שתף קטע נבחר

הכינו את הגינה לקיץ: 8 טיפים

כמה צריך להשקות? אילו צמחים כדאי לשתול? איך לטפל במזיקים ומה אסור לעשות? המקצוענים עם הטיפים לגינה ירוקה בימי הקיץ החמים

העונה החמה בפתח, וזה הזמן להכין את הגינה לקראת הימים החמים. מה צריך לבדוק, איך להכין את הדשא, אילו צמחים עונתיים כדאי לשתול וממה כדאי להימנע.

 

עוד בנושא:

כיצד להכין את הגינה לקיץ הישראלי

מחירון עבודות גינון  

גינון למרפסת ירוקה

 

כדאי להימנע מגיזום מאסיבי

"עונת הקיץ היא לא העונה המומלצת לגיזום מאסיבי", מסביר עמית אקוקה מלגן - הקמות גינה ותחזוקה. "בחורף מרבית העצים בתרדמת, ולכן עושים בחורף את הגיזומים המאסיביים. בעונה זו לא מומלץ לגזום באגרסיביות כי אז הצמח יהיה זקוק ליותר אנרגיה. כרגע, ללא גיזום, קל לו לבצע את תהליך הפוטוסינתזה בצורה יותר טובה, כי יש לו יותר עלים".

 

בדקו את מערכת ההשקיה

"כדאי לבדוק את תקינות מערכת ההשקיה" מציע אילן סולומון מאילן ונוי. "כדאי לוודא שאין צינורות חתוכים, מקופלים או סתומים. פעמים רבות ישנה תופעה של חדירת שורשים אל מערכת הטפטוף שחוסמת את הטפטפות וגורמת לתמותה של צמחים. מבחינת כמויות ההשקיה, הרי שעבור גינה סטנדרטית, מספיק לכוון להמטרה של פעמיים בשבוע, בין 20 דקות לחצי שעה בכל המטרה. מבחינת טפטוף, כדאי לכוון את מערכת ההשקיה לטפטוף של שלוש פעמים בשבוע, בין 20 דקות לחצי שעה בכל פעם. כמובן שבהתאם לסוג ולגיל הצמחייה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אילו צמחים כדאי לשתול בעונה זו?

"באזורים החשופים לשמש אני ממליץ לשתול וינקות, ובאזורים מוצלים בושמתים", אומר סולומון. "מי שמעוניין בצבע בגינה יכול לשתול ורדים, שהם עמידים בשמש ולמעשה הם רב-שנתיים".

 

"הלהיט של הקיץ הם הביגוניה והוינקות", מוסיף סולימאן עויס מהגוזם. "הם לא צורכים הרבה מים. אני ממליץ לשתול אותם במרווחים של 15-10 ס"מ בין שתיל לשתיל, ואם רוצים ליהנות מהצבע שלהם, לשתול מכל סוג לפחות 10 שתילים אחד על-יד השני. צמחים אלו דורשים שמש מלאה".

 

אקוקה: "מי שמעוניין לשתול צמחים עונתיים לקיץ יכול לשתול גיארדיה, פלפלת הגינה, חמנייה מצויה, אמריליס, דליה מנוצה. אני באופן אישי ממליץ לשתול צמחים רב-שנתיים כמו גרניום על כל סוגיו (ובמיוחד הגרניום הצרפתי), סקיבולה, אמריליס ואגפנטוס".

 

במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "בעוד שאת חלק מהטיפים קל ליישם לבד, באחרים כדאי להתייעץ ולהיעזר בגנן, למשל בהחלטה איזו צמחייה מתאימה לגינה שלכם. יש להתחשב בכיוון הגינה, רוחות, אזור האקלים וגם באפשרות וברצון שלכם לתחזוקה שוטפת. בנוסף, טיפול מקצועי בפרחים ובעצים יבטיח קליטה טובה של הצמחים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

איזה עצים כדאי לנטוע?

סולומון: "מי שמעוניין בצל, אני ממליץ על הדרים, מפני שיש להם ירק כל השנה. מי שמעוניין לחסוך במים, יכול לנטוע את העצים ממשפחת הדקליים. ישנו דקל חדש יחסית בשם אריקה, המתאים לגינות קרקע. הוא גם עץ פיסולי ומעוצב כמו גביע מאוד יפה. לאזור מישור החוף מאוד מתאים לנטוע עץ לימון, אשכולית ופומלה. לאזורי רמת הגולן מומלץ לשתול עצי תפוח, אגס, שסק ואפרסק".

 

אקוקה: "בעבר היה מאוד פופולארי גן טרופי או גן בוטני, אבל כיום הטרנד הוא גינות של אקלים ים-תיכוני עם הרבה מרוות, עצי זית ועצי הדר. ניתן לסדר את הגינה כיצד שרוצים, זה יכול להיות בקווים גיאומטריים ומוקפדים, וזה יכול להיות בצורת פרא שמזכיר יותר גינה טבעית. מי שמעוניין בעצים שהם יחסית חסכוניים במים יכול לנטוע עצי אלון, עצי זית ובאופן כללי עצים של ארץ ישראל".

 

מעוניינים בצל? אקוקה: "עצי אלון, צאלון וסיגלון מתאימים מאוד לאזור המרכז ומישור החוף. לאזורים הררים יותר מומלץ לנטוע אלומים, עצי זית וערבה בוכייה".

 

וממה כדאי להיזהר? אקוקה: "מי שיש לו גינה קטנה יחסית, אני מאוד ממליץ לו להיזהר מהפיקוס. זהו צמח שזקוק להרבה מקום לשורשים שלו, ואם כבר כדאי לשתול אותו בתוך כלי קיבול גדול מספיק ולא ישירות באדמה. בתוך כלי קיבול יש לפקח על המקום שלו ולתת את כמות המים לה הוא זקוק, וכך הוא לא צריך ללכת רחוק עם השורשים כדי להשיג מים. חשוב להקפיד לגזום אותו, כי ככל שהוא גדול יותר, כך הוא שולח שורשים יותר עמוק ויותר רחוק".

 

דשא – לא "לקרקף" אותו

סולומון: "אני ממליץ להשקות דשא בעונה הזו רק פעמיים בשבוע, כדי שלא יצמיח דשא לעומק. כדאי מאוד להימנע מהשקיית יתר (של יום כן-יום לא)".

 

אקוקה: "כדאי להימנע מכיסוח דשא בצורה יותר מדי קיצונית ולא 'לקרקף' אותו ולא לגרום לקרחות בדשא. בחודשים אלו מומלץ לדשן את הדשא עם דשן שנקרא 'בונה-מדשאה'. חשוב להקפיד על הכמויות המדויקות שכתובות בגב האריזה, ולכוון את ההשקיה לשלוש פעמים בשבוע וחשוב שבשעות הבוקר המוקדמות, מפני שבלילה הדשא תופס מחלות".

 

הוא הוסיף כי "היתרון הגדול של 'בונה-מדשאה', זה שהוא דשן בשחרור איטי הבנוי מקליפות, שבכל פעם קליפה אחת משתחררת. מאוד קשה לגרום נזק כשמשתמשים בסוג דשן זה, וגם אם שמים יותר מדי ממנו הוא לא יגרום לנזק. הסכנה של דישון יתר היא שהוא יכול לגרום להזנת יתר, לריקבון ולהצהבה של העלים".

 

מחלות קיץ נפוצות בגינה

"תקופת הקיץ היא העונה של זבוב ים-תיכוני", מסביר סולומון. "הדבר מחייב ריסוס עם קונפידור או פירינקס".

 

אקוקה: "ישנה מחלת קיץ שתוקפת את הדשא ופשוט אוכלת אותו (פרודניה). ישנם חומרים כמו דורסבן או ויקטול שעובדים טוב. חשוב להחליף כל פעם את חומרי ההדברה כדי שהחרקים לא יתרגלו לחומר מסוים ויפתחו אליו עמידות. כדאי לרסס באזורים שבהם צומחים בדשא רחבי-עלים, ואם יש דגנים, שהם עשבים שדומים לדשא, כדאי לעשב אותם ידנית, כי הם לוקחים את האנרגיה של הדשא".

 

רוצים לגדל ירק ותבלינים?

סולומון: "מי שמגדל פינת ירק, כדאי שיעשיר את הקרקע בקומפוסט. מי שמגדל תבלינים מספיק להשקות ולזבל".

 

אקוקה: "התבלינים המומלצים לעונת הקיץ הם למון גראס, לואיזה, טימין ורוזמרין. נענע ושיבה מתאימים יותר לחורף, כי כמות ההשקיה שהם דורשים מרובה יותר".

 

יש לכם גינה קטנה יחסית? העדיפו שתילה בתוך כדים

אקוקה: "לי אין גינה גדולה, ואת רוב הצמחים אני מגדל בתוך כלי קיבול (עציצים, כדים ואדניות) ולא שותל בתוך בקרקע. זה הרבה יותר נוח ומאפשר גיוון כשניתן להזיז את הצמחים ממקום למקום".

 

מחפשים גנן מקצועי - לרשימה המלאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים