חתן פרס ישראל, פרופ' עודד גולדרייך, הודיע בצהריים (יום רביעי) שיתרום את מענק פרס ישראל בגובה 75 אלף שקל אותו קיבל השבוע לחמישה ארגוני זכויות אדם: שוברים שתיקה, תנועת עומדים ביחד, קו לעובד, בצלם ועדאלה. שני שרי חינוך - יואב גלנט ויפעת שאשא ביטון - סירבו להעניק לגולדרייך את הפרס, נזכיר, מכיוון שהוא חתם על עצומה הקוראת להחרים את אוניברסיטת אריאל, וכן בשל פנייה שלו לפרלמנט הגרמני לבטל את קביעתו שתנועת החרם על ישראל, BDS, היא תנועה אנטישמית. בג"ץ, מנגד, קבע כי הפרס יינתן לו.
3 צפייה בגלריה
עודד גולדרייך מקבל את פרס ישראל במתמטיקה
עודד גולדרייך מקבל את פרס ישראל במתמטיקה
פרופ' גולדרייך מקבל את פרס ישראל במתמטיקה, שלשום
(צילום: רפי קוץ)
פרופ' גולדרייך אמר בעקבות החלטתו: "אמשיך לעשות ככל שביכולתי למען המאבק לסיום הכיבוש, לשוויון ממשי לכל תושבי המדינה, ולצדק חברתי. לכן, בכוונתי לחלק את סכום הפרס בין חמישה ארגונים הפועלים בנחישות למען מטרות אלו".
מהארגונים נמסר: "התרגשנו מהודעתו של חתן פרס ישראל פרופ' עודד גולדרייך על כוונתו לתרום לנו את מענק הפרס ואנחנו מודים לו על הנדיבות ועל השותפות. זאת הזדמנות גם להביע את הערכתנו על כך שלאורך הקריירה המדעית המפוארת שלו פרופ' גולדרייך רתם את שמו, מעמדו והישגיו למאבקים למען שוויון, צדק, דמוקרטיה וזכויות אדם. הניסיון לשלול ממנו את הפרס נבע מנחישותו לקדם ערכים אלו ומנחישותם של פוליטיקאים מסוימים לבוז להם ולהרתיע את המקדמים אותם. אנחנו גאים להתחייב ששר החינוך לשעבר ושרת החינוך בהווה לא ישבעו נחת מהפעולות שנקדם לטובת ישראלים ופלסטינים בעזרת תרומתו הנדיבה של פרופ' גולדרייך".
גולדרייך עצמו כתב עוד כי "במהלך השנה וחצי האחרונים אמרו עלי הרבה דברים, רובם שקריים. בעיקר אמרו עלי שאני קורא לחרם על מדינת ישראל. עד כה נמנעתי מתגובה פומבית, אבל כעת אומר בפשטות: מעולם לא קראתי לחרם על מדינת ישראל. כן תמכתי בעבר – כרבים אחרים - ואתמוך גם בעתיד בהימנעות מכל סיוע לפרויקט ההתנחלות בגדה המערבית, משום שאני חושב שהוא מסכן את עצם קיומה של מדינת ישראל ומבוסס על הדיכוי של האוכלוסייה המקומית בשטחים אלו".
מבחינה אישית, הוא הוסיף, "זו הייתה שנה רצופת אכזבות: מהשרים יואב גלנט (ממנו לא ציפיתי להרבה) אבל גם מד"ר יפעת שאשא-ביטון, שממנה ציפיתי ליותר. התאכזבתי מהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר שבכלל נתן לסיפור הזה להגיע עד לבית המשפט העליון, והתאכזבתי שהפרשה לא הסתיימה כבר עם ההחלטה הראשונה של בג"ץ בקיץ שעבר.
"ואף על פי כן, איני מצטער על כלום", ציין חתן הפרס. "הסערה הזו משכה, לשמחתי, תשומת לב לתחום המחקר שלי שספק אם היה מקבל בלעדיה. קיבלתי חיזוק ותמיכה אישיים ומקצועיים מכל עבר, ולא חוויתי מתקפות מהסוג או בעוצמה שעמיתיי לשמאל חווים. שמחתי על ההזדמנות להיאבק למען משהו שאני מאמין בו, גם אם נגררתי למאבק הזה שלא מיוזמתי. אני שמח שהפרשה הזו הסתיימה בביטול החלטות שני השרים ואני מקווה שסיום זה יתרום לחיזוק חופש הביטוי הפוליטי בישראל".

סאגה שנמשכה כמעט שנה

שרת החינוך יפעת שאשא ביטון הגיבה כצפוי בזעם, וכינתה את גולדרייך פרובוקטור שלא ראוי לפרס ממלכתי. "העובדה שפרופ' גולדרייך בחר לתרום את פרס ישראל לארגונים הפועלים נגד חיילי צה"ל המחרפים נפשם למעננו - אחרי שקרא לחרם על מוסד אקדמי ישראלי – מוכיחה כי הוא פרובוקטור שאינו יכול לרחוץ בניקיון כפיו האקדמיות ואינו ראוי לפרס ממלכתי", אמרה שרת החינוך. "החלטת בג"ץ להעניק לו את הפרס בניגוד לדעתי – הייתה שגויה".
יו"ר ועדת החינוך שרן השכל הוסיפה כי החלטת בג"ץ היא "מבישה ומבזה", ואמרה כי "חתן פרס ישראל הוא מעמד ממלכתי והחלטה זו היא דריסת הסימליות והיוקרה שלו. מקווה שיחזור בו במהרה".
שר החינוך לשעבר יואב גלנט האשים את היועמ"ש הקודם מנדלבליט בקבלת הפרס ואמר: "תפקידו היה לחתור לגילוי האמת, ותחת זאת בחר תוך התעלמות מעמדתם של שני שרי חינוך משתי מפלגות שונות, למנוע בירור יסודי של העובדות ולקדם אג׳נדה פרטית ומזיקה למדינת ישראל".
שלשום קיבל גולדרייך את פרס ישראל בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב, בתום סאגה שנמשכה כמעט שנה. הפרס הוענק בטקס מצומצם שנערך במשרד החינוך, ובו נכחו בני משפחתו של גולדרייך וחבר הכנסת מוסי רז ממרצ. את הפרס העניק מטעם המדינה מנהל תחום פרס ישראל דוד פלבר.
ועדת פרס ישראל החליטה להעניק את הפרס לפרופ' גולדרייך בשנה שעברה. בנימוקיה כתבה כי החליטה להעניק לו את הפרס על "תרומות מעמיקות ופורצות דרך בסיבוכיות ובקריפטוגרפיה, ובפרט ביצירת מושגי יסוד חשובים, לרבות פונקציות פסבדו-אקראיות, חישוב רב משתתפים בטוח, ערפול תוכנה ובדיקת תכונות".
3 צפייה בגלריה
יואב גלנט בריאיון באולפן ynet
יואב גלנט בריאיון באולפן ynet
שר החינוך הקודם יואב גנט. ניסה למנוע את מתן הפרס לגולדרייך
(צילום: קובי קואנקס)
3 צפייה בגלריה
ועידה ועידת האנשים של המדינה יפעת שאשא ביטון
ועידה ועידת האנשים של המדינה יפעת שאשא ביטון
שרת החינוך שאשא ביטון. אימצה את החלטתו של גלנט
(צילום: דנה קופל)
אלא שלפני יום העצמאות האחרון החליט שר החינוך דאז יואב גלנט שלא להעניק לפרופ' גולדרייך את הפרס, מכיוון שהוא חתם על עצומה הקוראת להחרים את אוניברסיטת אריאל, וכן בשל פנייה שלו לפרלמנט הגרמני לבטל את קביעתה שתנועת החרם על ישראל, BDS, היא תנועה אנטישמית.
בעקבות זאת הוגשה נגדו עתירה לבג"ץ. השופטים החליטו להעביר את הסמכות בעניין לשרת החינוך החדשה, שבחרה - כמו גלנט - לבטל את הענקת הפרס. בעקבות זאת עתרה הוועדה לבג"ץ, בסוף השנה שעברה, בדרישה להעניק את הפרס בכל זאת לפרופ' גולדרייך. היועץ המשפטי לממשלה דאז, אביחי מנדלבליט, תמך בעתירה הזו, ואמר כי החלטתה של שאשא ביטון לא נתמכת ב"תשתית ראייתית" בכל הנוגע לביטול הפרס בשל שיקולים חיצוניים.
לפני כשבועיים החליט בג"ץ להורות לשאשא ביטון לפעול על פי המלצתה של ועדת פרס ישראל ולהעניק את הפרס לשנת התשפ"א, בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב, לפרופ' גולדרייך.
שאשא ביטון אמרה בתגובה על ההכרעה: "אדם שקורא לחרם על מוסד אקדמי ישראלי לא ראוי לפרס ממלכתי ממדינת ישראל, יהיו הישגיו אשר יהיו ויהיו דעותיו הפוליטיות אשר יהיו. צר לי על החלטת בג"ץ, אך אכבד אותה".