בעיר קוואסמו שבצפון מזרח פינלנד, על הגבול עם רוסיה, שורר בימים אלו מזג אוויר של בין מינוס 7 למינוס 14 מעלות. תוסיפו לזה את אלמנט הרוח ותקבלו יממה ממוצעת שבה המעלה החמה ביותר עמדה על מינוס 15 והקרה ביותר מדגדגת את המינוס 25. מדובר בטמפרטורות קיצוניות לעיר שבה הממוצע עומד על מינוס 3 מעלות לאורך השנה, והטמפרטורה הנמוכה ביותר שנמדדה בעיר עמדה על מינוס 41 מעלות.
מזג האוויר בקוואסמו אמור לעניין אתכם, כי העיר הפינית (שנשרפה כליל עם נסיגת הנאצים) ידועה בעיקר באתר הסקי שלה, "רוקה", שכולל מתקני ספורט חורף מגוונים שמושכים כמעט מיליון תיירים בשנה לעיירת שכוחת האל הזו. לפני שבועיים אירח האתר את סבב אליפות העולם FIS RUKA NORDIC, שכלל 400 משתתפים מ־30 מדינות שהתחרו בעשרה סוגים של ענפי הסקי התחרותי. וקור כמעט סיבירי.
4 צפייה בגלריה
סקי
סקי
המארגנים הזניקו מרוצים ללא רחמים במינוס 20 מעלות
(צילום: EPA/KIMMO BRANDT)

שכבות על שכבות

הדוגמה הבוטה ביותר לקור הבלתי נסבל, בעיקר על רקע הלבוש הדק והלא מחמם של המשתתפים, היה השוודי קלה הלפברסון. הלפברסון בן ה-34 התחרה במקצה 20 קילומטר קרוס קאונטרי שיצא לדרך כשהטמפרטורה הראתה מינוס 15 מעלות. הלפברסון סיים אחרי 50 דקות במקום ה-18, כשהטמפרטורה ירדה כבר למינוס 18, ומיהר לגלוש אל האוהל שבו מתחממים המשתתפים. לאחר זמן מה הוא יצא ודיבר עם העיתונות השוודית.
"בוא נגיד את זה ככה", אמר הלפברסון, "אני מאוד שמח שהילד השני שלי כבר בדרך, כי אם אני ממשיך ככה, אני לא יודע אם יבואו עוד ילדים. זה כואב בצורה שאי אפשר לתאר".
4 צפייה בגלריה
סקי
סקי
"כואב בצורה שאי אפשר לתאר". הלפברסון
(צילום: EPA/KIMMO BRANDT)
אפשר אולי להתבדח על המקרה הפרטי של הלפברסון, אבל אין ספק שהמארגנים הפינים, שהזניקו מרוצים ללא רחמים במינוס 20 מעלות, לקחו על עצמם סיכונים בריאותיים ממשיים: עין של גולש סקי מגרמניה קפאה, וכמה מתחרים סבלו מהיפותרמיה בבהונות, אחד מהם הוא לוקאס בוגל הגרמני, שאמר: "זה עוד כלום לעומת העובדה שאת חלק מהסיבובים עשיתי כשאני כמעט שלא רואה כלום. העיניים שלי פשוט קפאו למרות שהייתי עם משקפי סקי. אני לא חושב שהאופטיקאי שלי יאהב את הפגישה הבאה בינינו".

"סיימתי עם דימום מהאף"

לפי הרגולציה של הסבב, תחרויות ומקצים יכולים להיפסל רק כשהטמפרטורה צונחת אל מתחת ל־20 מעלות. "אבל בשבילנו זה גם עניין של כבוד ויוקרה", הסביר בוגל. "אף אחד מאיתנו לא יבקש לבטל את התחרות ולא להשתתף בגלל שקצת קר". לדברי המארגנים, הרוב המוחלט של המשתתפים שסיימו את המקצה התלוננו על סחרחורות וביקשו להיכנס לסאונה.
4 צפייה בגלריה
סקי
סקי
הרוב המוחלט של המשתתפים שסיימו את המקצה התלוננו על סחרחורות וביקשו להיכנס לסאונה
(צילום: EPA/KIMMO BRANDT)
"סיימתי את המרוץ כשאני מדממת מהפה והפרצוף בגלל מקל סקי שעף עליי", כתבה ג'סי דיגינס האמריקאית בחשבון האינסטגרם שלה. "איבדתי את המקל שלי, וכשנתנו לי את המקל המחליף נחתכתי בפרצוף. לא הייתה לי שום תחושה בידיים, וכפות הידיים והרגליים שלי היו כל כך קשות שלא יכולתי לזוז. אני חושבת שמיציתי את הדרמה שלי לשנה הזו". אגב, את 20 הקילומטר שלה היא סיימה במקום השני, 0.3 שניות מהמקום הראשון.
לרוזי ברנן מאלסקה, הטמפרטורות היו כמעט שווי ערך לגופי חימום: היא סיימה במקום השני בעשרת אלפים קרוס קאנטרי קלאסיק, ובמקום השלישי ב־30 קילומטר פריסטייל. השבוע עברו התחרויות לגאליבר שבמחוז לאפלנד בצפון שוודיה. הטמפרטורות: בין מינוס 17 למינוס 22.
4 צפייה בגלריה
סקי
סקי
"זו העבודה והכיף שלנו. אין סיכוי שנוותר על זה"
(צילום: EPA/KIMMO BRANDT)
"אי אפשר לתאר את ההרגשה הזו", אמר הלפברסון בסיום המרוץ. "זה כבר קרה לי בעבר פעם אחת וזה משהו שאי אפשר לתאר. אני יכול להגיד משהו ברור: אף אחד מכם לא רוצה לחוות את זה. זה נורא".
"זה מאוד מסוכן", ציינה דיגינס אחרי המקצה שלה. "אנחנו חייבים להתלבש מאוד קל בשביל התחרות וכדי לגלוש יותר מהר. יש סיכון גבוה של מכות קור, היפותרמיה, סחרחורות במהלך המרוץ, וכיוון שאין שמש ויש רוח התנאים הופכים לבלתי נסבלים. אבל זה מה שאנחנו עושים. זו העבודה והכיף שלנו. אין סיכוי שנוותר על זה. המחיר הוא פעוט".