שתף קטע נבחר

בונים ירוק: איך תחסכו גם לטווח הארוך

בנייה ירוקה חוסכת עשרות אחוזים מצריכת האנרגיה וגם מונעת זיהום מיותר. אז מה צריך לדעת כשמתכננים בית ירוק? המקצוענים עם כל הטיפים לחיסכון

ענף הבנייה אחראי ל-25% עד 40% מצריכת האנרגיה, ול-33% עד 50% מצריכת חומרי הגלם במדינות המפותחות. כך עולה מהערכות ארגון ה-OECD. לפני כמה שנים העריכה חברת מקנזי כי צריכת החשמל המיוחסת לבניינים בישראל עומדת על כ-60% מצריכת החשמל הכללית במדינה, וכי האנרגיה המופעלת בניינים אחראים לכמעט שליש מפליטות גזי החממה. אחד האמצעים הנפוצים בעולם להתמודדות עם נתונים מסוג זה היא הטמעה של עקרונות הבנייה הירוקה בבניינים חדשים ובשיפוץ של בניינים קיימים באמצעות תקנים לבנייה ירוקה.

 

עוד בנושא:

גם המרפסת ירוקה

בנייה ירוקה בישראל

כמה זה עולה לנו: מחירונים בתחומים נבחרים

 

האם עלות ההשקעה בבנייה ירוקה גבוהה? התשובה המפתיעה היא שכלל וכלל לא. ולא רק שעלותה נמוכה יחסית, היא אף מובילה בסופו של דבר להפחתת עלויות גם בטווח הארוך, מפני שהיא גורמת לחיסכון משמעותי באנרגיה. במועצה הישראלית לבנייה ירוקה אומרים כי "עם הגידול בפרויקטים של בנייה ירוקה, העלויות יורדות עם הזמן, מפני שמתפתחים שווקים מקומיים המוזילים עלויות ומאפשרים מענה רחב ופתרונות מגוונים לדרישות של המחוקק".

 

תאורה בבתים ירוקים

"מעבר לחיסכון הכספי שבשימוש בתאורה מלאכותית, צריך לזכור שלאור הטבעי השפעות חיוביות על בריאות האדם ועל מצב הרוח שלו", מסביר אייל מעברי מאייל שיפוצים וצבע ברמה אחרת.

 "כשמתכננים את השיפוץ כדאי לתכנן בצורה מושכלת את גודל החלונות ואת מיקומם ולדאוג למעבר אופטימלי של אור טבעי בין החללים הפנימיים בבית".

 

איך מתכננים נכון מיקום של חלונות? "כדאי שבכל אחד מחדרי הבית יהיה חלון", אומר מעברי. "כשמתכננים את המיקום שלו צריך להתחשב בזווית של השמש. בחזית הדרומית של הבית חלון גדול יאפשר לאור השמש לחדור בקלות לבית ויאיר אותו באופן טבעי. בעונת הקיץ, תידרש הצללה אופקית מעל פתח החלון, כלומר בנייה של שמשייה שתאפשר חדירת אור אך תקטין את הבוהק שלו ותמנע את הסנוור. בחזית המערבית והמזרחית מומלץ לתכנן חלונות קטנים יחסית".

 

בנייה ירוקה בארץ (צילום: חגי דקל) (צילום: חגי דקל)
בנייה ירוקה בארץ(צילום: חגי דקל)

 

ויש גם מרכיבים נוספים שצריך להתחשב בהם כשבוחרים את מיקום החלונות. משה סעדה ממשה סעדה שיפוצים מסביר: "כשקובעים חלונות יש צורך להתחשב לא רק במרכיב התאורה והחימום שניתן להפיק מקרני השמש, אלא גם לעניין הבידוד וההצללה. ניתן להיעזר גם בהצללות קבועות או הצללות שניתן להזיז בהתאם לעונות השנה. לחזית הצפונית של הבית אין צורך בהצללה, אך ליתר החזיתות ישנה חשיבות להצללה בהתאם לעונות השנה ולאופן השימוש בחלל".

 

כיצד לתכנן נכון את החללים הפנימיים? מעברי: "מומלץ לדאוג לפתחים בקירות לצורך החדרת אור. בחלק הדרומי של הבית כדאי למקם את החדרים שבהם מתקיימת פעילות במהלך היום, כך שהסלון וחדרי עבודה ימוקמו שם, ואילו את חדרי השינה כדאי למקם בחדר הצפוני".

 

ומה לגבי פרופיל החלון, וסוג החלון? מעברי: "כדאי להתקין פרופיל משולב אלומיניום ועץ. האלומיניום יהיה בחלק החיצוני של הפרופיל ואילו העץ בחלק בפנימי".

 

סעדה מסכם: "מבחינת סוג החלון, חלונות ציר הם אטומים יותר מחלונות הזזה, מפני שהקיר שסביבם הוא קיר בלוקים, בעוד שהקיר שליד חלונות הזזה הוא קיר כיס שבו הבלוק הוא חלול, מה שגורם למעברי חום וקור ומפחית את יכולת הבידוד של הקיר".

 

הבידוד

"ברגע שהבית מבודד בצורה טובה, איכות החיים עולה. הבידוד התרמי מעכב מעבר של קור וחום, ומונע את הצורך על אמצעי חימום מלאכותיים, שיש להם תופעות לוואי רבות ועלותם גבוהה", אומר מעברי. "חומרי הבידוד מבוססים על כליאת אוויר, והחומרים הרווחים כיום בשוק הם צמר סלעים, צמר זכוכית, טיח תרמי וקלקר".

 

מעברי ממליץ להוסיף חומר בידוד בחלקו הפנימי של הקיר, על-ידי הוספת קיר גבס בצד הפנימי וחומרי בידוד במרווח שבין קיר הגבס לבין הקיר החיצוני. "החיסרון של השיטה הזו הוא צמצום קל בשטח הפנים של הבית, אבל היתרונות הם כל כך גדולים שכדאי להשקיע בחיפוי קירות חיצוניים", הוא מסביר.

 "הקיר שהכי חשוב לבודד הוא הקיר החיצוני בחזית הדרומית, כי הוא הקיר שסופג שמש ישירה בשעות החמות של היום".

 

גם לסוג הרצפה יש השפעה על הבידוד? "בהחלט כן", אומר סעדה. "באזורי אקלים שבהם יש הפרש גדול בין הטמפרטורה ביום לבין הטמפרטורה בלילה (ירושלים, הגליל והנגב), כדאי לחשוב על עניין המסה התרמית. בחדרים שבהם החלונות פונים לכיוון דרום, מומלץ שהרצפה תהיה מחומרים שדווקא אינם מבודדים ובעלי מסה תרמית גבוהה כמו גרניט פורצלן ושיש. לעומת זאת, רצוי להימנע משימוש בשטיחים או בפרקט כי אין להם מסה תרמית משמעותית, והיכולת שלהם לשחרר לחלל הבית באיטיות את החום שנאגר במשך היום, היא נמוכה".

 

"מבחינת הבידוד לחלונות", מוסיף סעדה, "החלונות הם נקודת תורפה, כי לרוב הם עשויים מזכוכית, אלומיניום וברזל וגורמים לבזבוז חשמל ולהגדלת ההוצאות על מיזוג.

 הטרנד היום הוא עיצוב של חלונות גדולים המנצלים את התאורה טבעית של הבית, אך גם מקשים מבחינת הבידוד. ועדיין, מדינת ישראל היא מדינה חמה ובמרבית האזורים עדיף להרוויח את ימי השמש ולא להאיר את הבית לשווא. באזורים כאלה כדאי שהזכוכית תהיה אנטי-סאן ואז לא יהיה צורך בהוספת תריסים ווילונות. באזורים קרים במיוחד, מומלץ לקבוע חלונות קטנים יותר".

 

אז איך אפשר לשפר את הבידוד של החלון? סעדה: "יש מספר פתרונות: ניתן להתקין חלון עם זכוכית כפולה, ניתן לבחור בזכוכית עם ציפוי מיוחד שמאפשר כניסת אור אבל מצמצם חדירת חום, ואפשר להתקין ציפוי מסנן קרינה בלתי נראה".

 

לרשימת בעלי מקצוע מומלצים ואמינים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים