוב להקפיד עליהם בשימוש בגז.

 

עוד בנושא:

שוק הגז פרוץ – כיצד נמנע את האסון הבא

שריפה בבית: איך מתמודדים

שמרו על ילדיכם: מדריך בטיחות לבית

 

רק ספק מורשה העומד בתקן הישראלי

ראשית, כשמתקשרים עם טכנאי גז או עם ספקי גז, יש להימנע מקניית מכלי גז מגורמים שאינם מורשים. "התחברות לספק לא מורשה מאוד מסוכנת", מזהיר אבי אזולאי, טכנאי גז מוסמך. "הוא לא מפקח על המערכת ולא עומד בתקן הישראלי,   ולכן אם הספק אינו מורשה, הוא לא מספק אחריות, ובמקרה של תאונה הנפגע לא יהיה מכוסה מבחינת הביטוח. כשמזמינים טכנאי גז מומלץ מאוד לבקש ממנו להציג את הרישיון שלו. להתקנת גז בבית, מספיק רישיון ברמה 1, ואילו להתקנת גז בבתי עסק, נדרשת רמה 2".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "ברוב מוחלט של עבודות בעלי המקצוע לבית אין תעודות הסמכה, אולם במקרה של טכנאי גז כמו גם מדבירים וחשמלאים רק לבעלי רישיון מותר לעסוק בתחום, לכן חשוב להזמין טכנאי גז ממאגר אמין המפקח על בעלי המקצוע ומכיל רק בעלי מקצוע מוסמכים".

 

כיריים ישנות ואינן עומדות בתקן? החליפו אותן

"מומלץ להחליף כיריים שאינן עומדות בתקן, ושאין להן חיישן להבה", אומר אזולאי. "הכיריים החדשות היום מגיעים על פי התקן שלא מאפשר הזרמת גז ברגע שאין להבה. כלומר, אם המרק גולש, הברז מפסיק לספק גז באותה נקודה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

  

וכמה זה עולה לנו? "היום כיריים פשוטות וזולות עולות כ-450 שקל", אומר יוסף אהרון מגז תבור. "אפשר לסמוך עליהן והן עושות את העבודה, כי היום כל היצרנים חייבים לעמוד בתקן הישראלי. אם המערכת היא בת כעשר שנים, והיא מערכת ישנה שאין בה את התכונה של הפסקת הזרמת גז במקרה שאין להבה, מאוד מומלץ להיפטר מהכיריים בהקדם האפשרי. אין חובה לקנות כיריים יקרות, אלא רק כיריים שעומדות בתקן הבטיחות".

 

סיימתם לבשל? סגרו את הברז

"הדבר הבסיסי ביותר בסוף כל יום עבודה במטבח הביתי הוא לסגור את הברז שמתחת לכיריים", אומר אהרון. "הקפדה על כך תשמור על הברז מפני דליפות לאורך שנים".

 

לנקות עם חומרי ניקוי ללא חומצה

"כשמנקים את הכיריים", אומר אהרון "יש להקפיד לא להשתמש בחומרים חומציים. ניתן להשתמש במים ובסבון כלים, אקונומיקה היא גבולית ופחות מומלצת. הכי טוב להשקיע בקניית חומרים שכתוב עליהם שהם מיועדים לניקוי הכיריים ושהם ללא חומצה. בנוסף, חשוב להקפיד על כך שמים לא יחדרו לאזור הברזים, כי זה עושה קצר, וגורם לכך שנשמע בכל הדלקת גז את התקתוקים של ההצתה. באזור הזה יש להסתפק במטלית לחה ולייבש מהר. את חלקי הגז ניתן להכניס למדיח, אבל רק כשהם קרים, אחרת הם מתעוותים".

 

שימו לב לסימנים מעוררי חשד

"יש כמה דברים שצריכים לעורר חשד לחוסר תקינות של המערכת", מסביר אהרון. "אם יש ריח גז בבית או בארון שמתחת לכיריים, זה סימן לבעיה במערכת הגז. אם יש להבה שלא נדלקת בצורה תקינה, ושומעים פיצוצים במהלך הניסיון להדליק אותה, זה גם סימן שצריך להתריע לנו על תקלה. להבה בצבע צהוב, יכולה להעיד על סתימות, היא שורפת את הסירים ועושה פיח. להבה כחולה היא הלהבה התקינה. אין צורך להחליף כיריים במקרה כזה, וניתן להחליף רק את הדיזות (היציאות הקטנות שמהם יוצא הגז לכיוון המבער). עלות ביקור טכנאי היא 250-200 שקל, והחלקים הקטנים הם בסביבות ה-100 שקל. כשכיריים חדשות עולות בסביבות 450, לא בהכרח משתלם לתקן. אם הכיריים עלו בסביבות 4,000-2,500 שקל, שווה לתקן אותן, אבל אם מדובר בכיריים פשוטות, מומלץ לקנות חדשות".

 

בלוני גז. דעו היכן הברז הראשי (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
בלוני גז. דעו היכן הברז הראשי(צילום: צביקה טישלר)

 

במקרה של דליפת גז סגרו את הברזים ופתחו דלתות

אהרון: "חשוב מאוד שכל בעל בית ידע היכן ממוקמים בלוני הגז שלו, היכן ממוקם המונה של הדירה (אם מדובר בבית משותף), והיכן ברז הכניסה הראשי לבית. במקרה של ריח גז או חשד לתקלה במערכת, עוד לפני שמתקשרים להזמין טכנאי, מומלץ לסגור את הברז הראשי".

 

אזולאי: "חשוב מאוד לפתוח את הדלתות, ולא להסתפק רק בפתיחת החלונות. כיוון שגז כבד יותר מהאוויר יש לו נטייה לזרום לחלל יותר נמוך, כמו חדר מדרגות או מרתף, ולכן כדאי גם לסגור ככל האפשר את הדלתות לחדרים נמוכים יותר שסמוכים, ולפתוח את דלתות הכניסה לבית".

 

הקפידו על תקינות צינור הגומי

"מרבית תאונות הגז", אומר אזולאי, "מתרחשות בעקבות תקלות בצינור הגומי הגמיש שלרוב נמצא מתחת לכיריים. כאשר הוא מוצא ממקומו או נפגע, עלולה להתרחש דליפת גז. לכן, אסור לנתק אותו באופן עצמאי, אלא אך ורק על-ידי טכנאי. יש להקפיד על כך גם כשמנקים את הבית, ולהיזהר מאוד שהוא לא ייפגע, או שסירים או כלי מטבח אחרים לא יפגעו בו. מאוד חשוב להקפיד שתהיה גישה מאוד קלה ונוחה אליו. שבפעולה אחת פשוטה ניתן יהיה להגיע אליו. מספיקה פתיחת דלת או מגירה, ושהאזור לא יהיה עמוס בחפצים. אם הצינור ממוקם על-יד מגירות, יש לוודא שהמגירה לא משפשפת בטעות את הצינור ויכולה להוביל לקריעתו. אחת לחמש שנים יש לוודא שחברת הגז אכן הגיעה לבדוק את מכלי הגז ולהחליף את הצינור".

 

החלפתם לכיריים חשמליות? קראו לחברת הגז שתסגור את הקו

אהרון: "אם מחליפים את הכיריים בבית מגז למערכת שעובדת על חשמל (אינדוקציה) חשוב מאוד להקפיד לקרוא לחברת הגז על מנת שתנתק את קו הגז, כדי שלא יישאר קו פעיל ללא שימוש".

 

בחופשה - סגרו את הברזים

ולסיום, יצאתם מהבית לחופשה, סגרו הן את ברז הגז שמתחת לכיריים בתוך הדירה, והן את הברז של קו הגז שלכם מחוץ לדירה. מה שבטוח – בטוח.

 

טכנאי גז מורשים באזור מגוריך

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים