שתף קטע נבחר

ערים לסכנות: כללים לזהירות בחימום הבית

כולנו רוצים לשבת בבית חמים ונעים בחורף, אבל חימום לא נכון עלול להסתיים באסון. אז מה עושים ומה כדאי להתקין, במיוחד כשיש ילדים בבית. המקצוענים עם התשובות

מדי שנה נפגעים בישראל כ-900 ילדים ותינוקות עד גיל 5 מכוויות ונזקקים לאשפוז, 11% מהתאונות בקרב גילאי 1-4 הן כתוצאה מכוויות. מכלל הגורמים לכוויות, כוויה מרותחין היא הנפוצה ביותר בכלל האוכלוסייה (58%), כך מוסרים מארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים.

 

עוד בנושא:

שוק הגז פרוץ: כיצד נמנע את האסון הבא

כך תשתמשו בחשמל ותישארו בחיים כדי לספר על זה

המחירון המלא לעבודות בעלי המקצוע לבית

 

אז איך מונעים את הסכנה? בין כללי ההתנהגות המומלצים הם: רכישת מכשיר חימום בעל תו תקן ישראלי, הרחקת תנורי חימום מקרבת חומרים דליקים, הימנעות מייבוש בגדים על התנור,

 הימנעות מחסימת פתחי האוורור של התנור, וכן רכישת מכשיר בעל כיבוי אוטומטי במקרה שהמכשיר נופל.

 

בנוסף יש לבדוק שכבל החשמל תקין לכל אורכו. בעת החיבור לחשמל, יש להקפיד על כך שאין עומס יתר של מכשירי חשמל על שקע חשמלי אחד, וכי החיבור לשקע אינו רופף. במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "פעמים רבות אנשים דוחים תיקונים שנראים לא דחופים עד שמתרחשת התקלה והתאונה. ביקור חשמלאי או טכנאי גז עולה עד 250 שקל ויכולים להציל חיים, אם בתיקון ההארקה או איתור ותיקון דליפה בצנרת או בכיריים".

 

התקנת גלאי עשן

איתור מוקדם של שריפה יכול להציל חיים. בבתי עסק חברות הביטוח מחייבות התקנה של גלאי עשן. בבתים פרטיים, אין חובה שכזו, אך הדבר מומלץ ביותר, לא רק בבתים עם ילדים. "האזורים המומלצים להתקנת גלאי עשן הם המטבח וחדרי השינה", אומר תורן רוזנטל מטי גו - פתרונות מיגון. "יש להקפיד שבמטבח הגלאי לא יהיה ממוקם מעל הכיריים, אלא בחלל מטבח המרוחק ממקור או חום או אדים, כדי למנוע מצב של אזעקות שווא".

 

רוזנטל הוסיף כי "אם יש עליית גג או מחסנים שבהם יש פחי צבע, שמשיות מבד, קרטונים עם בגדים או כל מוצר אחר עם סכנת התלקחות, מומלץ להתקין גם שם גלאי עשן". עלות ממוצעת של גלאי היא 200-250 שקל, ועלות התקנה ממוצעת היא כ-150 שקל.

 

ישנם שני סוגי גלאי עשן. רוזנטל: "הסוג הראשון מתחבר למערכת אזעקה קיימת, ומאפשר התראה לנייד כשלא נמצאים בבית. הוא מתאים גם למערכת אזעקה אלחוטית, ומפעיל את הסירנות של האזעקה במקרה של סכנה. הסוג השני אינו מתחבר לאזעקה, אלא מתריע באופן עצמאי עם צפצוף התראה. הוא יכול לעבוד על סוללות (שיש צורך להחליף אחת לשנתיים), או לעבוד על מתח של 220 וולט, שהוא המתח הרגיל בבית".

 

גלאיי עשן ביתיים. ארכיון (צילום: חגי דקל) (צילום: חגי דקל)
גלאיי עשן ביתיים. ארכיון(צילום: חגי דקל)

 

"על מנת להיות בטוחים ומוגנים יותר במקרה של שריפה", מוסיף רוזנטל, "כדאי להחזיק בבית באופן קבוע מטף כיבוי קטן, ששוקל כ-5 קילו. עלותו היא 300-200 שקל, והוא מציל חיים. כמובן שחשוב לחנך ילדים להתרחק ממקורות אש, ולא לשחק עם גפרורים ומצתים על-ידם, ולשמש להם דוגמה בעניין הזה".

 

תנורי גז

"אמנם תנורי הגז הם לא האופציה הבטיחותית ביותר, אבל ישנם אנשים שלא מוכנים לוותר על השימוש בהם" אומר שרון שפירא משרון שירותי גז. "היתרון של החימום באמצעות גז הוא שהחום שמייצר הגז הוא חום יותר נעים ולא יבש כמו האוויר הנפלט מהמזגנים. הוא מחייב הקפדה על כללי בטיחות בעת ההתקנה, התחזוקה וכן בעת השימוש. הדבר הראשון שחובה להקפיד עליו הוא שההתקנה שלו תהיה בטיחותית. אם לא נעשה שימוש כשנתיים בתנור הגז, חשוב להזמין טכנאי גז לביקורת.

 בביקורת בודקים האם מיקום התנור תקין, ואינו מפריע למעבר בבית והאם צינור הגז תקין והצנרת מחוזקת בחבקים. הטעות הנפוצה של צרכנים היא שהם קונים צינור ארוך מדי 5-4 מטר, בחנויות שמוכרות את הצינור על פי מטר רץ. אסור שאורך הצינור יהיה מעל 3 מטר".

 

"חשוב להקפיד על פתח אוורור קטן של חלון בקרבת מקום", מוסיף שפירא. "כל אש שבוערת בבית בין אם בכיריים ובין אם בתנור הגז, מייצרת רמה מסוימת של פחמן דו-חמצני, ולכן כדאי לדאוג לאוורור, על מנת שתהיה תחלופה של אוויר בחלל. פתח קטן לא פוגע ביעילות החימום. חשוב מאוד להימנע מלהזיז את התנור ממקום למקום בזמן שהוא דלוק, כי עליו להישאר במצב מאוזן כל זמן שהוא דולק".

 

שפירא הוסיף כי כיום כל המכשירים נמכרים עם חיישן בטיחות, שגורם להפסקת זרימת הגז ברגע שהאש נכבית. "מי שמשתמש עדיין בתנור ישן, אינו חייב להחליפו. עליו רק להזמין טכנאי גז שיבדוק את תקינותו, ואף ניתן להתקין מנגנון של חיישן בטיחות בנפרד, בעלות של כ-250 שקל, ולהמשיך להשתמש בתנור", הוא אמר.

 

הגנה מפני כוויות מים רותחים במקלחת

בחורף הדוד עובד שעות נוספות. המים בדוד החשמל מכוונים לרתיחה בטמפרטורה של עד 60 מעלות. שפירא: "על מנת להימנע ממצב שבו ילד מקבל כוויה מהמים במקלחת, ניתן להזמין בעל מקצוע מתחום דודי החשמל, ולהתקין ברז ערבוב שלמעשה מערבב את המים החמים עם הקרים עוד לפני כניסתם לבית.

 הגוף לא יכול לשאת טמפרטורה של מעל 38 מעלות, כך שמיותר להכניס הביתה מים בטמפרטורה של מעל 45 מעלות".

 

לדבריו, "האפשרות לשלוט בחימום המים יותר קלה כשמדובר במערכת חימום מים בגז, כי וסת הטמפרטורה מאפשר הגבלתה למעלות הרצויות, כשהטווח הוא בין 30 ל-60 מעלות. היתרון הוא גם בחסכון בצריכה, שכן אין צורך לחמם את המים ל-60 מעלות ואז לערבב אותם עם מים קרים".

 

בעלי מקצוע מומלצים - לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים