שתף קטע נבחר

חשמל בבית: חד או תלת פאזי - מה כדאי?

תשתית החשמל בבית נסתרת מן העין אך עובדת קשה כל הזמן. מה היה נהוג פעם, למי כדי לשדרג את המערכת ומה העלויות. המקצוענים עם הטיפים, שיכולים לחסוך לכם תקלות והרבה כסף

למי מתאימה מערכת חשמל חד פאזית עם 25 אמפר ולמי כדאי לעבור למערכת תלת פאזית, מה כדאי לעשות אם אתם לקראת שיפוץ ואין להגן על מכשירי החשמל שלכם. המקצוענים עונים.

 

עוד בנושא:

שריפה בגלל קצר חשמלי? אל תתנו לזה לתפוס אתכם

איך תימנעו מסכסוך גורלי עם בעל מקצוע

מחירון חשמלאים המלא

 

בדירות הישנות: 25 אמפר - רוטציה בין מכשירי החשמל

כיום בדירות הישנות מערכת החשמל היא 25 אמפר חד-פאזי. "גדלנו בבתים של ההורים שלנו עם בסך הכול 25 אמפר וגדלנו יופי", אומר אמיר משולם מאמיר שירותי חשמל. "רק שהיום השימוש במכשירי חשמל גדל משמעותית, וגם מכשירי החשמל עצמם צרכני חשמל גדולים אם אנו רוצים להפעיל במקביל את מכונת הכביסה, את דוד החשמל ואת המזגן, אנו נדרשים להגדיל את האמפר בבית".

 

 (צילום: Shutterstock ) (צילום: Shutterstock )
(צילום: Shutterstock )

 

למי בכל זאת כדאי להישאר עם חד-פאזי 25 אמפר? משולם: "אין משמעות כל כך לגודל הדירה, כמו לשאלה האם כמות צריכת החשמל בבית קטנה או לא. אם בדירה גר דייר אחד, והוא לומד לעשות רוטציה בין מוצרי החשמל אצלו בבית ולא מפעיל את כולם במקביל, הוא יכול להישאר עם המצב הקיים".

 

עולים כיתה: מ25 אמפר ל-40 אמפר - הליך זול יחסית ופשוט

כמה עולה לעבור מ-25 אמפר חד-פאזי ל-40 אמפר חד-פאזי? משולם: "חברת החשמל גובה עבור המעבר כ-3,000 שקל רק על עצם ההגדלה. העלות לחשמלאי שמחליף את המפסק הראשי בלוח היא 500-250 שקל, בהנחה שהלוח תקין.

 אם הלוח אינו תקין ונדרש להחליפו, עלות החלפת הלוח היא 1,500-1,000 שקל. זהו ההליך הכי פשוט, וחברת החשמל כלל לא מבצעת ביקורת בכל הבית, אלא רק בודקת שהלוח תקין ושההארקה בבית תקינה".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "בכל מה שקשור לבטיחות בחשמל אסור להתפשר. העיסוק בתחום מורשה לחשמלאים מוסמכים בלבד ולכן חשוב להזמין בעל מקצוע ממאגר אמין שמכיל אך ורק חשמלאים מוסמכים. כשבעל המקצוע מגיע לבצע את העבודה בקשו ממנו בנוסף ממנו לבדוק את תקינות ההארקה והשקעים בבית ולהחליף נתיכים ישנים במפסקים אוטומטים זעירים (מא"ז)".

 

עוברים פאזה: תלת פאזי לצריכה מוגברת

למי משתלם לעבור מחד-פאזי 40 אמפר לתלת-פאזי? "יש שתי סיבות עיקריות שמצריכות מעבר לתלת-פאזי", אומר יוני תורתי מגשר - עבודות חשמל. "הסיבה הראשונה היא כשרוכשים מוצרי חשמל תלת-פאזיים כמו מזגן תלת-פאזי, מזגן מיני מרכזי תלת-פאזי, כיריים חשמליים או אינדוקציה. הסיבה השנייה היא שיש כמות גדולה יותר של דיירים בבית, וריבוי מוצרי חשמל, ויש צורך להשתמש בהם במקביל".

 

מה קורה אם יש צורך בצריכת חשמל מוגברת, ולא עוברים לתלת-פאזי. האם יכול להיגרם נזק? תורתי: "ברגע שכמות החשמל שאתה מקבל מחברת החשמל קטנה ביחס לצריכה, הפקק יכול לקפוץ. מכיוון שכיום מוצרי חשמל רבים מופעלים באמצעות כרטיס מחשב (מקרר, מדיח, מכונת כביסה, מייבש כביסה), ברגע שהחשמל עולה ויורד מספר פעמים הוא יכול לגרום להרס של המכשירים ולנזק של אלפי שקלים. לכן, לא מדובר באמת בחיסכון, כי במקרה שייגרם נזק למכשירים, ממילא הצרכן יעבור למערכת תלת-פאזית".

 

חברת חשמל מעודדת מעבר למערכת תלת-פאזית

נראה שחברת החשמל מעודדת צרכנים לעבור למערכת תלת-פאזית. העלות למעבר כזה גבוהה רק במעט מעלות המעבר ל-40 אמפר, ועומדת על כ-3,600 שקל. משולם: "חברת החשמל גובה תוספת של 600 שקל עבור הביקורת שהיא עורכת לכל השקעים בבית. לחברת החשמל זה טוב שהצרכנים יעברו לתלת-פאזי, כי זה מאזן להם את מערכת החשמל מבחינת חלוקת הפאזות. אין פאזה אחת שעובדת יותר מדי קשה והכל מאוזן".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מהו תהליך המעבר לתלת-פאזי? משולם: "זהו הליך מעט מורכב יותר. הוא מצריך הגעה של חשמלאי שיבנה את הלוח כך שיתאים לתלת-פאזי ובמידת הצורך יחליף אביזרים לא תקינים.

 הוא עובר ובודק את כל השקעים ואת גופי התאורה המתכתיים ומוודא שיש להם הארקה. לאחר מכן הוא מזמין את נציגי חברת החשמל ולמעשה מגיש את הבית לביקורת".

 

משולם הוסיף כי רק לאחר שמהנדס מטעם חברת החשמל מעביר את הביקורת, חברת החשמל מחברת את הבית לתלת-פאזי. "אם כל החוטים בבית ישנים ועם ציפוי מבד מחליפים אותם (שכן הם בני כ-50 שנה ומעלה). אם החוטים עשויים ציפוי PVC, רק בודקים שהם תקינים", הוא אומר.

 

כיצד יודעים כמה אמפר מומלץ לבית? משולם: "לדירה בבניין ניתן להסתפק ב-3 פאזות של 25 אמפר. לבתים פרטיים כדאי להתקין 3 פאזות של 40 אמפר (שעלותה כ-5,000 שקל לחברת החשמל, במקום 3,600 עבור 25 אמפר).

 

משפצים בקרוב? ייתכן ששווה להכין תשתית מראש

האם כדאי למי שמתכוון לעשות שיפוץ בקרוב להכין בכל מקרה תשתית לתלת-פאזי? משולם: "בעיקרון כדאי להכין את התשתית מכיוון שבמקרה של מעבר לתלת-פאזי החיסכון יהיה גדול, וגם יהיה פחות בלגאן בבית. ניתן לפזר שקעי שירות רגילים בכמות מוגברת בבית (3 שקעים לכל חדר, 5 שקעים בסלון, 5 שקעים במטבח) וכן להוסיף עוד 5-4 שקעי כוח (עבור צרכני חשמל כבדים כמו מכונת כביסה, מייבש, תנור אמבטיה וכן להוסיף שקע כוח במרפסת שירות).

 

תורתי: "אם כבר שוברים ריצוף וקירות, כדאי להכין כמות גדולה יותר של שקעים כדי שבבוא

 היום ניתן יהיה להשתמש בהם. כמו כן, כדאי למשוך את כמות החוטים הרצויה מהמונה של חברת החשמל עד ללוח בדירה".

 

ויש גם פתרון ביניים חלופי, שיאפשר ניצול נכון יותר של החשמל בבית מבלי לעבור לתלת-פאזי. משולם: "מי שרוצה להישאר עם המערכת הקיימת יכול לבודד את צרכני החשמל הכבדים כך שכל אחד מהם יתחבר למפסק נפרד, ובנוסף הוא יכול להקפיד על הפעלתם לסירוגין ולא בו-זמנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים