שתף קטע נבחר

כך תכינו את מערכת החשמל לחורף

הגשמים והרוחות עלולים לשבש את אספקת החשמל בבית, אבל יש מה לעשות כדי לשפר את יעילות המכשירים החשמליים - במיוחד לקראת החורף

החורף בפתח ואיתו הקצרים החשמליים. איך תגנו על המחשב הביתי ממכת ברק שתמחק את כל הזיכרון? איך תשמרו על המקרר מפני קצר שיגרום להשבתה? מדוע חשוב לבדוק את כל השקעים בבית לפני בוא החורף? למי מתאים לעבור למערכת תלת-פאזית? קבלו את עצות המקצוענים לקראת החורף.

 

עוד בנושא:

כשרשת החשמל שורפת לכם מכשירים 

שריפה בגלל קצר חשמלי? אל תתנו לזה לתפוס אתכם  

למחירון החשמלאים המלא 

 

בדקו את לוח החשמל ואת הכפתור במכשיר הפחת

"חשמלאים רבים יגיעו לבדוק את תקינות מערכת החשמל גם ללא עלות" אומר חזי רבינוביץ מחשמל רבינוביץ. הוא מאוד ממליץ לצרכן הביתי לבדוק שהכל תקין, שההארקה בבית תקינה ושלוח החשמל מגן מפני התחשמלות וזרמי קצר.

 

בדקו שהכל תקין (צילום אילוסטרציה: ShutterStock) (צילום אילוסטרציה: ShutterStock)
בדקו שהכל תקין(צילום אילוסטרציה: ShutterStock)
 

"לפני החורף חשוב מאוד לבדוק את לוח החשמל בבית", מסכים גם משה בכר, חשמלאי מוסמך. "אם יש חוטים רופפים, חשוב לחזק אותם. אחת לשלושה חודשים מומלץ מאוד לבדוק את הכפתור שנמצא במכשיר הפחת. זהו כפתור קטן, שחשוב ללחוץ עליו כדי לוודא שהוא תקין ומקפיץ את החשמל בכל הבית. זו פעולה שהצרכן הביתי יכול לעשות בעצמו, רק חשוב לכבות את מכשירי הטלוויזיה, את המחשבים ועדיף לנתק את המכשירים הניידים מהמטען לפני כן. אם מכשיר הפחת לא תקין, הדבר מאוד מסוכן ומצריך טיפול מיידי. זה הרכיב הכי חשוב בלוח החשמל ומגן מפני קצר או התחשמלות".

 

השקעים בבית

בכר: "חשוב לבדוק את כל השקעים בבית, לוודא שהם לא שרופים או רופפים. חשוב מאוד שהשקע יהיה תקין ומחובר היטב לקיר, וכמובן מכוסה כך שהחוטים אינם חשופים. אם יש ריח שרוף באזור השקע, או שהוא נמס או שהפלסטיק התעוות - סימן שיש להחליף אותו. חשוב לתחזק את השקעים היטב לפני העונה הקרה, שבה רובנו מתחילים להשתמש במפזרי החום למיניהם, ומשתמשים בכל תקע שזמין לנו באותו רגע. בשום אופן אין להחליף את השקע ללא חשמלאי".

 

 דוד החשמל

בכר: "בתקופת החורף מתגלות תקלות רבות בדודי החשמל. לכן לפני בוא העונה הקרה יש לבדוק שהדוד תקין, ללא נזילות וכן שהקולטים לא שבורים. חשוב להפעיל את הדוד למשך כעשר דקות, עוד לפני שמתחילה העונה הקרה, ולוודא שהוא פועל כשורה ושאינו מקצר את החשמל בבית. זה חשוב בעיקר בבתים שלא מפעילים את דוד החשמל במהלך חודשי הקיץ, אלא רק בחורף".

 

הכינו את המזגן

 בכר: "חשוב לנסות להפעיל את המזגנים לחימום עוד לפני החורף ולוודא שהם תקינים, שמערכת החשמל בבית עומדת בעומס. רובנו מחליפים למצב חימום רק בשיא הקור, וחשוב לבדוק תקינות לפני כן, כדי שאם קיימת בעיה נטפל בה מראש ולא ניאלץ לסבול כמה ימים בבית קר עם מזגן מקצר". רבינוביץ: "חשוב לדעת שצריכת החשמל של מזגנים בחורף גבוהה יותר מאשר בקיץ, כי מזגן שמחמם זולל יותר חשמל מזה שמקרר. יש לבדוק אותם מבעוד מועד כדי שאם יש עומס רב מדי של חשמל שגורם לנפילת המתח, נדע על כך מראש ולא בשיא החורף".

 

רכשו מכשיר אל-פסק

רבינוביץ: "מכשיר אל-פסק (UPS), מספק הגנה למכשירי החשמל מפני ברקים ומפני זרמי קצר. ישנם שני סוגים של מכשירים כאלה: האחד שמיועד למכשירים בעלי צריכת חשמל גבוהה (מכונת כביסה, מייבש כביסה, מדיח כלים, תנור חשמלי ומקרר) והשני שמיועד למכשירים בעלי צריכת חשמל נמוכה (טלוויזיה, מחשב). על המכשיר עצמו כתוב לאילו מכשירי חשמל הוא מיועד. מאוד כלכלי לרכוש את מכשיר האל-פסק בשלישיות, לא בבודדים, כי כך העלות נמוכה משמעותית. אין חשיבות לקנות מותג יקר בעניין הזה, שכן ישנה חובה לעמוד בתו תקן של מכון התקנים, וחבל לשלם סתם עבור מכשיר יקר. ניתן לרכוש כשלושה מכשירים כאלו בעלות של 220-200 שקל. מכשירים שעבורם אין צורך לחבר אל-פסק הם מכשירים חשמליים שעלותם ממילא נמוכה יחסית כמו טוסטר או קומקום חשמלי.

בדקו את תקינות המכשירים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדקו את תקינות המכשירים(צילום: shutterstock)
 

הפעולה של המכשיר היא פעולה של השהייה. ברגע שיש בבית קצר, הוא לא מחזיר את המכשיר החשמלי מיד לפעולה, אלא בצורה הדרגתית, לאחר השהייה, על מנת למנוע מכת חשמל שתקלקל את המכשיר. עלות המכשיר הזה נמוכה מאוד, ויכולה לחסוך אלפי שקלים במקרה של קלקול של מקרר, למשל".

 

 

 

למי מתאים תלת-פאזי?

רבינוביץ: "מדובר בהוצאה של כמה אלפי שקלים, ולכן אני לא ממהר להמליץ עליה לכל בית. חשוב מאוד לבדוק אם ניתן לשנות מעט את הרגלי הצריכה בייחוד בחורף, ולהימנע מהפעלת כמה צרכני חשמל גבוהים במקביל.

 

"אם מדובר בבית עם צריכה מאוד גבוהה של חשמל, והוא קופץ בתדירות גבוהה, מומלץ להזמין חשמלאי ולבדוק תחילה את תקינות המערכת, כדי לשלול בעיה אחרת שגורמת לקצרים. תלת פאזי למעשה נותן יותר אפשרויות לצריכת חשמל. כך שאם מפעילים כמות גדולה של מזגנים על חימום בחורף, ייתכן שכדאי לשקול מעבר לתלת-פאזי. מבחינת החיסכון בחשמל, הרי שמערכת של חד-פאזי, שבה מדליקים כמות רבה מדי של מכשירי חשמל, עובדת במצב של עומס, החוטים מתחממים, וצריכת החשמל עולה, וכך גם חשבון החשמל. הדבר משתנה מאוד ממשפחה למשפחה, בהתאם לאורח החיים ולהרגלי הצריכה שלה. לא מומלץ לזוג מבוגר שחי בדירה קטנה ולא צורך חשמל בכמות גדולה, לעבור לתלת-פאזי. זו תהיה בהחלט הוצאה מיותרת.

 

עלות התקנה של תלת-פאזי: כ-3,000 שקל (תשלום חד-פעמי ישירות לחברת החשמל), ובנוסף עלות התקנה של 5,000-2,000 שקל, בהתאם לגודל הבית ולמצבו. אם הבית בן 30 שנה, זה יכול בהחלט לייקר את עלות ההתקנה".

 

תאורת חירום במקום זמין

רבינוביץ: "מאוד מומלץ לקנות תאורת חירום אחת או שתיים, לחדר השינה או לפרוזדור, ולדאוג שיהיו מחוברים לשקע חשמלי תקין. במקרה שבו קופץ החשמל, יש לקחת את תאורת החירום ולגשת איתה אל לוח החשמל. אם קופץ הפקק הראשי, אין צורך לחשוש וניתן להרים אותו.

 

"אם גם אצל השכנים אין חשמל וכל הרחוב חשוך, כנראה מדובר בהפסקת חשמל אזורית. ניתן להתקשר לחברת החשמל ולוודא זאת, ולרוב תוך מספר שעות התקלה תתוקן. אם מדובר רק בקצר בבית, מומלץ לנתק את כל צרכני החשמל הכבדים מהחשמל, להרים את הפקק ולחבר בהדרגתיות את יתר המכשירים. מומלץ במקרה כזה לא להפעיל במקביל צרכני חשמל כבדים".  

 

חשמלאים מוסמכים ומומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
הפקק קפץ? (ארכיון)
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים